Razvan Pasarica/Sport News/Profimedia
EURO U-21

Hrvatska i Rumunjska podijelili bodove: Mladi Vatreni napuštaju Euro s nulom u rubrici golova

Izabranici Dragana Skočića ostavili su puno bolji dojam, ali nije bilo dovoljno
Piše: Davorin Olivari/SNObjavljeno: 27. lipanj 2023. 22:34

HRVATSKA - RUMUNJSKA 0:0

HRVATSKA (4-4-2): Pandur - Sigur ?, Franjić (od 46. Galešić), Perković, Krizmanić - Vidović (od 67. Šego), Hodža ? (od 46. Pršir), Bulat (od 79. Palaversa), Baturina - Frigan, Beljo (od 67. Fruk).

RUMUNJSKA (4-3-3): Tarnovanu - Pantea, Racovitan, Dican, Ticu - Albu, Munteanu (od 74. Mazilu), Lixandru - Isfan (od 89. Miculescu), Marković (od 46. Birligea), Popescu ? (od 60. Petrila).


Hrvatska je na kraju osvojila bod na Europskom prvenstvu, a rumunjski vratar Stefan Tarnovanu sjajnim obranama spriječio je Skočićevu vrstu da dođe do pobjede. Obranio je četiri-pet sjajnih prilika mladih Hrvata. Tako je mlada reprezentacija ovaj Euro završila bez postignutog pogotka. Ipak, u posljednjoj utakmici malo je popravila dojam protiv skromnog domaćina.

Bila je to najbolja predstava naših u Rumunjskoj, ali mora se priznati da su igrali protiv najslabijeg protivnika. I da, završili smo treći u skupini, barem nismo zadnji, fenjer su odnijeli domaćini Rumunji.

Prvu opasnu situaciju autorizirao je Matija Frigan, sjajno se probio u šesnaesterac Rumunja, ali umjesto da puca s nekih šest-sedam metera iskosa, on je želio asistirati Belji, a to nije bila dobra ideja, put lopte bio je blokiran.

Rumunji su pak prvi put ozbilnije priprijetili nakon dvadesetak minuta, Munteanu je opalio s vrha šestanesterca, ali Pandur bio siguran. Nekoliko minuta kasnije Pandur, koji je jučer dobio priliku umjesto Dominika Kotarskog bio je u prvom planu. Isfan je gurnuo loptu prema Popescuu, koji je uspio kraj Sigura i Perkovića pucati s nekih pet metara, ali naš vratar sjajno je obranio.

Prošlo je pola sata, kad su dečki iz Dinama odigrali finu akciju, Baturina je uposlio Bulata, ali je ovak iskosa s nekih četrnaest metara loptu poslao preko grede. A što li je samo Skočićevo društvo propustilo u samoj završnici prvog poluvremena... Nakon jedne oduzete lopte, naši dečki su brojčano nadmoćni krenuli prema naprijed, Baturina je jako pucao s nekih dvadesetak metara, ali je vratar Tarnovanu obranio, lopta se odbila do Belje, koji je opalio s nekih šest metara, ali rumunjski vratar opet fenomenalno brani, lopta se odbija na deset metara od gola koji je bio prazan, to Tarnovanu više nije mogao dohvatiti, ali Vidović gađa - gredu!

U samo nekoliko minuta Hrvatska je imala tri šanse, od toga dva zicera. No, nismo zabili, gotovo nevjerojatno. A kad nismo zabili, skoro smo primili, u slijedećem napadu jako je loptu s nekih 18 metara udario Pantea, ali je Pandur opet bio dobro postavljen.

U drugom dijeli gledali smo uglavnom ravnopravnu igru, ne previše zanimljivu, iako je bilo nekih akcija s obje strane. U tom dijelu prvu konkretniju priliku imali su Rumunji, Petrila je opasno priprejetio, ali iz dobre pozicije nije pogodio cilj.

