Bartol Franjić

 Razvan Pasarica/Sport News/Profimedia
RAZOTKRIVENI PROBLEMI

Hrvatska je na Euro došla inferiorna i nespremna. Skočić na stopera stavlja igrača koji je igrao 11 minuta?!

Živjeli smo u uvjerenju da će nas napadači odvesti daleko. I to je bila prazna priča...
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 25. lipanj 2023. 09:52

Poslije dva nastupa na Europskom prvenstvu, mlada je reprezentacija Hrvatske izgubila sve izglede u eventualni plasman u drugi krug. Porazi od Ukrajine (0:2) i Španjolske (0:1) razotkrili su i mnoštvo problema vezanih uz U21 vrstu.

Ostvareni rezultati tek djelomično sugeriraju inferiornost u igri, posebice u taktičkom i tehničkom smislu. Prevladava dojam kako je hrvatska U21 reprezentacija na završni turnir u Rumunjsku i Gruziju stigla - nespremna! Izbornik Dragan Skočić momčad je "uzeo na skrb" tek prije dva mjeseca. Njegov prethodnik Igor Bišćan napustio je reprezentaciju nakon tri i pol godine. Ponudu Dinama nije mogao odbiti...

Skočić je, praktički, prije ugovorne obveze s HNS-om, 16 godina radio u inozemstvu. Imao je i nesreću: nisu mu se odazvali svi željeni kandidati. Neki su izostali zbog ozljeda, nekima su klubovi "spustili rampu". Također, reprezentacija se zaputila na završni turnir ne odigravši nijednu pripremnu utakmicu.

Otrežnjenje u 20 sekundi

Nakon poraza od Ukrajine, koja je zaigrala bez najboljeg igrača Mihajla Mudrika, Skočić je priznao da njegova momčad ima problema u obrani. Za stoperski par izbornik je odabrao Bartola Franjića i Maura Perkovića. Franjić je imao za Wolfsburg ove sezone šest nastupa - na poziciji defenzivnog veznog. Kao stoper odigrao je tek 11 minuta. Njegov hendikep bio je evidentan pri postavljanju i krivim procjenama kod oba pogotka Ukrajinaca.

image

Dragan Skočić

Farshad Abbasi/AFP/Profimedia

Perković je u Dinamovoj momčadi igrao isključivo lijevog beka, a tijekom svibnja nije odigrao nijednu utakmicu. I Čolina je u Augsburgu imao tromjesečnu stanku. Stoga je Skočić za susret sa Španjolskom u početni sastav uvrstio Krizmanića. No već poslije 20 sekundi utakmice mogli smo zaključiti da problem hrvatske igre nije (isključivo) lijevi bek.

Uoči nastupa mlade hrvatske reprezentacije na Euru živjeli smo u uvjerenju kako je ofenzivni segment momčadi naša nada u uspjeh. S činjenicom da u 180 minuta nismo postigli pogodak, više nismo sigurni u naša uvjerenja. Poglavito što se kompaktnost linija uočavala sporadično, a ideja igre nije se dala niti naslutiti.

Beljo, Baturina i Frigan na radaru A selekcije

Euro u Rumunjskoj i Gruziji peto je kontinentalno natjecanje na koje je HNS poslao svoju U21 vrstu. U dosadašnjih 15 odigranih utakmica, Hrvatska je ostvarila samo jednu pobjedu: protiv Švicarske (3-2) prije dvije godine u Sloveniji. Zanimljivo, s tri osvojena boda momčad koju je vodio Igor Bišćan probila se u drugi krug natjecanja, ali ju je u četvrtfinalu zaustavila Španjolska. Od igrača koje je Bišćan imao na dispoziciji danas su kod Dalića u kadru Gvardiol, Majer, Ivanušec, Erlić i Musa.

U konačnici, upravo je broj igrača koji se iz mlade vrste regrutiraju u seniorski pogon važniji od natjecateljskog uspjeha. Primjerice, generacija koju je 2005. vodio Slaven Bilić nije se niti plasirala u završnicu Europskog prvenstva. Izgubila je u dodatnim kvalifikacijama od reprezentacije koja se zvala - Srbija i Crna Gora. Međutim, od hrvatskih igrača koji su kasnije ostvarili karijeru na razini A vrste tada su igrali Luka Modrić, Eduardo da Silva, Niko Kranjčar, Vedran Ćorluka i Ognjen Vukojević.

Natjecateljski neuspjeh aktualne U21 reprezentacije Hrvatske donekle kompenzira činjenica da se čak 14 igrača može pojaviti i u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu, a nekolicina je kandidata (Beljo, Baturina, Frigan...) već sada na radaru A selekcije.

Linker
02. svibanj 2024 09:21