CATHERINE IVILL Afp
HALO, ŠKOTSKA

‘Hrvati, nadamo se da ćete do okršaja s nama već izboriti prolaz u drugi krug! To bi moglo biti presudno‘

Craig Swan, novinar Daily Recorda, otvoreno o prognozama hrvatske skupine na Euru
Piše: Craig Swan, SNObjavljeno: 13. lipanj 2021. 14:19

Pišem vam iz Londona u kojem na službenoj dužnosti čekam prvi dvoboj skupine D Europskog prvenstva. Jasno, radi se o sudaru dvije reprezentacije s najvećim renomeom u skupini, glavnim favoritima za prolaz u osminu finala ovog natjecanja. Hrvatska i Engleska međusobno su igrale u polufinalu Svjetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji, Hrvatska je napravila i korak dalje, tako da je očito kako su upravo te dvije vrste prvi kandidati za uspjeh u skupini.

Hrvatska je dobra, jako dobra. Na neutralnom teritoriju Hrvati bi imali prednost u utrci za prvo mjesto s obzirom na svoje veliko iskustvo na turnirskim natjecanjima, ali neutralnosti u ovoj skupini neće biti. Engleska je u sve tri utakmice s Hrvatskom, Češkom i Škotskom domaćin na svojem Wembleyju i to bi trebao biti ključan jezičac na vagi u korist mlade engleske reprezentacije. Isto kao i u njihovom današnjem dvoboju u Londonu.

image
Craig Swan
ALASDAIR MACLEOD

Reprezentacije Škotske i Češke će se vrlo vjerojatno boriti za treće mjesto u skupini, takav se rasplet čini kao realnost. Utakmica između Škota i Čeha u ponedjeljak u Glasgowu na stadionu Hampden Park mogla bi biti presudna za njihove šanse za prolaz skupine, među 16 najboljih europskih momčadi.

Završi li taj ogled bez pobjednika, nijedna momčad se neće veseliti, ne bi takav ishod bi dobar ni za Škotsku niti za Češku. Priča bi za obje izabrane vrste bila vrlo slična. Da bi se mogli nadati prolazu, odnosno poziciji među četiri najuspješnije trećeplasirane reprezentacije u svim skupinama, i jedni i drugi bi nakon startnog remija najvjerojatnije morali pobijediti ili Englesku ili Hrvatsku u posljednja dva kola. A to je, vrlo je jasno, jako težak zadatak. Engleska i Hrvatska su ipak kvalitativna razina više od preostala dva suparnika u skupini.

Možda Škotska ima malu prednost u odnosu na Čehe. Reprezentaciji koju vodi izbornik Steve Clarke sigurno na ruku ide što će dvije utakmice odigrati kod kuće u Glasgowu. To će protiv Češke biti vrlo važno. Isto kao i činjenica što Škotska u turnir ulazi bez ikakvog pritiska, budući da se na veliko natjecanje nije plasirala 23 godine. Vrlo je interesantna i činjenica da Hrvatska ima dobar međusoban skor s Hrvatskom, koja je nikad nije pobijedila.

U posljednjoj utakmici u skupini Hrvatska gostuje u Škotskoj i bude li do tada već osigurala prolaz u osminu finala, protiv Škota bi u Glasgowu mogla odmarati neke od svojih ključnih igrača, kako bi ih poštedjeli igranja tri utakmice u samo devet dana. To bi mogao biti presudan faktor u završnoj analizi skupine.

Linker
25. travanj 2024 02:05