Desetak minuta prije kraja, Baturina je verhunski proigrao Frigana, ovaj se izbio sam pred vratara, ali nije zabio, Tranovanu je opet obranio. Nakon toga Pršir je imao sjajnu šansu, ali je promašio s četiri metra, onda je u šsnsi bio Fruk, ali je blokirao Dican. Onda je opet glavom pucao Frigan, ali opet je bio bolji rumunjski vratar.

A što li je tek obranio u sudačkoj nadoknadi.. Šego je bio sam na nekih pet metara, ali pogađate, rumunjski vratar bio je bolji. Hrvatska je u finišu utakmice stisla Rumunje, bila je bolja, stvarala je šanse, ali jednostavno nije mogla zabiti.

90. Dvije minute sučeva dodatka

89. Nova šansa za Frigana! Nakon ubačaja s desne strane centarfor Vatrenih gađao je glavom, no zaustavlja to rumunjski vratar.

88. ⇔ Izmjena kod Rumunjske

Isfan izlazi, ulazi Miculescu

84. Još jedna velika šansa za Vatrene! Baturina je našao Fruka koji šutira iskosa, jedan od rumunjskih braniča na jedvite jade blokirao je udarac da bi lopta otišla u korner. Mogli smo zabiti barem dva pogotka u zadnjih pet minuta. Neće, pa neće...

84. Još jedna velika šansa za Vatrene! Baturina je našao Fruka koji šutira iskosa, jedan od rumunjskih braniča na jedvite jade blokirao je udarac da bi lopta otišla u korner. Mogli smo zabiti barem dva pogotka u zadnjih pet minuta. Neće, pa neće...

81. Odlična kombinacija goričkog dvojca! Krizmanić je ubacio ostru nisku loptu na peterac, Pršir je prvi uletio, ali pogodio izvan okvira.

80. Baturina je sjajno pronašao Frigana dubinskom loptom, ali napadač Rijeke ne koristi dosta izglednu šansu, bez obzira što je pucao iskosa.

79. ⇔ Izmjena Dragana Skočića

Palaversa ulazi na mjesto Bulata.

76. Baturina je ubacio iz slobodnog udarca, Fruk najviše skočio i prebacio gol.

74. ⇔ Izmjena kod Rumunjske

Izlazi Munteanu, ulazi Mazilu.

73. Frigan je poluškaricama pokušao iskoristiti ubačaj s desne strane, na kraju krajeva blok i korner.

70. ? Žuti karton

Martin Baturina je zaradio opomenu.

67. ⇔ Izmjene

Šego i Fruk ulaze, izlaze Vidović i Beljo.

66. Preuzeli su Rumunji inicijativu u posljednjim minutama. Mladi Vatreni jednostavno moraju biti energičniji! Ovako se ne šalje baš najljepša poruka... A i dosta bi ružno izgledala nula u rubrici postignutih golova na Euru. Nastavimo li ovako, to je jedini realan scenarij.

61. Munteanu je opucao iz daljine, izvan okvira.

60. ⇔ Zamjena

Popescu izlazi, ulazi Petrila.

54. Dugo smo pleli mrežu oko rumunjskih 16, na kraju je Krizmanić ubacio u prazno.

Usputno, iznenađenje je na drugoj utakmici kratko trajalo - Španjolci su izjednačili, imaju 1:1 s Ukrajinom.

52. Pršir je opucao s distance, neko od Rumunja usporio je tu loptu, lagana zadaća za vratara Tarnovanua.

51. Pantea je oštro ubacio, moglo je biti opasno, ali Galešić otklanja opasnost i izbija loptu u korner.

Spomenimo da u drugoj utakmici naše skupine imamo malo iznenađenje - Ukrajina od 43. minute ima 1:0 nad Španjolskom. Da smo protiv Furije izvukli barem bod, bile bi to mnogo sretnije vijesti za Hrvatsku.

46. ⇔ Izmjene

Pršir umjesto Hodže, a Galešić umjesto Franjića. Kod Rumunha he Virligea zamijenio Markovića.

46. Počinje drugo poluvrijeme!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. Igrat će se još najmanje dvije minute nadoknade.

