FARSHAD ABBASI/AFP/PROFIMEDIA Farshad Abbasi/afp/profimedia
EKSLKUZIVNO ZA SN

Hrvatska dugo nije bila ovako nemoćna: Izbornik progovorio o debaklu, pa otkrio zašto nije pozvao dva dragulja

‘Zvonarek je sigurno budućnost HR nogometa, napunit će uskoro 19 godina i tek će pokazati svoju autentičnu vrijednost‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. ožujak 2024. 18:49

Mlada hrvatska U-21 reprezentacija završila je ožujsku akciju očekivanom pobjedom protiv Andore (3:0) i neočekivano visokim porazom od Portugala (1:5). Dečki izbornika Dragana Skočića jako su razočarali u utakmici s Portugalcima, ne sjećamo se da je mlada vrsta ikada baš tako loše izgledala u jednom razdoblju utakmice kao u Faru. Nakon utakmice izbornik Skočić kratko se osvrnuo na podbačaj, ali odlučio je o svemu progovoriti za Sportske novosti, objasniti što se događalo, te kako vidi trenutačno stanje u reprezentaciji koju vodi i s kojom pokušava dohvatiti Europsko prvenstvo.

Što se dogodilo u utakmici s Portugalom, zašto je Hrvatska izgledala tako loše, pogotovo u prvih 25 minuta kad je primila četiri pogotka?

- Napravili smo niz nepotrebnih individualnih grešaka u fazi obrane koje su nam donijele nesigurnost. Jasno je da smo time olakšali suparniku, a sami sebe smo stavili pod dodatni pritisak. Kad se utakmica otvori na ovakav način, uđe u dinamiku koju je teško zaustaviti. Portugal nas je visoko pritiskao, nismo uspijevali konsolidirati posjed, dodati van zone presinga.

Zamjerate li što sebi kad se radi o pripremi utakmice i analizi suparnika?

- Naravno da, kad se izgubi utakmica, nema onoga tko ne preispituje svoje odluke. Pitaš se je li bio dobar taktički izbor igrača. Uvijek je, naravno, moguće i igrati na drugačiji način. Dosta smo limitirani u svojim odlukama u odnosu na određene pozicije jer igrači praktički ne igraju u svojim klubovima, a u takvim okolnostima pogreške i loše procjene su moguće. Teško je steći uvid u formu i mogućnosti igrača koji igraju jako malo ili ništa, a u isto vrijeme znati kako će tko odreagirati u utakmicama ovakvih zahtjeva. Što se tiče analize suparnika, imali su moguća dva načina igre, klasični 4-3-3 ili asimetričan romb. Kao što smo i očekivali, igrali su u rombu. Također, znali smo da su najbolji u traženju leđa obrambene linije.

Iz kojeg razloga ste počeli u formaciji s tri stopera, kad to nije uobičajeno u utakmicama mlade vrste?

- U prošlim kvalifikacijama igralo se također s obranom tri. Možda nije bilo uobičajeno u našim utakmicama u ovim kvalifikacijama, ali nije bio običajan ni suparnik. Suparnik koji ima brzinu, koji je jak individualno, koji napada izvanredno pukotine u zadnjoj liniji, direktnim akcijama iz zadnje linije ili u situacijama dva prema jedan na boku. Htjeli smo dobiti brojčanu prednost u obrani, prevenirati suparnikov dolazak iz drugog plana. Dijelom smo se htjeli adaptirati na suparnika, ali strukturu pozicijske igre prema naprijed nismo dirali, nije bilo promjena u kretanjima prema naprijed u odnosu na ranije utakmice. Zadržali smo u bazi dva zadnja vezna, s tri igrača naprijed, nije bila ideja braniti se.

Jesu li ovi igrači koje ste pozvali zaista najbolje što Hrvatska ima u selekciji U-21?

- Naravno da su to najbolji igrači u ovom trenutku. Imamo očiti pozicijski disbalans po pozicijama. Dosta izbora prema naprijed, ali činjenica je u isto vrijeme da ne mogu i svi igrati. U veznom redu smo na početku kvalifikacija imali Baturinu i Sučića koji su sad s A reprezentacijom i teško je nadomjestiti njihovu kreativnost. Dolaze nam mlađi koji trebaju određen proces adaptacije. U obrani smo deficitarni. Važno je spomenuti da u Portugalu nismo imali Katinića zbog ozljede, koji nam je dosad igrao, i koji je trenutno bio u najboljoj formi.

Zašto nisu pozvani Roko Šimić i Dion Drena Beljo?

- Kao što sam rekao, konkurencija je najveća u napadu. Ljubičić i Matanović su se izdvojili golovima u svojim klubovima, a Ljubičić nas je nosio kroz kvalifikacije. Zabio je pet golova u kvalifikacijama i protiv Slovačke u prijateljskoj utakmici. Isto tako, Crnac je najviše napredovao, dobro igra i zabija u svom klubu. Beljo je u posljednjim akcijama bio s A reprezentacijom, a Šimić je imao problem s leđima kad smo igrali u Armeniji s Bjelorusijom. Dugo nisu zabijali u klubovima, od početka devetog, odnosno desetog mjeseca prošle godine, i traže formu. Nadam se da će igrati dobro u klubovima i pomoći nam u nastavku kvalifikacija. Vrata reprezentacije su svima otvorena.

Lovro Zvonarek igra standardno u drugoj momčadi Bayerna, djeluje kao veznjak koji može mnogo, što je i pokazao kad ste ga uveli protiv Portugala. Zašto nije počeo od starta utakmice? Je li Matija Frigan zaslužio više povjerenja?

- Zvonarek je sigurno budućnost hrvatskog nogometa, napunit će uskoro 19 godina i tek će pokazati svoju autentičnu vrijednost. Tu je s nama i ne želim mu staviti preveliko breme na leđa. On je dobar u svakom pogledu i dobiva svoje minute. Imali smo iskustava u ne tako dalekoj prošlosti, gdje su se igrači pojavili, a potom i nestali. Imamo tu još dosta mlađih igrača koji su vrijedni pažnje poput Bukvića, Šotičeka i ostalih. Imamo dosta igrača koji mogu igrati još jedne kvalifikacije za Euro, a koji participiraju u punom smislu. Frigan plaća lošu situaciju svog kluba koji se bori za opstanak. Igra odsječen u napadu koji se bori za goli prvoligaški život. Svakako je igrač kojemu vjerujem i koji konkurira i za poziciju špica i krilnog.

Koliko još ova reprezentacija još može napredovati i gdje vidite najveći prostor za napredak?

- Najvažnije je da se nametnu i da igraju što više u svojim klubovima. Iskustva igranja utakmice u ovim godinama ne može nadomjestiti ništa. Najveći prostor za napredak vidim na planu otkrivanja i usvajanja taktičkih koncepata i taktičke discipline i fleksibilnosti. Talent nam ne nedostaje. Portugalci su izgubili od Grka, od kojih mi nismo, Grci su izgubili od Portugalaca kao i mi, ali su izgubili i igrali neriješeno protiv Bjelorusije koju smo mi dva puta pobijedili. Oscilacije su normalna pojava za mlade igrače. Treba imati strpljenja. Imamo jednu utakmicu manje od Portugalaca, dvije od Grka, nakon što smo odigrali sve svoje gostujuće utakmice. Sada nas očekuju četiri utakmice kod kuće, tako da smo u dobroj situaciji, unatoč ovome teškom porazu - zaključio je izbornik U-21 selekcije Dragan Skočić.

Linker
30. ožujak 2024 18:50