JOE KLAMAR Afp
POGLEDAJTE POGOTKE

Hrvatska je na Final Fouru Lige nacija, Livaja ušao i zabio, Lovren potvrdio pobjedu!

Dalićevi su izabranici maestralnom partijom u Beču svladali Austrijance s 3:1 i izborili Final Four
Piše: Tomislav Juranović/JL, SNObjavljeno: 25. rujan 2022. 23:00

AUSTRIJA - HRVATSKA 1:3 (Baumgartner 9‘/Modrić 6‘, Livaja 69‘, Lovren 72‘)

AUSTRIJA (4-4-2): Lindner - Trimmel (od 61. Lainer), Posch (od 61. Wöber), Danso, Alaba - Baumgartner (od 82. Schmid), Seiwald, X. Schlager, Sabitzer - Arnautović (od 61. Saračević), Gregoritsch (od 82. Onisiwo)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Stanišić, Lovren, Gvardiol, Barišić (od 61. Sosa) - Modrić, Brozović (od 18. Majer), Kovačić (od 84. Pašalić) - Vlašić (od 84. Kramarić), Budimir (od 61. Livaja), Perišić.

BEČ - stadion Ernst Happel. Gledatelja: 45,700. Sudac: Artur Soares Dias (Portugal)



Četvrtim uzastopnim trijumfom, izabranici Zlatka Dalića u Beču su pred "domaćinskom" atmosferom još jednom u nastavku uključili "warp" pogon te s 3-1 savladali Austriju i premijerno se plasirali na Final Four Lige nacija. U tom "radetzky-maršu" prema završnici Lige nacija, nažalost, postoji i jedna loša vijest – rani izlazak zbog ozljede Marcela Brozovića - za koju se nadamo da nije ozbiljnije prirode...

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Ako, nedajbože, jest, bit će to najteži mogući udarac za snage Zlatka Dalića. Jest, kapetan je svjetionik i inspiracija, ali i on ovisi o "tihom" junaku, koji mu čuva leđa. I drži balans momčadi razbijajući tuđe te kreirajući naše napade, ujedno dajući potrebnu mirnoću našoj momčadi. Da je tome tako, egzemplarno dokazuje utakmica u Beču: onoga časa kada se Brozović ničim izazvan primio za nogu i odšepao van terena (mijenjao ga je Majer), hrvatska igra izgubila je ritam, kockasti sastav krenuo je kašljucati, a austrijska igra uvelike opterećivati našu obranu.

image
SOFASCORE ZA SN Sofascore Za Sn

Od te 18. minute, domaći je sastav počeo dominirati, a Hrvatska bez adekvatne zamjene sve do kraja poluvremena teško je disala. Odlučivši se izostaviti zamjenskog zadnjeg veznog na popis, Zlatko Dalić jednostavno na klupi nije imao čovjeka koji može zamijeniti ključnog igrača naše kompozicije.

image

Marcelo Brozović i Ante Budimir

JOE KLAMAR Afp

Da, nadajmo se da ozljeda ipak nije teška i da veznjak Intera nije upitan za Katar. Jer njegov izostanak bio bi težak udarac po hrvatske mundijalske ambicije...

Inače, utakmica je počela vrlo dobro za Hrvatsku, koja je već u 6. minuti odlično otvorila napad po desnoj strani, gdje je Vlašić navukao i Alabu i Seiwalda te potom u idealnom trenutku dao loptu Modriću, koji se trzajem oslobađa čuvara i potom s desetak metara pogađa bliži kut Lindnerova gola za pandemoniju veselja hrvatskih navijača.

image
RONALD GORSIC Cropix

Ipak, već dvije minute kasnije, Stan​išić loše čisti jednu loptu uz aut-liniju, ona dolazi do Sabitzera koji ubacuje na desetak metara, a Baumgartner sjajno utrčava i tjemenom prosljeđuje loptu iza Livakovićevih leđa.