44. Munteanu je potegao iz nemoguće pozicije, nema opasnosti za Pandura.

Ponovljena snimka pokazuje da je Beljo vjerojatno bio u zaleđu kada mu se odbila lopta, no zastavica je ostala spuštena.

38. Grmi pred rumunjskim vratima! Baturina je iz daljine sjajno potegao, što brani rumunjski vratar, da bi lopta došla do Belje, koji pogađa u golmana , a treći udarac završio je na gredi! Malo spretnosti, malo sreće za Rumunje... Ostaje 0:0.

36. Frigan je dobio udarac u glavu u duelu s Dicanom na sredini terena. Na terenu je liječnička služba, čini se da je s napadačem Rijeke sve u redu.

35. ?Žuti karton

Lak je sudac na kartonima... Sad je Franjić u bilježnici zbog prekršaja na Markoviću.

33. ? Žuti karton

Sigur je zaradio opomenu jer je nehotice udario Ticua podlakticom.

32. Zapucao je Lixandru iz daljine, djelovalo je to kao jako opasan udarac, no Hodža se dobro postavio u blok.

30. Bulat šutira s ruba kaznenog prostora, ali lopta leti preko gola.

29. Kao da je sjajna šansa Rumunja usporila Vatrene. Teško izlazimo sa svoje polovice u posljednjim minutama.

24. ? Žuti karton

Popescu je požutio zbog prekršaja na Friganu, a prethodno je u bilježnicu ušao Hodža.

23. Odmah odgovara Rumunjska! Popescu se probio između Franjića i Perkovića i nekako uspio zapucati. Bio je to težak izazov, no vratar Pandur spremno je dočekao šut. Moglo je ovo lako biti 1:0 za Rumunje...

22. Još jedna dobro izgrađena akcija u režiji kockicak. Sigur je oduzeo loptu na sredini terena, dodao Friganu, koji je osvojio nešto prostora i pronašao Niku na desnoj strani. Sigur je utrčao i iskosa silovito potegnuo, ali izvann okvira gola.

19. Munteanu je s lijeve strane ušao u srce kaznenog prostora Vatrenih, opucao je desnicom, no nedostajalo je snage. Laka je to zadaća za Pandura.

15. Malo uzbuđenja u posljednjim minutama. No, Vatreni su silovito krenuli, tražimo pogodak... Beljo je sada zapucao iz teške, ukošene pozicije. Obranio je to domaći vratar.

10. Odličan prodor Frigana! Mogao je i šutirati iskosa, no tražio je Belju u petercu, što je presjekao Racovitan.

9. Sjajno je Bartol Franjić nanizao trojicu u solo-prodoru! Šteta što je dodavanje prema Belji u konačnici završilo u nogama Rumunja.

8. Dosta prekida u početnom dijelu, Beljo zasad djeluje raspoloženije u odnosu na prošle susrete. Definitivno nam je to potrebno.

3. Korner za Hrvatsku! Dobro su Vatreni izgradili napad iz sredine nadesno, ali ne i konkretnu šansu. Da vidimo može li iz prekida.

1. Počinje ogled! Rumunji prvi s loptom

20.30 Za 15 minuta počinje ogled Rumunjske i Hrvatske u Bukureštu. Naša selekcija izgubila je prethodna dva ogleda i nema šansu kvalificirati se u nokaut fazu. No, to ne znači da se mladi Vatreni nemaju za što boriti. Bilo bi lijepo oprostiti se od natjecanja pobjedom. Ni jedna od ovih dvaju momčadi još nije postigla pogodak na turniru, s tim da su Rumunji primili jedan više.

Dragan Skočić napravio je nekoliko promjena u odnosu na Španjolsku. Kotarski je na klupi, na vratima je Pandur, a ne igraju ni Pršir ni Šego, već Vidović i Hodža. Sve je spremno za početak posljednjeg ogleda Hrvatske na Europskom prvenstvu u Rumunjskoj.

Linker
04. svibanj 2024 15:02