Slavlje na Rujevici nakon dvoboja s Latvijom u rujnu

 ANTE CIZMIC Cropix
STVAR JE JASNA

Hrvatska danas nema prostora za taktiziranje! Ništa nam osim bodova nije i ne smije biti važno

Treba pustiti dojam, bitna je samo pobjeda, a priče o taktici i svemu ostalome samo bonus
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. studeni 2023. 15:42

U trenutku dok pišemo ovu najavnu analizu kvalifikacijskog susreta Latvije i Hrvatske, nemoguće je znati što je Zlatko Dalić točno odredio kao tehničko-taktički plan utakmice u Rigi. Ono što, međutim, svi znamo, od izbornika preko reprezentativaca do navijača Hrvatske, to je da imperativno Vatrenima trebaju tri boda!

Samo bodovi

Kad u ovoj fazi natjecanja, dva kola prije kraja skupine, govorimo o imperativima, onda je jasno da situacija nije povoljna za Hrvatsku. I pogotovo strši spoznaja da pobjeda drži otvorenom nadu u direktan plasman. U našem okruženju često su dojmovi važniji od činjenica, pa kada se, recimo, dobiju neke “ovakve” imperativom namočene utakmice, onda se u slučaju pobjede zna raspravljati kakva je bila igra, tko je bio dobar a tko nije, što to znači za budućnost reprezentacije i slično...

Za utakmicu s Latvijom ama baš ništa od toga nije važno. Hrvatska treba tri boda, a onda, ako se u tome uspije, u što ne dvojimo, svaki daljnji bonus u vidu dobrog individualnog učinka, razigranosti i slično je samo to - dodatni bonus. No, kako za tri dana Hrvatska igra i drugu “imperativnu” utakmicu, protiv Armenije u Zagrebu, priča je ista. Treba pobijediti i onda vidjeti što će učiniti Wales...

Dalićeva reprezentacija ne živi sretnu fazu. S obzirom na to da je gotovo pet godina pružala najveće užitke sebi i svima nama, ta se faza ne samo može, nego i mora prihvatiti. Padovi u moći selekcije su prirodan proces. Što su jači odjeci uspjeha, to je logičnije teže se suočiti s neminovnim padovima. No, Vatreni su u jesenskom dijelu kvalifikacija došli na udar pehova jer osim više težih ozljeda (Perišić, Kramarić, Petković, Ivanušec), događa im se i rijetko viđena faza slabijeg statusa igrača po klubovima. Počevši od velikana Modrića u Realu pa nadalje....

Vatreni ponos je ono na čemu će se graditi pohod na dvije pobjede u idućih pet dana i kompenzacija svih navedenih pehova. Zlatko Dalić nema baš puno prostora da taktički nešto bitno mijenja, iako se čini da bi formacija 4-2-3-1 bila pogodna da se momčad “skupi”. Brozović i Modrić kao redatelji igre, ispred kojih se može očekivati Budimira, Ivanušeca i Majera, pa netko između Kramarića i dva Pašalića (dozirati snage je ključno u ova dva dvoboja s obzirom na rekonvalescente) su sasvim sigurno sposobni “otključati” blok domaćih.

Puno čvršći

Oni će sigurno biti puno čvršći nego u Rijeci i pružit će maksimum da zagorčaju život Hrvatskoj. No, realno gledano, ako postava Vatrenih, s Livakovićem te Stanišićem, Erlićem, Šutalom i Gvardiolom, te spomenutim akterima ofenzive, bude u maksimalnom pristupu i fokusu, ona je bolja i nedvojbeno sposobna osigurati nužnu pobjedu.

KAKO DO USPJEHA U RIGI

1. Koncentracija 100%

U maksimalnom pristupu obje reprezentacije logika ukazuje da će bolji biti onaj koji je tehnički kvalitetniji. Hrvatska je bez ikakve dvojbe druga dimenzija za Latviju, zato mora biti 100% "unutra" da bi to i u ovako oslabljenom sastavu potvrdila.

2. Strpljenje i mir

Imperativi su uvijek teret mirnoći igre. Vatreni će imati teži zadatak nego u Rijeci, ali ne trebaju srljati u potragu za što brže vodstvo, nego strpljivo i mirno graditi akcije. Kvaliteta u ovoj utakmici jednostavno mora doći do izražaja.

3. Plitka formacija

Jedan od problema ofenzivne jalovosti je kada napadači ostaju usamljeni u zgusnutom bloku. Zato treba biti plitka formacija, posljednja linija više pozicionirana, kako bi vezisti pokrivali manje prostora te se priključivali završnici.

Linker
03. svibanj 2024 00:35