Nenad Gračan

 NIKSA STIPANICEV Cropix
IZBORNIK ODUŠEVLJEN

‘Hrvatska je ostvarila veliki uspjeh, oni koji prate ženski nogomet znaju o čemu se tu radi‘

‘Sad smo pokazali da se možemo nositi sa svima i mislim da bi to trebalo biti i velik motiv za ove cure‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. prosinac 2023. 17:33

Hrvatska seniorska ženska reprezentacija ostvarila je sjajan uspjeh u premijernom izdanju Lige nacija. U posljednjoj utakmici svladala je Rumunjsku s 1:0 i tako osvojila drugo mjesto u skupini 2 B razreda, te se plasirala u play-off za nastup u ligi A. Izbornik Nenad Gračan ne skriva zadovoljstvo ovim velikim rezultatskim pomakom kad je naš reprezentativni ženski nogomet u pitanju.

- Prije svega, treba čestitati svim igračicama koje su sudjelovale u ovom ciklusu Lige nacija, i onima koje su igrale, i koje su bile na klupi, naravno i mom stručnom stožeru. Treba naglasiti da je ostvaren velik uspjeh, oni koji prate ženski nogomet znaju o čemu se tu radi. Igrali smo s reprezentacijama koje su rangirane ispred nas, teško smo ih prije dobivali, uglavnom smo gubili. Međutim, sad smo pokazali da se možemo nositi sa svima i mislim da bi to trebalo biti i velik motiv za ove cure da nastave tim putem i da se pokušamo još više dizati - naglašava Nenad Gračan.

Ističe kako je najveći napredak napravljen po pitanju odgovornosti i discipline u igri, te da su djevojke shvatile da kvalitetnim suparnicima koji su u vrhu europskog nogometa mogu parirati disciplinom i pragmatičnošću i tako ostvariti željene rezultate. U cijeloj priči je jako bitno i da Hrvatska u zadnje dvije utakmice nije primila pogodak.

- To je ono što imamo i što smo pokazali u posljednjim nastupima. Normalno je da ćemo morati nadograđivati igru prema naprijed, da postanemo još kvalitetniji - kaže izbornik.

U reprezentaciji vlada skladno ozračje. Jasno je da je netko tko ne igra možda malo ljut zbog toga, ali rezultat je ipak iznad svega.

- Mislim da je to u nogometu najvažnije, a atmosfera je zaista dobra, i cure su uz te rezultate opuštenije i vesele. Može se osjetiti njihova velika ljubav prema tome čime se bave...

Roster reprezentacije doživio je značajne promjene u posljednje vrijeme. Na popisu je i dosta igračica iz dijaspore.

- Na tome smo radili u posljednje dvije godine otkako sam izbornik, malo smo proširili i pomladili roster, te smo dosta igračica popratili vani. Dosta njih smo i isprobali, dali im priliku, uz pomoć Saveza i mojih suradnika, i vjerujem da su i one zadovoljne.

U veljači sljedeće godine hrvatske nogometašice čeka utakmica play-offa protiv neke od trećeplasiranih ekipa iz A razreda, a potencijalne suparnice su Island, Švedska, Norveška te Belgija.. Najbitnije od svega je da je ostvareno i više nego što se računalo. Osiguran je ostanak u B razredu, porast će i rejting, pa se može dogoditi da reprezentacija bude u jednom bubnju više, te da dobije lakše suparnike u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. To bi sigurno puno značilo.

Reprezentacija je uvijek perjanica nekog sporta, ali zapravo je temelj priče baza. Koja postoji, ali je jako daleko od baze u muškom nogometu koji je ipak znatno razvijeniji.

- Mislim da tu ima još dosta problema. Evidentno je da klubovi moraju pojačati rad. U bazi sad imamo i dosta igračica u mlađim kategorijama, ali kada dođu u prvoligaški nogomet kao da se rad smanji. Nema dovoljno rada, struka je, uz infrastrukturu, najveći problem. Treba naglasiti da Hrvatski nogometni savez na čelu s predsjednikom Kustićem u zadnje vrijeme puno ulaže u ženski nogomet, dosta toga okrenulo se na bolje, ali normalno da se ne može baš sve, već da tu i klubovi trebaju odigrati svoju ulogu - zaključuje izbornik hrvatske ženske nogometne reprezentacije Nenad Gračan.

Linker
27. travanj 2024 13:04