Filip Uremović
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
VELIKI INTERVJU

Hrvatska dobila još jednog beka - stopera, kapetana uglednog kluba: ‘Ovo što mi se događa je nestvarno!‘

‘Debi za Hrvatsku je san, najveća stvar u karijeri svakog nogometaša, hvala Bogu da se nadam...‘
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 04. rujan 2020. 19:43

Posljednji put s Filipom Uremovićem razgovarali smo prije točno pet mjeseci, kad je stalo i rusko nogometno prvenstvo, plaće smanjene za 50 posto, igrači privatnim zrakoplovima sa sunarodnjacima doletjeli kući, upravo se spremao “karantin” i u najvećoj zemlji na svijetu.


Rubinu iz Kazanja predstojala je borba za ostanak, koji se naposljetku i dogodio, počelo je u međuvremenu i novo prvenstvo, a 23-godišnji branič rodom iz Požege rujan je dočekao kao A-reprezentativac!


I ne samo to, od 1. srpnja, trećeg kola “postkorona” ere, kapetan je momčadi iz glavnoga grada Tatarstana!

image
EPSILON

- Mnogi će reći da im je ova godina bila užasna, zbog korone ili potresa, ali meni osobno dogodilo se mnogo lijepih stvari. Velika je čast postati kapetan kluba u inozemstvu, a poziv u A-vrstu svoje zemlje najveća je čast koju čovjek može dobiti - govori nam 184 cm visoki stoper, koji je u mladoj reprezentaciji u prošlom ciklusu većinom igrao desnog beka.

Dakle, kao i Jedvaj, može jedno i drugo, iako je u klubu, kao i Jedvaj, posljednjih godinu dana samo stoper.


- Bila mi je velika stvar već kad je stigao pretpoziv. Ne mogu reći da sam očekivao poziv, ali nadao se jesam, jer velika je konkurencija, i koga god izbornik stavi, opravdano je. No kad sam dobio poziv, ugodno sam se iznenadio, i evo me, već sam tri dana tu s dečkima. Šteta što nema klasa poput Modrića i Rakitića, volio bih Luku svojim očima vidjeti na treningu i utakmici, ali lijepo su me svi ovdje primili. Sami smo u sobama pa nema druženja kao prije, ali vidi se za objedom, na kavi i na treninzima kako su se dečki zaželjeli jedni drugih.


S izbornikom Dalićem je, veli, razgovarao prvi dan prije treninga.


- Pitao me za situaciju u prvenstvu, što mi je lakše igrati, vidjet ćemo. Na treninzima igram i beka i stopera, mijenjamo se, ima nas puno...


Hrvatsku čekaju dvije utakmice u tri dana, premda nema pet zamjena, moguć je debi...


- Puno je dečkiju izvan ozbiljnog trenažnog procesa ili su tek počeli s pripremama u klubovima, nepoznanica je kakvi smo dok ne počne prva utakmica. Možda bi bolje bilo da je pet, a ne tri zamjene, jer nije lako fizički izdržati protiv dvije ozbiljne reprezentacije u tri dana. Radili su dečki individualno maksimalno, ne osjeti se na treningu da netko nije spreman. Debi je san, najveća stvar u karijeri svakog nogometaša, hvala Bogu da se nadam, ali to je do izbornika, moje je da budem spreman.
dođite u rusiju Portugal ima najbolja krila na svijetu, a Francuska - Mbappéa...


- Pa da, kad se gledaju sastavi, to je takva klasa do klase, koga god da stave, i zamjene su im jednake ako ne i veće kvalitete. Tko god od nas zaigrao, mora im se suprotstaviti maksimalno, 200 posto od sebe dati.


Ima i sve više “Rusa” u A i u mladoj reprezentaciji, osim Uremovića, Vlašića i Bistrovića, jer Lovren je nedavno došao u Zenit, a Moro u moskovski Dinamo.


- Dejan je igrač s velikim iskustvom i došao je iz velikog kuba, neće mu trebati dugo za prilagodbu, uostalom, već je zabio i gol, no svaka liga nosi svoje. Nikola je mlad, perspektivan, u dobru je sredinu došao, gdje se mlade forsira, dobit će priliku i vrlo brzo postati standardan. Mori leži takav tip lige, gdje se na njegovoj poziciji traži da zna igrati i bude duel-igrač, on ima obje komponente.


Uremović bi mladim Hrvatima preporučio rusku Premijer ligu.
- Liga je dobra, pogotovo za razvoj. Svi sanjaju Lige petice, ali ne može ni svatko tamo, a ruska liga je vjerojatno odmah do njih.
Uremović je kapetan momčadi iz Kazanja, grada 750 km istočno od Moskve, postao iznenada.


sluckij me cijeni - Bio sam prošle sezone treći kapetan u hijerarhiji, ali nakon što je zimus došao novi trener, Leonid Sluckij, vidio sam da me poštuje kao igrača, primijetio je da imam tu lidersku crtu, da držim odgovornost. Sam je donio tu odluku, rekao je na sastanku uoči utakmice s Ufom, a bivši kapetan uopće se nije naljutio, on ionako nije bio klasični lider, nego više dobra duša momčadi. U međuvremenu je i otišao iz kluba. Dobro mi leži uloga kapetana, jedino što imam više medijskih obveza, no jezik znam već vrlo dobro...


Uremović je u samo tri godine od Dinama II preko Olimpije došao do liderskog statusa u Rubinu. Nogometno je prohodao u bivšem Kamen-Ingradu, u mlađim kategorijama bio u Cibaliji, u modrom dresu došao do U19 i U21 vrste, a nakon što se dokazao u Rubinu, dobio poziv u A-vrstu.


- Kad razgovaram s obitelji, vrlo brzo mi se sve događa, ponekad izgleda nestvarno. U prvoj momčadi Dinama bila je velika konkurencija, tražio sam alternativu i isplatio mi se rizik s Olimpijom, nakon doslovce šest mjeseci sam se prodao. Trebala mi je godina dana da se adaptiram na Rusiju, ali u drugoj mi se sve posložilo. Nije to ništa došlo samo od sebe, puno je tu uloženog rada, fizičkog i psihičkog, ali vjerujem da svatko tko daje što može i hoće na terenu i izvan terena može uspjeti, posložit će mu se kad-tad. Meni se posložilo brzo i zahvalan sam svima koji su mi pomogli, no neću na ovome stati, pa gdje me put odvede - poručio je Filip Uremović, o čijoj karijeri brine bivši napadač Cibalije, Hajduka, Dinama i Rijeke, Ivan Bošnjak

Linker
17. travanj 2024 17:27