Petar Musa, Filippo Fabbri

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
POTRAGA ZA DEVETKOM

Hoće li u njemu Zlatko Dalić pronaći novog Marija Mandžukića? Velikan ga nije skupo platio bez razloga

Hrvatski izbornik odlučan je na startu kvalifikacija testirati potencijale snažnog napadača
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. ožujak 2023. 06:00

Nakon silaska s reprezentativne scene Marija Mandžukića 2018. godine, izbornik Zlatko Dalić našao se u poprilično zrakopraznom kvalitativnom prostoru glede centarfora.

Njegov današnji suradnik u stručnom stožeru nije bio samo obična “devetka” koja ima solidnu efikasnost. Mandžukić, koji je kod Dalića odigrao 10 utakmica, uz 3 pogotka i 3 asistencije, bio je napadač-ratnik. Onaj koji daje ton agresivnosti, vrhunski igre u prvoj liniji presinga, otvara koridore drugima. Naravno da je odlazak takvog velikog igrača uvijek trauma za reprezentaciju, pogotovo imajući i pogled s ove distance, kada se prepoznaje da izbornik žarko želi “jaču devetku kontinuiranog učinka”. Činjenica da je nakon Rusije 2018. Dalić isprobao sedam različitih profila prve špice u 56 nastupa Hrvatske, daje naslutiti da mu je i dalje otvorena kandidatura (i) za tu poziciju. Kao što je evidentno da izbornik traži i opciju desnog krila, igrača koji će biti profil baš desnog krila...

Jasne namjere

Svedeno je to, kako oko “devetke”, tako i oko “sedmice”, na veliku potrebu da Hrvatska dobije prodornije igrače u napadu. Bez napadača koji mogu pobjeći obrani, bez centarfora koji može glavom dobro (i visoko) skakati i krila koje donosi dubinu, sve će teže biti Vatrenima održavati na visokim razinama natjecateljske učinkovitosti...

Nakon Rusije je Dalić od visokih “devetki” koristio Petkovića, Budimira i nešto malo Santinija i Čolaka. Od nižih i drugačijih profila (polu)špice najviše je prostora imao Kramarić, pa Livaja i simbolički Čop. Nedvojbeno je da su Kramarić, Petković, Livaja i Budimir svaki na svoj način doprinijeli novom iskoraku (brončane) Hrvatske. No, jasno se nazire Dalićeva želja da dobije “devetku” koja će imati više vrlina tipične “devetke” (visina, skok, mantinela, opasnost u kaznenom prostoru), te poželjnu okomitost. Oko takvog igrača se onda kao tzv. druga ili polušpica odlično mogu nadopuniti niži napadači kao Kramarić, Livaja, Vlašić, a koji su vrlo učinkoviti u gužvi i manjem prostoru...

Jasno je da Petar Musa već duže vrijeme zaokuplja pažnju izbornika, kao što je logično zašto je tome tako.

Dokaz kvalitete

Prije svega činjenica da je jedan hrvatski igrač kupljen od tako velikog i financijski moćnog kluba kao što je Benfica, dovoljno ukazuje na njegovu kvalitetu. Bez obzira na to što je doveden kao alternativa (prva devetka Ramos vrijedan je 50 milijuna i opravdava efikasnošću svoj status), Musa je zaslužio veliku šansu jer je u portugalskom prvenstvu kao član Boaviste naznačio vrijednosti koje lisabonski velikan traži. Naravno, takav potencijal izaziva pažnju Dalića i nadamo se da će Musa dobiti priliku da u ove dvije utakmice dade naslutiti kako se snalazi u drugačijem tipu igre, ali i momčadi, jer reprezentacija je ipak nešto drugo.

Musa je igrao za U-21 selekciju 11 utakmica i zabio 4 pogotka. No, u odnosu na onog Musu od 21 godine, ovaj aktualni je sasvim drugi igrač. Osim što je četiri godine zreliji, Musa je stjecao iskustva nakon Češke u Bundesligi (Union Berlin) i u Portugalu. Skupio je tako 170 utakmica u krešpendu statusa i kvalitete kluba, a što se prepoznaje i dobrim kritikama koje dobiva čim mu trener u Benfici pruža priliku. Za taj klub je do sada nastupio u 31 utakmici, uključujući Ligu prvaka, igrajući u prosjeku 31 minutu. Ostvareni učinak, 8 pogodaka i 2 asistencije, zato je još vrjedniji.

Kakve su značajke igre Muse? Prije svega taj je 25-godišnjak prilično snažan igrač od 190 centimetra. Na tu visinu primjetna je značajna pokretljivost. Musa nije brzanac, ali je dugog koraka i dovoljne hitrine da može djelovati u dubinu.

Potencijale ima

U svojoj je dinamici igre spretan u pozicioniranju unutar kaznenog prostora, ima dobar tajming (solidnog) skoka da bi preduhitrio braniča i u završnici “ne filozofira”, nego brzo puca čim mu se ukaže prilika. U tehničkom smislu nije besprijekoran, ali dovoljno je potkovan da jako dobro razigrava suigrače kad je u prilazu i odmah kreće prema kaznenom prostoru.

Musa ima potencijale, a hoće li ih uspjeti potvrditi u reprezentaciji, ostaje da se vidi. U svakom slučaju Dalić dobro čini što ga želi iskušati, bez obzira na to što nije starter u Benfici. Kao i Beljo, Musa je drugačija dinamika igre u odnosu na ono što je Dalić do sada imao na raspolaganju.

UČINAK VATRENIH DEVETKI U REPREZENTACIJI NAKON RUSKOG MUNDIJALA

Andrej Kramarić

- 44 nastupa, 12 golova, 6 asistencija

Bruno Petković

- 29 nastupa, 7 golova, 1 asistencija

Marko Livaja

- 20 nastupa, 4 gola, 2 asistencije

Ante Budimir

- 17 nastupa, 1 gol, 2 asistencije

Ivan Santini

- 3 nastupa, 0 golova, 0 asistencija

Antonio Čolak

- 3 nastupa, 0 golova, 0 asistencija

Duje Čop

- 2 nastupa, 0 golova, 0 asistencija

Treninzi u Dugopolju

Službeno je potvrđeno da će reprezentacija Hrvatske, nakon ponedjeljka i utorka, u Dugopolju trenirati i u srijedu.Vatreni su od prvog dana tjedna na treningu na stadionu Hrvatski vitezovi, a po svemu sudeći u četvrtak bi mogli preseliti na Poljud da se počnu privikavati na travnjak na kojem će u subotu igrati dvoboj s Walesom. (jr)

Linker
23. travanj 2024 15:45