MARCELO DEL POZO Afp
PUN HVALE ZA HRVATE

‘Hrvatska je favorit protiv Španjolske!‘ Zanimljiva prognoza španjolskog trenera iznenadit će mnoge

Mladi stručnjak koji je iznimno upućen u vrijednosti Enriqueovih nogometaša jako cijeni HR nogomet
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 25. lipanj 2021. 19:37

Deset dana nakon što je došao, na Šubićevcu je napokon predstavljen novi trener. Mario Rosas (41), negdašnje čudo od igrača slavne Barcelone ili, kako ga je legendarni Xavi nazvao, “miksom Messija i Laudrupa”, na klupi šibenskog prvoligaša mijenja svog sunarodnjaka Sergija Escobara.

Iako je slovio kao jedan od najvećih talenata poniklih u La Masiji, daljnja karijera nije ni približno išla željenim smjerom. Umjesto da je dijelio svlačionicu sa svojim velikim prijateljom Xavijem i ostalim vedetama Barce, Rosas je uglavnom igrao u Segundi skupivši 300 nastupa.

Trenerski CV mu nije bogat, vodio je niželigaša Noveldu, a na klupu Šibenčana stiže iz drugoligaša Castellona, gdje je bio pomoćnik.

- Prije svega, moram zahvaliti gospodinu Zapati na pruženoj prilici. Postojala je mogućnost da i prije dođem u Šibenik, tamo u siječnju ili veljači, ali tek sad je to realizirano. Da, ja i Eduardo smo puno komunicirali o tome kako bi klub trebao funkcionirati i kako bi Šibenik trebao igrati. Dijelimo zajedničke ideje i zato sam tu. Što se tiče dojmova koje sam stekao u prvih desetak dana koliko sam u Šibeniku, mogu reći da su oni bolji od očekivanja. Vjerujem da Šibenik pod mojim vodstvom može igrati atraktivan nogomet s velikim posjedom lopte, ali da to bude učinkovit nogomet, a ne neko “pimplanje” s nizom beskorisnih dodavanja - kazao je na svom predstavljanju Rosas, kojega je prvi operativac kluba Zapata oslikao kao trenera koji gaji napadački nogomet.

image
Mario Rosas
NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX Cropix

Neće mu biti lako jer je momčad ostala bez nositelja igre iz protekle sezone, a roster se još slaže. No, ovaj simpatični Andalužanin nada se da će se momčad još ponešto osnažiti, ali i da ima veliko povjerenje u mlađe igraće koje je dobio na raspolaganju.

- Cilj mi je i razvijanje mladih igrača, za što će trebati puno rada, od čega nikako ne bježim. Da zaključim, vjerujem da moj Šibenik neće biti promatrač na travnjaku, nego da će preuzeti inicijativu, te da će igrači biti gladni pobjeda i golova. Jasno, sa Zapatom sam suglasan i oko pozicija koje trebamo osnažiti. To su pozicije centarfora i krila, a koja će to imena biti puno ovisi i o situaciji na tržištu. Nisam za to da se žuri pod svaku cijenu. Možemo mi pravog igrača čekati i uzeti dan-dva prije prvenstva i ja ću biti zadovoljan - kazao je Rosas.

Novog stratega Šibenika pitali smo i za njegov komentar susreta između Španjolske i Hrvatske u osmini finala Eura.

- Kao prvo, moram naglasiti kako Hrvatska već dugi niz godina igra jako dobro, na visokoj razini, a osim velikog očitog talenta imaju velik broj igrača koji igraju na visokoj razini. I sve to u jakim europskim klubovima odakle su usvojili taj natjecateljski duh, pobjednički mentalitet, osvajanje trofeja. Hrvati su svoj talent donijeli iz svoje lige, svojih klubova, ali istina je i to da su ga razvili na višu razinu igrajući u najjačim ligama, klubovima - nahvalio je na početku Rosas vatrene reprezentativce.

Pitali smo ga i za Luku Modrića...

- Modrić svakako zaslužuje posebnu pozornost, igrač je to koji je dokazao da veliki nogometaš ne mora imati samo fizičku moć, već posjeduje cijeli niz vještina i kvaliteta. Njegova tehnika je izvanredna, igračka inteligencija također i uvijek je spreman žrtvovati se za ekipu. On svojom igrom čini svoje suigrače boljim, sjajno dirigira igrom, kako Reala, tako i hrvatske reprezentacije, za koju uvijek igra punim srcem. On je spojio sve kvalitete igrača starog kova, koji ima one negdašnje manire, vintage klasu. Bit će ga teško nadomjestiti jednom kada ode u igračku mirovinu.

Uz komentar za Modrića, pitali smo Rosasa i za Danija Olma...

- Olmo je igrač velikih mogućnosti i kapaciteta, ali ima još dosta prostora za napredak. Njegovo iskustvo u HNL jako mu je puno značilo. Hrvatska liga se općenito u Španjolskoj smatra da je jako dobra i razvojna za mlad talente.

I na kraju ono najvažnije - tko će proći u Top 8 na Euru?

- Po meni, Hrvatska je blagi favorit, iako držim da je u postotcima to nekih 60% prema 40% - ispalio je Rosas, čija će prognoza vjerojatno mnoge iznenaditi.

ŠPANJOLCI KOJI SU IGRALI U HNL

Einar Galilea 82 utakmice

Dani Olmo 80 utakmica

Borja Lopez 51 utakmica

Arturo Segado 40 utakmica

Adrian Fuentes 36 utakmica

Sergi Gonzalez 33 utakmice

Dani Iglesias 32 utakmice

Rafael Paez 27 utakmica

Juanan Entrena 23 utakmice

Alvaro Martin 23 utakmice

Julio Rodriguez 22 utakmice

Antonio Tonito 20 utakmica

Antonio Cristian 20 utakmica

Rafa Navarro 17 utakmica

Antonio Perera 14 utakmica

Álex Fernandez 9 utakmica

Ignacio Maganto 9 utakmica

Jose Antonio Caro 5 utakmica

Madger Gomes 5 utakmica

Ioritz Landeta 5 utakmica

Linker
21. travanj 2024 22:57