GABRIEL BOUYS/AFP
Zanimljive reakcije

Hrvati nisu jaki kao u Rusiji: ‘Sve momčadi iz prve skupine bile bi nam ‘streljački vod‘, ne i Hrvatska‘

Suparnici iz hrvatske skupine za Mundijal u Kataru ne doživljavaju Vatrene nedodirljivima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. prosinac 2020. 21:55

Rusija, Slovenija, Slovačka, Cipar i Malta uz Vatrene traže prolaz do Katara za dvije godine. Na startu, svi se nadaju i polaze od nule sa željom da se domognu Svjetskog prvenstva. Naši susjedi Slovenci već kliču “bo vruče”, najavljuju velike okršaje Keka i Dalića. Rusi su pred dvije godine bili domaćini, nisu imali kvalifikacije, a sada se ponovno vraćaju u “žrvanj” borbe za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Pritom navijači nisu optimisti, piše ruski Sport Express.

“Gubimo od Srba 0:5, igramo neriješeno s Moldavijom i još uvijek vjerujemo da smo u stanju boriti se pod jednakim uvjetima s Hrvatskom, Slovačkom i Slovenijom”, jedan je od komentara, kojeg je slijedio ovaj:

“Dobre su šanse za četvrto mjesto ako budete imali sreće u utakmicama s Ciprom. S prve tri momčadi, ako bude nekoliko remija, nije loše. Uslikajte treće mjesto uz tešku borbu pod jednakim uvjetima s Ciprom”.

Navijačke poruke ne ukazuju na vedru perspektivu, ali ipak kolumnist Sport Expressa, Igora Rabinar, drži da Rusija ima šanse.

U analizi se prvo posvetio Slovacima...
“Sjećamo se kako je Marek Hamšik gotovo sam rušio našu reprezentaciju na Euru 2016. godine, ali sljedeće će godine imati 34, a ne 29, kao tada, a sada ne igra u Napoliju, već u Kini. Jasno je da klubovi iz najviših liga u kojima igraju Slovaci govore sami za sebe (Inter, Lazio, Borussia M, Hertha i drugi), pa čak i ako su daleko od toga da su tamo u prvim ulogama. Mi nemamo apsolutno nikakav razlog da se unaprijed stavimo iznad protivnika, osim SP-a 2018., ali bilo je to davno. Ipak, nemamo se čega bojati. Moramo izaći i napraviti ono što je Čerčesov naučio raditi kao nitko od svojih prethodnika - dosljedno uzimati bodove u mečevima s jednakima!

Favorit skupine

Druga reprezentacija u analizi je, dakako, Hrvatska. Ako Rusija uzima bodove u ogledima s jednakima, onda ostaje Hrvatska kao najveća prepreka za prolaz.

“Činjenice pokazuju da je pretjerano staviti trenutnu momčad Zlatka Dalića u isti koš s Francuskom, Belgijom, Španjolskom, Portugalom, Njemačkom, Italijom, Engleskom. Jasno je da su uz vještinu svojih igrača i klubova u kojima igraju šanse Vatrenih veće od ruskih, ali ni Hrvatska nije kao što je bila na Svjetskom prvenstvu pred dvije godine. Hrvatska je osvojila kvalifikacijsku skupinu za Euro 2020, ali bez uvjerljivosti Belgije i Italije (nula remija, nula poraza), Engleske i Njemačke (nula remija, jedan poraz), Španjolske (dva remija, nula poraza), Francuske i Nizozemske (jedan remi, jedan poraz).

Rezultat Hrvata sličan je rezultatu Portugala - dva remija, jedan poraz, odnosno sedam izgubljenih bodova. Čak ih i mi imamo manje - šest. Hrvatska je u kvalifikacijama za Euro djelovala vrlo nesigurno, pobijedivši samo Slovačku, remizirala u Walesu, pa čak i u Azerbajdžanu i izgubila od Mađara. Izravna prilika za usporedbu Hrvata s najboljim momčadima ukazala se ove godine u Ligi nacija. Od šest utakmica u skupini s Francuskom, Portugalom i Švedskom (usput rečeno, reprezentacije iz drugog koša), momčad Zlatka Dalića pobijedila je samo jednu, kod kuće protiv Šveđana. U preostalih pet, uključujući utakmicu u Švedskoj, izgubila je primivši čak 16 golova u šest susreta i nikad, čak ni sa Šveđanima, nije igrala uvjerljivo.

Prema rezultatima Hrvatske iz 2019. i 2020. godine bliža je momčadima s vrha druge kategorije, nego onima iz prve. Zato bi sve momčadi iz prve jakosne skupine bile “streljački vod” za nas, a Hrvatska je jedna od rijetkih koja ne spada u takve. Ali, unatoč svemu, ostaje neprikosnoveni favorit u grupi”, rečeno je na kraju zanimljive analize u Sport Expressu.

Rusi su sretni što su iz prve jakosne kategorije dobili Hrvatsku, a Slovaci su također svjesni da su Vatreni favorit skupine. Ali, jasno je da se neće olako predati. Kapetan slovačke reprezentacije Marek Hamšik pun je želje i motiva za odlazak, na vjerojatno, posljednje veliko natjecanje u karijeri.

- Imamo “istočnu” skupinu, s reprezentacijama koje dobro poznajemo. Nedavno smo se sastali s Hrvatskom, Rusijom i Slovenijom, sa svima će biti zahtjevno, što je i očekivano. Na proljeće nas čekaju tri jake utakmice, ali dat ćemo sve od sebe da dođemo do Katara. Želim opet u Katar, za mene je prvi put bio jako sretan jer sam s Napolijem 2014. dobio Juventus u Dohi u finalu Superkupa Italije - prisjetio se 33-godišnjak koji igra za kineski Dalian.

