CROPIX
PET PITANJA PETKOM

‘Hrvatska ima posebnog igrača. Takav se nije pojavio u zadnjih 50 godina, računajući i bivšu Jugoslaviju‘

‘Takvu snagu, karakter, tehničku i taktičku kvalitetu te nogometnu inteligenciju nije nitko imao‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. rujan 2023. 16:12

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras igra s Latvijom u Rijeci kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo.

O Vatrenima danas i sutra govori Tomislav Ivković, nogometni trener, svojedobno u nacionalnoj vrsti pomoćnik izbornika Zlatka Kranjčara i nekadašnji vratar, reprezentativac, član Dinamove čuvene generacije iz 1982. godine..

1. Hoće li se prijelazni rok odraziti na hijerarhiju u reprezentaciji, tko je od igrača najviše profitirao, a tko izgubio?

- To pitanje uopće ne vrijedi postaviti jer svi su već duže vremena u reprezentaciji i ona im je svetinja. Kad ih vidiš na treningu s osmijehom na licu, zadovoljstvom i ljubavi s kojom dolaze, takva pitanja su suvišna. No, kad bismo tražili nekoga tko bi bio među još nasmijanima od većine to su Mateo Kovačić i Joško Gvardiol koji su otišli u trenutačno najbolji klub u Europi, koji je osvojio Ligu prvaka. S time su dobili na cijeni i priznanju kvalitete, što je jako dobro za ego svakog igrača. Nitko ništa nije izgubio, gledam savršenu profesionalnost Modrića i Perišića koji igraju kao da imaju 21-22 godine, pokazuju karakter, volju, htijenje i želju za svakom minutom koju dobiju. Zato su još uvijek bolji od ostalih.

2. Je li nepozivanje Marka Livaje bio dobar potez?

- Slažem se s izbornikom Zlatkom Dalićem jer rane od incidenta u lipnju su svježe, a budući da je utakmica u istom gradu gdje se to dogodilo, bolje je tako nego da se mora razmišljati za svaki trening hoće li netko ponovno probati isprovocirati nekoga. Mirna glava i atmosfera su ispred svega.

3. Kako komentirate što su Modrić i Gvardiol nominirani za Zlatnu loptu, a Livaković za trofej Lav Jašin koji se dodjeljuje najboljem golmanu svijeta?

- Krenut ću od golmana, Livaković bi sigurno, po svemu što je napravio, trebao biti među pet najboljih na svijetu. To uopće nije sporno. Što se tiče Gvardiola pozitivno je iznenađenje što je već nominiran. Smatram da je on najbolji obrambeni igrač u zadnjih pedeset godina računajući i bivšu Jugoslaviju i Hrvatsku. Pratim, gledao sam i starije igrače, on je poseban i jedinstven. Takvu snagu, karakter, takvu tehničku i taktičku kvalitetu te nogometnu inteligenciju nije nitko imao. Ako ispravi samo dvije stvari bit će vrh vrhova. Mislim da je među 30 zbog priznanja da je kao tako mlad igrač najskuplji stoper na svijetu te što je otišao u Manchester City. Da mu je transfer u tome pomogao. Drugi razlog je što je osvojio medalju i igrao za reprezentaciju. Koliko te ona lansira, ne može nitko. Svi igrači koji su igrali u HNL-u i otišli van dobili su na vrijednosti kroz reprezentaciju i njezine rezultate. Koje dvije stvari mora ispraviti ne bih sada govorio, on je pametan i inteligentan i zna o čemu se radi. Ovo mu je veliko priznanje. Modrić je još jednom potvrdio kvalitetu, kad ne bismo znali koliko ima godina nitko ne bi rekao da se radi o 38.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

4. Kako biste posložili hrvatski napad za utakmicu s Latvijom?

- Isto kao što će ga posložiti i izbornik Zlatko Dalić. Nema previše upitnika, zna se 9-10 standardnih igrača, hoće li igrati Sosa ili Perišić na lijevom beku, te naprijed Ivanušec ili ne, to su detalji koji ne umanjuju kvalitetu. U špici nema upitnika, gore su Kramarić i Petković. To je takva utakmica da svi moraju igrati, pogotovo vezni i bočni, da trebamo ići s pet, šest igrača u završnicu te uzimati odbijene lopte... Utakmice s Latvijom izgledaju lagane, a zapravo su teške i mogu se riješ isto tako i udarcima iz daljine.

5. Luka Modrić i dalje predvodi Vatrene, a kakva je budućnost Hrvatske nakon njega?

- Kad ti ode jedan od najboljih igrača svijeta koji je najbitniji kotačić u reprezentaciji naravno da će se to osjetiti. Kao i Argentini kad ode Messi... Ostaje rupa. Nadoknaditi ga može smo cijela ekipa, nemoguće ga je zamijeniti kao igrača.

Linker
03. svibanj 2024 01:07