OZAN KOSE/AFP
EKSPERIMENT SA 4 KAPETANA

Hrvatska dugo nije odigrala ovakvu utakmicu, Dalić je vidio sve: 6 golova, velike greške, akcije...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Turske 3:3 u prijateljskoj utakmici
Piše: Sportske novosti, Davorin OlivariObjavljeno: 11. studeni 2020. 17:20

TURSKA - HRVATSKA 3:3 (Tosun 23'-11m, Türüc 40', Under 58' / Budimir 32', Pašalić 53', Brekalo 56')

TURSKA (4-3-3) Ugurcan - Sangare, Mert Cetin (od 46. Yazici), Ozan Kabak, Caner Erkin (od 46. Ömer Bayram) - Orkun (od 34. Berkay Özcan), Yokuslu, Dorukhan Toköz (od 54. Demiral) - Cengiz Ünder (od 77. Efrecan Karaca), Cenk Tosun (od 63. Enes Ünal), Deniz Türüc.

IZBORNIK: Senol Günes.

HRVATSKA (4-2-3-1) Sluga - Juranović, Vida (od 46. Uremović), Pongračić (od 61. Ćaleta-Car), Melnjak - Rog, Badelj (od 60. Bašić) - Brekalo (od 60. Perišić), Pašalić (od 77. Modrić), Oršić - Budimir (od 66. Čolak).

IZBORNIK: Zlatko Dalić.

Sudac: Slavko Vinčić 5. Pomoćnici: Kordež i Kovačič. Četvrti sudac: Jug (svi Slovenija).


Bila je ovo najefikasnija utakmica Turske i Hrvatske u povijesti njihovih međusobnih ogleda. Osim svih tih pogodaka, bilo je još dosta prilika, kad se sve sagleda, vidjeli smo atraktivni nogomet, efikasan, s puno uzbuđenja, htijenja, ali i protkan s dosta pogrešaka. Bila je to ona klasična prijateljska utakmica, s elementima revijalnog karaktera, s mnogo promjena igrača, ponekad i nepovezane igre.

image
OZAN KOSE

Nismo sigurni koliko je dala odgovora jednom i drugom izborniku kad se radi o predstojećim, natjecateljskim ogledima. Bio je to uglavnom festival onih igrača koji se žele izboriti za svoj status u bliskoj ili onoj malo daljnjoj budućnosti. Ovako na prvi pogled možemo kazati da je kod Hrvatske svoju priliku ponajviše iskoristio dinamovac Mislav Oršić koji je bio izrazito raspoložen.

image
OZAN KOSE

Turska u prvom poluvremenu nije stvorila niti jednu konkretnu priliku, a vodila je... Vatreni su se trudili za Martinje počastiti domaćina kad god stignu. Kod prvog pogotka Badelj je djelovao kao da je potegnuo čašicu-dvije prije utakmice, nije mu bila dosta jedna početnička greška, dao je sve od sebe da napravi i drugu. Vida je bio kolateralna žrtva. Kod drugog pogotka Juranović je ispao kao da prvi put igra nogomet, a Vida je opet prigrlio ulogu kao kod prvog pogotka. Stvarno, kako su Vatreni primili prva dva pogotka nedopustivo je za ovu razinu nogometa. Da nije bilo tih pacerskih pogodaka, Dalićevi dečki za prvo poluvrijeme ne bi dobili minus, dapače.

Dojam je bio sasvim solidan, naši su uglavnom kontrolirali igru, više su napadali, stvarali i opasne situacije pred vratima Turaka. Tu su se posebno isticali Oršić, te pogotovo Budimir, kojeg poput Aljoše Asanovića možemo nazvati "vatreni lakat", jer je svoj pogodak zabio nakon očitog igranja laktom. No slovenski sudac to nije vidio, a VAR ne postoji na prijateljskim utakmicama. U toj prvoj dionici dosta dobro je izgledao jedan udarac Oršića na samom početku utakmice, zgodno je i glavom pokušao Budimir.

image
OZAN KOSE

U drugom dijelu gledali smo nogomet u kojem su obrane jednih i drugih bile segmenti kojima se nije posvećivala posebna pozornost. Naša je nastavila priču iz prvog poluvremena, djelovala je nesigurno, dok su se Turci odlučili igrati otvorenije, a takva taktika otvarala je u njihovoj obrani ogromne kratere. Vatreni su u samo nekoliko minuta iz minusa skočili u plus, a pomalo čudno je izgledalo da su oba naša strijelca za preokret, Pašalić i Brekalo, u šesnaestercu bili posve sami. I onda kad smo poveli, kad se činilo da bi Turci u svojoj izvedbi mogli inkasirati još neki pogodak, Vatreni su odmah primili pogodak.

