DAMIR KRAJAC/CROPIX
NOVI JE I KAPETAN

Hrvatska bez još dvije velike zvijezde protiv jednog od najtežeg protivnika! Pogledajte Dalićevih 11

Koronavirus je u stožeru Hrvatske. Valjda neće poremetiti već ugravirane Dalićeve planove.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. rujan 2020. 08:58

Kad igrate s Portugalom i Francuskom to su velike utakmice čak i ako su tribine prazne, a Liga nacija natjecanje nižeg ranga od svjetskog i europskog prvenstva. Suparnici su sjajni, izazov je golem, a cilj mora biti ostanak u elitnom razredu. Vatreni su u prvom ciklusu završili zadnji u konkurenciji s Engleskom i Španjolskom, iako su do završnice ogleda u Londonu imali prvo, pa neko vrijeme drugo mjesto. Sada je Final Four želja, a zadaća treća pozicija. Dragao i St. Denis dat će smjernice hoćemo li prema maksimalnom ili minimalnom cilju.

Gorjeti od elana

Hrvatska je u Porto stigla ofenzivna i hrabra, Mario Pašalić dobiva veliku šansu i prvi put u službenoj utakmici startat će od prve minute, dok Marcelo Brozović i Ivan Perišić neće biti u početnom sastavu. Sve to pod uvjetom da test na Covid-19 neće koga od igrača izbaciti iz utakmice u posljednji tren jer nakon što je Luka Milanović, koji ih je tri dana trenirao u Zagrebu, imao pozitivan nalaz, tko zna što će pokazati rezultati u Portugalu. Tamo će se reprezentativci testirati u petak u hotelu netom nakon dolaska. Zlatko Dalić priprema ekipu i strategiju, no tek će u subotu ujutro biti siguran imaju li svi prisutni pravo nastupa.

Dakako, opća je vjera da hoće, a dobra je vijest što nema sportskih ozljeda. I bez toga momčad je oslabljena. Eto, što je učinio koronavirus, sa zebnjom će se čekati dan utakmice. I što se tiče igrača i stožera...

Hrvatski izbornik priprema ofenzivan odgovor Fernandu Santosu čiji je nogomet napadački, kombinatoran i s golemom težnjom za dominacijom. Trebao bi to biti zanimljiv boj. Vatreni nikad nisu matirali Portugalce, ali peče nas zapravo jedino taj Euro 2016. i ispadanje u osmini finala. Zato bi reprezentativci koji izađu na teren u subotu trebali gorjeti od elana - stariji zbog revanša, mlađi nošeni motivom da se dokažu.

Vatreni će igrati u formaciji 4-3-3 koja lagano prelazi u 4-2-3-1 i 4-1-4-1. Dominik Livaković je prvi vratar, u obrani Dalić vjeruje prekaljenom stoperskom paru Dejan Lovren - Domagoj Vida, a na lijevom beku je standardan Borna Barišić. Šime Vrsaljko zbog ozljede pa koronavirusa dugo nije u natjecateljskom nogometu, moguće je da mu izbornik ponudi jedno poluvrijeme. Tin Jedvaj i on tako bi podijelili minutažu, ovog je časa vjerojatnije da će startati Jedvaj.

Mateo Kovačić dobiva ulogu korektora u sredini terena, a Mario Pašalić i Nikola Vlašić, po prirodi napadački nastrojeni veznjaci, morat će u punom tempu odraditi igru u oba pravca. Dok je Kovačićeva zadaća držati balans ekipe te prije svega igrati što sigurnije i točnije jer po njegovim izgubljenim loptama znali su biti primani pogoci (Elche, Cardiff…), a potom ponuditi i kreativni doprinos, Vlašić izrasta u jednog od novih vođa. Već se u kvalifikacijama prometnuo u čovjeka odlučujućih poteza, a sada je u formi, zabio je tri gola i dodao dvije asistencije u četiri nastupa u ruskoj ligi. Od njega se mnogo očekuje, što je uloga koju voli.

Pašalić je u susretima za bodove dosad ulazio u završnici, započeo je tek tri prijateljska ogleda i konačno je dočekao svoj dan. U Atalanti najčešće djeluje kao polušpica, međutim znao je biti i klasični veznjak, kao i napadač. Ne treba mu nabijati imperative, neka ponudi najbolje od sebe i to će zadovoljiti Dalića.

image
Očekivani sastav Hrvatske za ogled protiv Portugala
SN

Petković nije fit

Plan za napad je Brekalo - Kramarić - Rebić. Andrej Kramarić posljednji je ozbiljan nastup imao krajem lipnja kad je Borussiji Dortmund zabio četiri komada. U nacionalnoj vrsti nije ga bilo 15 mjeseci, no jedan od najvažnijih ljudi u Dalićevoj karijeri. Ponovo je zdrav, prošao je pripreme, odigrao tri trening utakmice na kojima je postigao dva gola. Bruno Petković fizički nije fit zbog ranijih problema s koljenom, igrao je za Dinamo jer je bio nužan, ali za pravu formu treba mu vremena. Vjerojatno će biti opcija za ulazak zadnjih tridesetak minuta.

Hrvatska nema Luku Modrića i Ivana Rakitića, lišena je i bolesnog Marina Pongračića kojeg je izbornik s veseljem očekivao, a kako su imali dugu klupsku sezonu i kratak odmor, Dalić je odlučio da će Brozović i Perišić u Portu biti na klupi. Eventualno bi mogli ući tijekom susreta. Sačuvat će ih za Francusku, kao i dijelom Vrsaljka. Repriza finala Svjetskog prvenstva je vrhunac akcije, ma koliko Portugal bio slavan i jak.

Neobična je odluka UEFA-e da se smiju napraviti tek tri izmjene. U ovom korona-dobu navikli smo na pet i sada bi dobro došle. Od 11 igrača koji su predviđeni za startere, ne dogodi li se što neplanski, poput udara Covida, čak šestorica nisu još ušli u natjecateljsku sezonu. To će se osjetiti na tempu igre. No, takve problem imaju i Portugalci. Jedvaj, Kramarić i Brekalo su u njemačkim klubovima. Pritom je Jedvaj trenirao individualno, u Leverkusenu, a potom i tjedan dana u Beogradu s Andrejom Milutinovićem, specijalistom za kondiciju i oporavak igrača, dok su Kramarić i Brekalo u klupskom procesu. Josip je i igrao u Europskoj ligi sa Šahtarom. Rebić je završio proteklu sezonu početkom kolovoza, pa krenuo s Milanom 25. kolovoza, Pašalić je na okupljanje stigao s odmora na kojem je radio s privatnim trenerima, a Kovačić je tjedan dana vježbao s Chelseajem…

Od igrača s više reprezentativnog staža Dalić ima još Badelja za vezni red i Ćaletu-Cara u obrani. Momčad s igračima tako ofenzivnog profila trebat će demonstrirati golem entuzijazam, angažman i odlučnost. Čega nije bilo prije dvije godine na startu Lige nacija sa Španjolskom (0:6). Tada smo još slavili finale Mundijala, ipak je sada sve drugačije...

Linker
16. travanj 2024 08:04