Nakon gola za 1-1, koji je osokolio domaćina, zbila se i ta već opisana Brozovićeva ozljeda, koja je počela potpuno nadirati vodu na mlin Austrijanaca; do kraja prvoga dijela u svim statističkim odjelima bila je bolja, izuzev posjeda i točnih paseva, no to ni nije bila igra na koju se bazirao Ralf Rangnick.

image
JOE KLAMAR Afp

Austrijski izbornik, dapače, nije ni želio parirati posjedom, znajući da je to unaprijed izgubljena bitka, već je tražio agresiju na naš posjed i po dobivanju duela brze i okomite ulaske u našu trećinu, pogotovo preko bokova – Baumgartnera i Sabitzera koji su to odlično koristili i prilično mučili Dalićevu opciju B u vidu Stanišića i Barišića. Konačno, Arnautović i Baumgartner opasno su prijetili sredinom prvoga dijela, da bi Livaković u 44. majstorski skinuo mat-situaciju Arnautovića.

image
JOE KLAMAR Afp

A onda Dalić opet (!) konsolidira redove, "Vatreni" u nastavku djeluju mnogo bolje, a izbornik ujedno vuče prave poteze i to mu se isplaćuje u 69., kada Sosa odlično vuče napad, dodaje Perišiću, koji parabolom na pet metara gađa Livaju, koji glavom pogađa za 2-1, a tri minute kasnije slijeva ubacuje Majer, dok Lovren na drugoj stativi potvrđuje put na Final Four Lige nacije, uz niz od četiri uzastopne pobjede i doista slavodobitan dojam uoči puta u Katar...

Tablice omogućuje {linkToSofascore}

image
RONALD GORSIC Cropix

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘ - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

85‘ - Izgleda kao da su već i Austrijanci izgubili svaku nadu te se samo čeka završetak utakmice.

84‘ - Slijedi Dalićev odgovor. Ništa od stote utakmice Domagoja Vide, morat će pričekati novu priliku jer u igru ulaze Andrej Kramarić i Mario Pašalić umjesto Nikole Vlašića i Matea Kovačića.

82‘ - Očajni Rangnickovi pokušaji da napravi nekakav pomak... Ući će Karim Onisiwo i Romano Schmid, na klupu će Gregoritsch i Baumgartner.

74‘ - Perišić pogađa gredu! Probio je lijevi bok u svome stilu, izvozao svog čuvara i potom silovitim udarcem pogađa okvir gola! Lindner je već bio svladan...

image
JOE KLAMAR Afp

72‘ - GOOOL! Blitzkrieg u tri minute! Modrić je kratko izveo korner do Majera koji još jednim sjajnim centaršutom prebacuje na drugu vratnicu odakle se iz drugoga plana ubacuje Dejan Lovren na kojega su Austrijanci zaboravili, a branič Vatrenih ‘školskim‘ udarcem glavom u padu trese mrežu za 3:1!!!

image
JOE KLAMAR Afp

69‘ - GOOOL! Fantastična akcija Vatrenih! Sosa je poveo s centra, zatim pronašao Perišića na lijevoj strani koji filigranski preciznim centaršutom pronalazi Livaju, a napadač Hajduka iz blizine glavom od vratnice pogađa za novo vodstvo Hrvatske!

65‘ - NOVA VELIKA LIVAKOVIĆEVA OBRANA! Wöber je preciznim ubačajem pronašao Gregoritscha koji tuče glavom pored Gvardiola, a naš se vratar još jednom istaknuo maestralnom intervencijom!

image
JOE KLAMAR Afp

63‘ - Šansa Hrvatske! Centrirao je Perišić iz ‘svoje‘ najdraže pozicije, očistili su to Austrijanci, ali samo do Vlašića koji nakon solo-prodora uspijeva izboriti korner!

62‘ - Prvi reagira Zlatko Dalić. Ulaze Marko Livaja i Borna Sosa umjesto Ante Budimira i Borne Barišića. Odmah šalje i Rangnick svoje adute. Umjesto Trimmela, Poscha i Arnautovića priliku dobivaju Stefan Lainer, Maximilian Wöber i Muhammed Saračević.

61‘ - Dvaput šutira Sabitzer, prvi put blokira to Budimir, drugi put Modrić! Opasno smo živjeli...

59‘ - Pa je li moguće... Usred inicijative naših nogometaša dobili su Austrijanci slobodan udarac iz kojega je šutirao Sabitzer i pogodio Lovrena u živom zidu koji je rukom štitio glavu - sudac je to okarakterizirao namjernim igranjem i dao Lovrenu žuti karton! Uz to, sada će slobodnjak biti još bliže Livakovićevu golu...

image
RONALD GORSIC Cropix

56‘ - Dobra akcija Vatrenih! Vlašić je tražio Budimira u petercu, obrana je to očistila, međutim veseli vidjeti kako Hrvatska ponovno igra onom svojom prepoznatljivom kombinatorikom...

54‘ - Posch ‘vraća‘ prekršaj Perišiću, pomeo ga je po nogama pa je ušao i on u sučevu bilježnicu.