A nakon njega mogli su i četvrti, srećom Under se u presudnom trenutku spetljao. Turci tada nisu zabili, pa su to mogli platiti. Marko Rog bio je u sjajnoj prilici, ali turska obrana se nekako spasila, izvukla se. Dvadesetak minuta prije kraja, opasno je priprijetio i Yazici, ali Sluga je bio siguran, obranio je udarac s nekih osamnaest metara. Nakon te turske prijetnje, nije bilo nekih izrazitijih šansi. Turci su pred sam kraj malo jače stisnuli, ali ne na način kojim bi hrvatsku obranu prisili na predaju, tako da je vatromet pogodaka završio miroljubivim remijem.

Kako su padali pogoci

1:0 - Tosun (23-11m)
Badelj dvaput griješi, Vida kasni u startu i ruši Tosuna, to je jedanaesterac koji Tosun zabija.
1:1 - Budimir (32)
Na dugu loptu krenuli su Cetin i Budimir, hrvatski napadač je loptu gurnuo laktom, ali sudac to nije vidio. Izašao je pred Cakira i majstorski ga prebacio.
2:1 - Türüc (41)
Iz polovice Turske ubačena lopta je prošla iznad Juranovića koji je ispao, Türüc je pobjegao i zabio.
2:2 - Pašalić (53)
Oršić je gurnuo loptu na bok do Brekala koji je centrirao, na drugoj vratnici čekao je Pašalić i lijevom nogom je smjestio u mrežu.
2:3 - Brekalo (56)
Oršić je centrirao, Brekalo se našao sam u šesnaestercu i glavom loptu poslao u mrežu.
3:3 - Ünder (58)
Lopta se prošetala do Ündera koji je jakim udarcem s 16 metara šalje u mrežu.

90+3' - Završila je utakmica. Hrvatska i Turska su remizirali 3:3.

90' - Utakmica je ušla u posljednju minutu, igrat će se još 3 minute sudačke nadoknade.

82' - Utakmica je ušla u samu završnicu. Bašić je sada pokušao uposliti Čolaka u kaznenom prostoru, ali lopta završava u rukama turskog vratara. Ima li neka momčad do kraja još snage za pobjednički pogodak?

77' - U ovim trenucima Dalić je u igru uveo Luku Modrića umjesto Pašalića. Kapetanu je to 131. nastup u dresu Vatrenih.

72' - Previše je prostora hrvatska obrana sada ostavila Yazıcıju koji je odapeo s vrha kaznenog prostora, ali Sluga je siguran.

70' - Hrvatska ima više loptu u svom posjedu i više kombinira i prijeti, ali ostaje za vidjeti hoće li u ovom susretu na kraju biti pobjednika.

image
ISA TERLI/Anadolu Agency

65' - Hrvatska je opet zaprijetila. Pucali su Perišić i Rog u istoj akciji, ali Turska se nekako uspjela obraniti. Odmah potom Dalić je uveo Čolaka umjesto Budimira.

image
OZAN KOSE

61' - Trostruka izmjena u redovima Vatrenih. Ušli su Bašić, Perišić i Ćaleta-Car, a izašli Badelj, Brekalo i Pongračić.

58' - Turska je sada zabila i izjednačila na 3:3. Nakon krasne akcije koja je uključivala i petu i propuštanje lopte, poentirao je Under s vrha kaznenog prostora.

56' - GOOOL! Hrvatska vodi 3:2, zabio je Brekalo glavom na sistenciju Oršića.

53' - GOOOL! Hrvatska se ponovno vratila i izjednačila na 2:2. Zabio je Pašalić! Brekalo je asistent. Brekalo je jako lijepo ubacio prizemno s desne strane, loptu nije uspio zahvatiti Budimir, ali zato je Pašalić koji je ostao nebranjen na drugoj vratnici i zabio u praznu mrežu.

51' - Može li se Hrvatska u nastavku ponovno vratiti u igru u Istanbulu? Prema dosad prikazanom dojam je da svakako može, budući domaćini imaju predobar rezultat s obzirom na prikazano na terenu.

46' - Krenulo je drugo poluvrijeme. Uremović je zamijenio Vidu, a Badelj je preuzeo kapetansku vrpcu. Kod Turske je Yazici zamijenio Cetina, a Bayram Erkina.

45' - Završilo je prvo poluvrijeme. Hrvatska na odmor odlazi sa zaostatkom 2:1.

44' - Lijepi udarac Budimira, bio je jak i opasan, ali nije išao u okvir gola.

