BORIS KOVACEV/CROPIX
‘NIJE ISKORISTIO TALENT‘

Hrvatska ga treba, no je li Dalić zakasnio? ‘On je klasni igrač, a dosad ništa nije napravio!‘

Jedan od najboljih strijelaca HNL-a, danas ugledni menadžer analizira situaciju s napadačem
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. lipanj 2021. 07:42

Prsti očito sami lete kad se starta pisati o Bruni Petkoviću. Koliko li je samo tekstova napisano o njemu pred i nakon početka Eura. Postupa li Dalić postupa kad od njega traži da igra ono što on zapravo - ne igra!?

Mislimo na izbornikovo traženje da ga tjera u šesnaesterac. Petković je karijeru obilježio upravo onime što je igrao u Dinamu, kad se spuštao po loptu, razigravao suigrače, super asistirao, zbunjivao protivničke obrane izvrsnom maštovitošću, improvizacijom i kreacijom. Tražiti od njega posve drugi način igre nam ne izgleda kao idealna opcija makar, naravno, ima i drukčijih mišljenja.

- Bruno Petković je klasni igrač, a dosad ništa nije napravio! Nije iskoristio svoj talent.

To nam je kazao bivši napadač Tomo Erceg...

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

- Ja se slažem s Dalićem. Ako je centralna špica, onda mora biti u šesnaestercu. E, sad, on je više igrač koji voli imati loptu, doći po nju, asistirati. Međutim, Hrvatska ima dosta odličnih veznih igrača koji su sposobni donijeti loptu i asistirati. Ne treba tu Petković. Naravno, sve zavisi od sustava igre. Petković protiv Škota, ako će igrati, mora biti u šesnaestercu. Ako je špica, mora biti gladan gola, a on do sada to nije bio - zaključio je Erceg.

Izbornik je priču oko Brune Petkovića morao riješiti prije Europskog prvenstva. Prije one utakmice s Belgijom, a ne nakon te utakmice. Naravno, valjda nismo naivci svi skupa koji pratimo nogomet, Petković se ne može mijenjati u svom načinu igru. Međutim, malo može.

Ogromna korist

Na tome je Dalić trebao poraditi prije te generalne probe za Euro s jakim Belgijancima. Dakle, treba dopustiti Petkoviću da radi ono što najbolje zna, što radi u Dinamu, treba mu dopustiti da se spušta po loptu, ali ako Hrvatska napada po boku, treba biti u šesnaestercu, uvijek. Mala promjena, ali dostatna. Dostatna da ga čini velikim igračem i od ogromne koristi za reprezentaciju.

Ovako je niti na nebu, niti na zemlji, djeluje nedorečeno. No, nama se čini da je zapravo Dalić “zakopao” Petkovića baš protiv Belgije, na toj utakmici je, metaforički kazano, “ubio” Dinamovog napadača. Petković je sahranjen i prije nego je prvenstvo počelo. Nismo dobili igrača koji sudjeluje u igri, a kojeg Hrvatska treba za sudjelovanje u igri.

image
PAUL ELLIS Afp

Petković je bio sam ostavljen među tri belgijska stopera i s njim Dalić nije dobio ništa. Posljedica je bila da Petković ne starta protiv Engleza, a onda niti protiv Čeha. To nam se čini pogrešnom jer se takve odluke ne donose nakon zadnje provjere pred početak velikog natjecanja. Držimo da je upravo ta odluka o guranju Petkovića na klupu negativno utjecala na cijelu momčad. Dalić se u slučaju Petkovića pokolebao nakon Belgije, nakon, možemo ih nazvati, nježnih kritika medija i komentatora, a to nije smio. To je, pak, bio dokaz da nema pravu ideju i čvrstu odluku što će s Petkovićem. Sad protiv Škotske bi trebalo uslijediti “spašavanje vojnika Petkovića”. Hoće li uspjeti? Ili je Dalić zakasnio?

Linker
18. travanj 2024 06:47