53‘ - DVOJBENA SITUACIJA! Pao je Budimir u duelu s Dansom u šesnaest metara, portugalski je sudac bio prilično blizu i pokazao da je lopta za austrijskog vratara. Skočili su svi naši nogometaši na čelu s kapetanom Modrićem, no Soares Dias nije promijenio odluku. Čini se da se VAR nije ni uključio.

52‘ - ‘Požutio‘ je i Marcel Sabitzer zbog faula na Nikoli Vlašiću.

47‘ - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Ivan Perišić zbog klizećeg starta na Stefana Poscha.

46‘ - Vraćamo se u Beč. Nema promjena u sastavima, iako se uskoro očekuje ulazak Marija Pašalića.

image
GORAN MEHKEK Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Sjajno su Vatreni otvorili ovaj dvoboj na Ernst Happel stadionu! Već u šestoj minuti Modrić je zatresao mrežu i činilo se kao da će to biti još jedna rapsodija u režiji Dalićevih izabranika. No, nakon toga sve je krenulo nizbrdo... Izjednačio je Baumgartner tri minute poslije, zatim se ozlijedio i igru morao napustiti Brozović, da bi sol na ranu dodala Danska koja u Kopenhagenu s 2:0 vodi protiv neprepoznatljivih Francuza. Ni igra naših nogometaša ne obećava - obrana je u nekoliko situacija ‘zaplivala‘, vezni se red nije uigrao, stoga je i Budimir u napadu odsječen. Jedna od svijetlih točaka zasad je, pak, Dominik Livaković koji nas drži na životu. Vrijeme je za promjenu taktike.

image
RONALD GORSIC Cropix

45‘+4‘ - Nova šansa Vatrenih! Vlašić i Perišić duplim su pasom nadmudrili obranu domaćih, Perišić je zatim uputio projektil izvana, no brani i to austrijski vratar.

45‘+1‘ - Vlašić! Prvo je majstorski primirio loptu, a potom i izvrsno opalio, nažalost brani Lindner.

45‘ - Igrat će se čak četiri minute sudačke nadoknade.

image
JOE KLAMAR Afp

44‘ - ČUDESNA OBRANA DOMINIKA LIVAKOVIĆA! Sijevnula je kontra Austrijanaca, obrana je još jednom ‘zaplivala‘, Arnautović je izbio sam pred našeg vratara i u situaciji ‘jedan na jedan‘ gađao suprotan kut, a Livi je jednom rukom skinuo čisti zicer u presudnom trenutku!

43‘ - Ne izgleda tečno igra naših nogometaša. Unatoč nominalno većem posjedu lopte Vatenih, austrijski nogometaši zapravo dominiraju. Očigledno je kako Modrić i društvo samo čekaju poluvrijeme kako bi konsolidirali redove.

image
JOE KLAMAR Afp

39‘ - Opet prijete Austrijanci! Nakon nove izrađene akcije šutirao je Schlager, uspio je blokirati Stanišić.

39‘ - Ne prestaju dolaziti loše vijesti... Danci su postigli i drugi gol protiv Francuza, strijelac je Skov Olsen.

image
JOE KLAMAR Afp

35‘ - Uhh, ovo je gadno izgledalo... U zračnome su duelu bili Baumgartner, Gvardiol i Livaković. Deblji je kraj izvukao naš vratar koji se sudario s Joškom... Odmah se srušio na tlo i izgledao kao da hvata zrak. Srećom, ubrzo se pridigao i čini se da će sve biti u redu.

34‘ - Još loših vijesti! Danska je povela protiv Francuske u Kopenhagenu, gol je zabio Kasper Dolberg.

Ovakva je trenutno situacija na tablici: Danska 12, Hrvatska 11, Francuska 5, Austrija 5.

32‘ - Arnautović opet prijeti s lijevoga boka, pravovremeno ga je neutralizirao Dejan Lovren.

30‘ - Budimir je sad sjajno zatvorio Stefana Poscha koji je ‘zalutao‘ u napad. Našem napadaču Osasune ni obrambene zadaće nisu strane...

image
RONALD GORSIC Cropix

25‘ - Nastavlja se žestoka bitka na sredini terena, Austrijanci zasad dobro pariraju našem veznom tercetu koji je ostao bez važne karike u vidu Marcela Brozovića, no i Lovro Majer odrađuje lavovski dio posla.

23‘ - Nova velika prilika Austrije! Baumgartner je ‘prodao tunel‘ Barišiću i silovito opalio s ruba šesnaesterca, ispružio se Livaković na golu, a udarac je prohujao tik uz vratnicu!

22‘ - Šansa Austrije! Šutirao je Arnautović s pozicije iz koje je poentirao u Osijeku... Ovog puta Livaković smirenom intervencijom izlazi kao pobjednik!

