TOM DUBRAVEC/CROPIX
ANALIZA SN

Hrvati su bili komandosi, Dalić je dobio nove igrače, ali bili bi znatno ubojitiji uz jednu promjenu...

Opet smo dobili i dva gola nakon prekida, to je već groteskno, ali možemo mirno u 2021. godinu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. studeni 2020. 23:35

Na kraju je bitno jedino što je Hrvatska ostala u elitnoj kategoriji Lige nacija iako peče još jedan poraz od Portugala jer Vatreni ga u Splitu nisu zaslužili. Znali su dečki s krajnjeg zapada Europe dominirati i zabijati, nakon utakmice u Portu pljeskali smo im i kudili Dalićevu momčad, no na Poljudu je Portugal dobio s igračem više golom u sudačkoj nadoknadi nakon pogreške Livakovića i nakon što je prije toga Jota kod njihova drugog pogotka igrao rukom.

Hrvatska je od 51. minute igrala s desetoricom jer Marko Rog je naivno dobio dva žuta kartona, premda prije toga nije loše igrao, no ponekad ne zna kontrolirati agresiju pa su posljedice bile teške, a kolege izručene na milost i nemilost prvaka Europe. Za razliku od Solne gdje su podbacili po svim pitanjima, Hrvati su u Splitu bili komandosi, spremni "poginuti“ za državne interese, a kad je tako ne čudi što su s igračem manje zabili i držali bod do samog finiša susreta.

Hrvatska koju je Dalić skupio na kolodvoru odigrala je pravu utakmicu i šteta je što nije dobila nagradu u vidu pozitivnog rezultata, ali dovoljno je utješno što će i dalje biti dio kontinentalne kreme budući da je Francuska matirala Švedsku.
Mateo Kovačić odigrao je utakmicu života u reprezentaciji, do Splita je zabio jedan gol, a Portugalcima dva, ali veznjak Chelseaja, koji se konačno probudio, samo je jedan od razloga zašto Dalić na kraju 2020. godine, unatoč tek tri boda u šest utakmica Lige nacija smije razviti smiješak.

Lovren i osporavani Škorić odigrali su vrlo dobro kao stoperi, a Domagoj Bradarić pokazao je i kao lijevi bek da je Hrvatska dobila novog igrača za ozbiljne zadatke. Jedino što nam je nedostajalo, osim više mudrosti u nekim situacijama, je napadač koji bi dao punu ofenzivnu dimenziju. Dalić je premijerno kao špice stavio Vlašića i Perišića, ofenzivac CSKA je asistirao i vukao, ali Vatreni bi djelovali ubojitije da su imali centarfora.

Koliko god nije prekinuta neugodna tradicija, glavni je posao obavljen i hrvatska reprezentacija može mirno u 2021. godinu. Bilo je daleko bolje s Portugalom nego u Portu, takve su utjehe inače za luzera, no valja misliti na kontekst, što znači da od naše reprezentacije imamo pravo očekivati veća djela.

Dalić je proširio kadar, ima nove igrače, dobio je neke, ne i sve odgovore. Hrvatska nije jurila, nego čekala svoj trenutak, ali Marko Rog isključenjem uništio je igru Vatrenih i okrenuo utakmicu na stranu Portugala. No, iako je nakon toga gost imao utakmicu u rukama, odlučna i hrabra momčad Hrvata odbila se predati, nastavila je igrati kao da ima jednak broj aktera na terenu, braniti se i napadati čvrsto i ustrajno.

Tako je došlo do gola Kovačića, na taj načine napravljene su i druge prijetnje portugalskim vratima, a defenziva je djelovala bolje nego na mnogim utakmicama kad je igrala u kompletnom sastavu. Svejedno, prekidi, što je doista već groteskno, još jednom su presudili. Tako su primljena dva gola, a treći nakon igre rukom Jote.

Nismo zadovoljni što su Vatreni pokazali u Ligi nacija, ali završni susret ohrabruje. Šteta što je baš sad Livaković, junak u nekim ranijim ogledima, napravio fatalnu pogrešku i "spalio" sav trud.

Linker
19. travanj 2024 17:07