40' - Gol, Turska opet vodi, strijelac je Türüc. Sjurio se po lijevoj strani, a Türuc je pobjegao Juranoviću nakon lijepe lopte u prostor. Prava šteta što je Hrvatska primila novi gol iz praktički drugog udarca na vrata.

image
OZAN KOSE

32' - GOOOL! Hrvatska je izjednačila, zabio je Budimir! Sjajno se hrvatski napadač izborio za loptu pokraj Cetina, malo uz pomoć lakta, te je mirno matirao suparničkog vratara. Vatreni su se ekspresno vratili u egal.

27' - Budimir je sada pao u kaznenom prostoru Turske, ali sudac se nije oglasio iako je bilo kontakta s turskim braničem.

image
OZAN KOSE/AFP

23' - Tosun je siguran realizator penala i Turska vodi 1:0. Bio je to prvi udarac Turske na gol u cijeloj utakmici.

22' - Kakva pogrešna procjena Domagoja Vide. Srušio je Tosuna u kaznenom prostoru nakon prethodnog krivog dodavanja Badelja i Turska ima jedanaesterac.

15' - Budimir je izborio slobodan udarac, Oršić je krasno ubacio, na lopti je bio Pongračić, ali je ostao za malo kratak. Šteta, jer da je uspio doći do lopte, vrlo bi vjerojatno zatresao i mrežu.

11' - Juranović je ubačajem pronašao Budimira u kaznenom prostoru, ovaj je pucao s nekih desetak metara glavom, ali neprecizno.

7' - Novi pokušaj Hrvatske nakon akciji, čini se, vrlo raspoloženog Oršića. Pucao je Melnjak s vrha kaznenog prostora, ali lopta odlazi visoko preko gola.

6' - Prvi pokušaj Hrvatske prema suparničkim vratima. Pucao je Oršić dalekometno, ali turski vratar glatko je obranio.

5' - U tijeku je početno ispitivanje snaga. Nijedna momčad zasad nije odigrala pravu akciju kojom bi ugrozili suparnička vrata.

1' - Započela je utakmica u Istanbulu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će na terenu izgledati šarena postava Hrvatske u utakmici koja će poslužiti Daliću kao prilika za isprobavanje za nadolazeću završnicu Lige nacija.

image
Turska - Hrvatska
SOFASCORE

Grafički prikaz omogućio je SofaScore

17.50 - Stigao je i sastav Turske za okršaj protiv Vatrenih. Domaćini će u Istanbulu krenuti sa sljedećom postavom: Cakir; Sangare, Cetin, Kabak, Erkin; Kökcü - Yokuslu, Toköz; Ünder, Tosun, Türküc

17.20 - Poznat je sastav Hrvatske za večerašnji ogled. U odnosu na očekivani sastav izbornik Zlatko Dalić napravio je još dvije promjene, umjesto Bradarića i Bašića, startat će Melnjak i Vida.


Peh za Domagoja Bradarića dogodio se u Istanbulu uoči utakmice. Igrač Lillea, koji je debitirao za Vatrene prije mjesec dana u prijateljskoj utakmici sa Švicarskom, i u Turskoj je trebao igrati od prve minute, ali otpao je iz sastava zbog ozljede. Tako je izbornik Zlatko Dalić morao promijeniti plan jer je u srazu s momčadi Senola Günesa mislio Bradarića provjeriti na lijevom beku, prije svega da vidi kako će odraditi defenzivu, za razliku od utakmice u St. Gallenu gdje je bio lijevo krilo. To je trebao biti pravi test za Bradarića na mjestu na kojem bi dugoročno mogao tražiti svoju ulogu u nacionalnoj vrsti, ali morat će pričekati neku drugu prigodu.


Dalić je u Istanbulu okupio 24 igrača, Bradarić je na kraju ostao taj prekobrojan koji nije ušao u službeni zapisnik susreta gdje mogu biti 23. Zbog više sile. Mjesto u momčadi na lijevom beku dobio je Dario Melnjak, igrač turskog Rizespora.


Dalić se opredijelio sa standardnu formaciju 4-2-3-1, ovaj put nije išao u eksperiment sa sustavom igre, no ipak je stavio dvojicu igrača koji imaju status prvotimca, Domagoja Vidu koji je kapetan i Josipa Brekala. Nije odlučio ići od prve minute s pričuvama, Bašića i Čolaka ostavio je da šansu čekaju s klupe. No, postava je s dovoljno imena koja nemaju status igrača iz prvog plana. Juranović na desnom beku, Pongračić kao debitant na stoperu, Rog u vezi, Oršić na lijevom krilu, a Budimir je kao centarfor prvi put dobio priliku krenuti od prve minute.

Linker
05. svibanj 2024 13:11