Milan Škrinjiar, branič Slovačke i milanskog Intera, također s optimizmom gleda prema susretima u skupini za Svjetsko prvenstvo i pritom Hrvatsku stavlja pod broj jedan.
- Neugodni su protivnici, ali ujedno je to skupina u kojoj se možemo nositi sa svim suparnicima. Hrvatska je favorit skupine, ali mi imamo što vratiti Hrvatima za protekle kvalifikacije kada su nas dvaput pobijedili. Držim da možemo napraviti više nego u posljednjim kvalifikacijama - poručio je 25-godišnji stoper Škrinjiar.

Iskusni, 33-godišnji veznjak Parme, Juraj Kučka, imao je jednu veliku želju za ždrijeb.

- Želio sam Italiju u skupini, ali to se nažalost nije ostvarilo. Što da radimo, ne može se više ništa mijenjati, ždrijeb je takav. Sve momčadi imaju kvalitetu i mogu igrati nogomet. Da je i netko drugi u skupini, bilo bi nam teško. Zato se veselim novim utakmicama. Idemo se boriti - kazao je Kučka.

Zanimljiva godina

Njegov suigrač iz reprezentacije i veznjak Kölna, Ondrej Duda, smatra da skupina svima nudi priliku.
- Pred nama je uistinu zanimljiva godina, presretan sam, bit će velikih izazova za nas igrače i cjelokupni slovački nogomet. Skupina je teška, ali recite mi koja nije? Iz svake jakosne skupine postoje kvalitetne reprezentacije, bez obzira koga dobivamo. Mislim da je ovo jedna izbalansirana skupina jer igrali smo već s Hrvatskom, Rusijom i Slovenijom - rekao je 26-godišnji veznjak Duda.

Za kraj i reakcija Devisa Mangie, izbornika Malte, koji nije bio oduševljen ždrijebom. Dapače, smatra da je njegova selekcija mogla i puno bolje proći.

- Razočaran sam zbog činjenice da smo iz treće, četvrte i pete kategorije mogli dobiti bolje protivnike od Rusije, Slovenije i Cipra. Ždrijeb nas je naveo na reprezentacije iz Istočne Europe i Balkana, jake selekcije koje će biti veliki izazov za nas. Dobro ćemo analizirati suparnike, znam koliko su jaki, ali vidjet ćemo što će biti na terenu. Želimo napraviti još jedan korak u svom rastu i postupno uključivati ​​više mladih igrača u reprezentaciju - poručio je izbornik Malte, Devis Mangia.

Možemo pobijediti svakoga u skupini

Jurij Semin, bivši izbornik Rusije, iznio je svoje mišljenje o ždrijebu...
- U današnje je vrijeme vrlo važno djelovati kompetentno kako bi se osvojila skupina. Ovu skupinu je moguće pobijediti. Moramo korektno surađivati ​​s kalendarom domaćeg prvenstva jer u ožujku će se održati tri utakmice. S tim u vezi potrebno je kalendar prvenstva podrediti interesima nacionalne momčadi. Nužno je slušati Čerčesova i raditi ono što on smatra prikladnim. Pred nama je dug pripremni ciklus, za to je potrebno osigurati da igrači reprezentacije nisu umorni. Ne smijemo ponavljati pogreške koje smo radili posljednjih nekoliko godina u Ligi prvaka, svi su vidjeli koliko su igrači bili umorni. Uz to, važno je spriječiti ozljede vodećih igrača reprezentacije. Svemu se mora pristupiti odgovorno, a ako su svi ti uvjeti ispunjeni, sasvim je moguće zauzeti prvo mjesto.
Izdvaja li se Hrvatska od ostalih momčadi u našoj skupini?
- Hrvatska je ista momčad kao i svi ostali. Ne vidim ništa natprirodno u ovoj skupini. Ovisno o svim točkama koje sam nabrojao, možemo pobijediti bilo koju momčad.
Aleksandar Samedov, bivši reprezentativac Rusije, pridodao je sljedeće:
- Hrvati imaju generacijsku promjenu. Iskreno, moramo priznati da Hrvatska nije ista momčad kao prije dvije-tri godine. Vođe su već stari, primjerice, Luka Modrić ima 35 godina. Odlična je i Slovačka, ali svi su podjednaki, dobra je ovo grupa.

Na Mundijal prolazi deset pobjednika skupina i tri pobjednika play-offa

U kvalifikacijama za SP 2022. sudjeluje 55 UEFA-inih reprezentacija koje su podijeljene u 10 skupina. Na SP ide deset pobjednika skupina i tri pobjednika utakmica play-offa. U doigravanje ide deset drugoplasiranih vrsti iz skupina te dva najbolja pobjednika skupina u Ligi nacija 2020./21. koji se nisu plasirali među dva najbolja u kvalifikacijskoj skupini. Ta ljestvica izgleda ovako: Francuska, Belgija, Italija, Španjolska, Wales, Austrija, Češka, Mađarska, Slovenija, Crna Gora, Albanija, Armenija, Gibraltar, Farski Otoci. Play-off će biti raspoređen na tri različite staze, a na svakoj će se odigrati utakmice polufinala i finala, čija će tri pobjednika u ožujku 2022. izboriti plasman u Katar.

Linker
24. travanj 2024 13:44