CHRISTOPHE SIMON Afp
NOVI POČETAK

Hrvatska je na Euru igrala ‘po starom‘ i zato je platila ceh, Dalić sada ima dvije godine da posloži Vatrene

Dalić je 2021. nakon Eura imao jednu od većih izborničkih kriza, a u Njemačkoj je doživio prvi veliki neuspjeh
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. srpanj 2024. 06:18

Iako je Zlatko Dalić za Ligu nacija svojedobno kazao kako bi bilo “najbolje da je nema”, percepcija mu se promijenila nakon finala u Rotterdamu. No, za razliku od drugog po značenju UEFA-ina natjecanja, Europsko prvenstvo ne donosi mu veselje. Izbornik sada ima zadaću da nakon neuspjeha u Njemačkoj vrati Hrvatsku pobjedama, a istu misiju, premda u ponešto drugačijim okolnostima, imao je i 2021. nakon kontinentalne smotre održane pod okriljem Covida.

Hrvatska je u Njemačkoj osvojila dva boda i nije prošla skupinu, a tri godine ranije dobila je u trećem kolu Škotsku 3:1 te izborila osminu finala, gdje je ispala od Španjolske u produžetku. Taj turnir započela je porazom od Engleske 1:0 da bi igrala 1:1 sa Češkom.

Kritike su bile oštre, Dalić je za pojedine zaključio kako mu “žele skinuti glavu”, ali glavni problem tada su bili odnosi i hijerarhija u reprezentaciji. Pojedini igrači ozbiljno su mu nagazili na autoritet, atmosfera je narušena. Istina, osim što je ispustio u tom času uzde iz ruku, Dalićev je problem također bilo i forsiranje igrača koji nisu bili pravi, zato što su se vraćali iz ozljeda ili nisu na Euro došli spremni. Taj dio ponovio se u Njemačkoj. Kulminiralo je objavom Ante Rebića na Instagramu protiv izbornika.

Dalić je tada lupio šakom o stol i kazao – reda mora biti! Rebića je prekrižio i više ga nikad nije zvao u reprezentaciju, a na prvom sljedećem popisu, rujanskom, nije se našlo još nekoliko aktera Eura, iako je njih sve kasnije vratio u kadar osim Milana Badelja, na kojeg više igrački nije računao. Što je napravio kod prvog popisa? Izostavio je Šimu Vrsaljka, Josipa Brekala i Brunu Petkovića, osim Rebića i Badelja te Lovre Kalinića i Domagoja Bradarića, koji su i tako bili pričuve, ali i priključio Bornu Sosu, Marka Livaju, Nikolu Moru i Antonija Čolaka. Andreja Kramarića nazvao je u noći prije objave liste te s njim raščistio neke stvari... Zbog ozljede nije imao Luku Modrića.

Nije ugodna situacija

Pritom je poslao jaku poruku igračima da će odstraniti svakoga tko ne poštuje red i ne djeluje sukladno pokliču kojeg stalno ponavljaju - iznad svih Hrvatska! Tada su odmah došle kvalifikacije za SP, u kojima je bilo i ponešto sreće, te je u studenom izboren plasman u Katar. Izbornik nije radio veće promjene u igračkom kadru, postavke momčadi od formacije do nositelja igre ostale su iste.

Sada problem nije bio u disciplini i poretku, u Njemačkoj nisu stizale vijesti o iskakanjima takve vrste, muke Hrvatske izašle su iz pada doprinosa starijih igrača, nedostatka određenih profila poput krilnih napadača, nedovoljne taktičke odgovornosti i koncentracije te činjenice da su Dalić i stožer malo toga mijenjali. Igralo se uglavnom po starom.

Za razliku od 2021. godine, kad je nastavio na istom valu, ali s autoritativnijim nastupom dok je mislio da je potrebno, u čemu mu je pomogao i Luka Modrić, sada ga čeka izgradnja momčadi.

Treba dobro promisliti u kojem sustavu igre Hrvatska može dati najviše, gdje pozicionirati senatore, tko i dalje može biti nositelj igre, a tko više ne i koji su to mlađi igrači, akteri iz Njemačke ili neki još mlađi, na koje se može osloniti, pojedinima povjeriti i vrlo bitne uloge. Daj Bože da Luka Modrić i Ivan Perišić igraju u Americi, no Modrić će biti pred 41. rođendanom, a Perišić imati punih 37 godina. Ako netko misli da će moći vuči Hrvatsku po 90 minuta i da će se takva Hrvatska boriti za medalje, to ne zvuči realno.

Dalić ima dvije godine da posloži momčadi na drugim temeljima, da neki drugi uzmu u ruke glavne role, a najstariji igrači mogu biti potpora nekad u većoj, a nekad u manjoj minutaži. Osim ako se netko ne oprosti...

Dalić je 2021. nakon Eura imao jednu od većih izborničkih kriza, a u Njemačkoj je doživio prvi veliki neuspjeh. Sad je u težoj situaciji jer razmišlja li dugoročno morao bi više toga mijenjati, posebno po pitanju načina igre te većeg oslonca na neke igrače koji dosad nisu bili toliko bitni, iako je jasno da će kadar većinom ostati isti. Nemamo mi pedeset klasa za reprezentaciju.
U svemu tome treba biti mudar te sastaviti najbolje što je moguće. Ili će jednostavno nastaviti kao na Euru, pa kud puklo da puklo. Prije tri godine imao je odmah kvalifikacije za SP koje su već ranije krenule, sad do njih ima nešto vremena jer je prvo Liga nacija. No, i ona je bitna.

Linker
07. rujan 2024 19:37