18‘ - Umjesto Marcela Brozovića ulazi ‘Zorro‘ Lovro Majer s maskom na licu. Brojna hrvatska publika pozdravila ga je gromoglasnim ovacijama, ujedno upućenima i Epic Brozu koji se uz potporu fizioterapeuta zaputio prema svlačionici.

16‘ - Nevolje za Dalića! Ozlijedio se Marcelo Brozović... Nikoga nije bilo oko njega, napravio je pogrešan potez i odmah se uhvatio za lijevu nogu. Srušio se na tlo i signalizirao izborniku da ne može nastaviti. Šepajući je samostalno izašao s terena, ne izgleda dobro...

image

Marcelo Brozović i Ante Budimir

JOE KLAMAR Afp

15‘ - Oporavili su se hrvatski nogometaši nakon šoka iz devete minute... Povezali su nekoliko dobrih dodavanja i realizirali akciju u kojoj je Perišić prebacio stranu do Stanišića. Uslijedio je centaršut iz teške pozicije u peterac, no ondje su austrijski braniči pravovremeno zatvorili Budimira.

image

Christoph Baumgartner

JOE KLAMAR Afp

9‘ - GOL! Nažalost, nije dugo trajalo slavlje Vatrenih... Stanišić je teško pogriješio i uz aut-liniju, pokušavajući izbiti, dodao Sabitzeru u noge. Austrijski veznjak izvrsnom je asistencijom pronašao Baumgartnera koji se samo ‘naklonio‘ i glavom s(p)retno pronašao dalji kut za ekspresno izjednačenje.

image

Luka Modrić i Nikola Vlašić

JOE KLAMAR Afp

6‘ - GOOOL! Livaković šalje dugačku loptu koju nakon nekoliko dodavanja prihvaća Vlašić, efektno se Nikola prošetao austrijskom obranom i uposlio Modrića koji pored klupskoga kolege Davida Alabe probija Lindnera za 1:0 u Beču!!!

image

Luka Modrić, Ivan Perišić i Nikola Vlašić

EVA MANHART Afp

5‘ - Zamalo je taj prvi korner završio pogubno po Hrvatsku... Modrić je kratko dodao Brozoviću kojemu lopta bježi ispod noge, no srećom nije prošla austrijska kontra.

4‘ - Prva šansa i prvi korner pripao je Vatrenima! Perišić je probio lijevi bok pa dao povratnu do Barišića koji centrira za Budimira čiji udarac glavom od bloka odlazi u korner...

20.45: Počela je utakmica na Ernst Happel stadionu! SRETNO, VATRENI!!!


20.40: Očekujemo prvi sučev zvižduk koji će označiti početak susreta na bečkome stadionu.

20.35: Večerašnji djelitelj pravde bit će Artur Manuel Ribeiro Soares Dias, portugalski nogometni sudac koji je od 2010. uvršten na popis međunarodnih suca FIFA-e i UEFA-e.

image

Artur Soares Dias

LLUIS GENE Afp

20.15: Vatreni će večeras nastupiti u novoj, "morskoj" varijanti dresova. Više o tome pročitajte OVDJE.

20.00: Marko Arnautović večerašnjim će nastupom postaviti novi rekord i postati nogometaš s najviše nastupa u povijesti austrijske reprezentacije:

104 Marko Arnautović

103 Andreas Herzog

100 Aleksandar Dragović

95 David Alaba

95 Toni Polster

image

Marko Arnautović

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

19.20: Stigli su i službeni sastavi, nema promjena u odnosu na prvih 11 koje su SN objavile nekoliko sati prije utakmice. Zlatko Dalić napravio je veliku rošadu, vidjet ćemo kako će to večeras izgledati na Prateru. Vatreni će igrati u formaciji 4-3-3 koja se pokazala dobitnom i u prošlome susretu s Danskom.

U momčadi Austrije izbornik Ralf Rangnick odlučio se na tri izmjene u odnosu na onaj sastav koji su austrijski mediji najavljivali. Na golu će ipak priliku dobiti Heinz Lindner umjesto Pentza. U obrambenome dijelu startat će Stefan Posch, iako se nagađalo da bi od prve minute trebao krenuti Maximilian Wöber. U veznome redu, pak, kreće Christoph Baumgartner, dok će Dejan Ljubičić (brat dinamovca Roberta Ljubičića) svoju priliku vrebati s klupe. Austrijska je formacija 4-4-2, premda će se s austrijskih portala moći pročitati da se radi o sustavu 4-2-2-2.


Linker
24. travanj 2024 01:48