FABRICE COFFRINI Afp
ŽDRIJEB LIGE NACIJA

Hrvatska lovi prvo veliko zlato, Vatreni dobili spektakularnog protivnika u polufinalu!

Final Four igrat će se u Rotterdamu i Enschedeu od 14. do 18. lipnja, dvije utakmice su zagarantirane
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. siječanj 2023. 10:18

Kuglice su odlučile, Hrvatska će u polufinalu Lige nacija igrati protiv domaćina Nizozemske, odlučeno je na ždrijebu održanom u Nyonu.

Dobra je vijest da će Hrvatska imati dan više za pripremu ako prođe u finale, Vatreni i Nizozemci igraju 14. lipnja u 20.45 u Rotterdamu.

U drugom polufinalu 15. lipnja u Enschedeu sastat će se Španjolska i Italija.

Pobjednici polufinalnih susreta igrat će u finalu u Rotterdamu 18. lipnja, dok će poraženi igrati za treće mjesto također 18. lipnja u Enschedeu.

image
FABRICE COFFRINI Afp



Raspored finalnog turnira Lige nacija 2022./23.

POLUFINALE

14. lipnja u 20.45 sati, Rotterdam, stadion De Kuip: Nizozemska - Hrvatska

15. lipnja u 20.45 sati, Enschede, stadion De Grolsch Veste: Španjolska - Italija

ZA 3. MJESTO

18. lipnja u 15 sati, Enschede, stadion De Grolsch Veste

FINALE

18. lipnja u 20.45 sati, Rotterdam, stadion De Kuip


Svi sudionici završnice Lige nacija:

ŠPANJOLSKA

Španjolska je ovog časa djelomično nepoznanica jer tek treba vidjeti kakve će poteze povući novi izbornik Luis de la Fuente, koje će mlade igrače možda forsirati jer bio je izbornik U-21, a kojim se starijima eventualno zahvaliti. Zato će sigurno biti zahvata u postavi iz Katara koju je vodio Luis Enrique. Opet, i on kao i svaki trener htjet će napraviti najbolji mogući rezultat i osvojiti Ligu nacija pa je jasno da se mora osloniti na najbolje igrače koje Španjolska ima. Kako su se Pedri i Gavi iz Barcelone ustalili u veznom redu, ostane li tako, jasno je da će to i dalje biti kombinatoran nogomet s puno pasova koji Hrvatskoj ponekad nije odgovarao, no nešto su naši valjda naučili. Glavni problem La Roje bila je napadačka nekonkretnost, osim u prvom susretu u kojem su slaboj ekipi iz Kostarike dali sedam komada. U sljedeća tri nastupa zabili su samo dva gola. Maroko nisu mogli probiti 120 minuta, a imali su “milijun dodavanja”, pogotovo među stoperima. Protiv njih je glavna zadaća da im se ne dopusti da te uhvate u žrvanj.

ITALIJA

Izbornik Roberto Mancini dao je šansu nizu mladih igrača, ali nije otpisao ni starije, pa je pitanje kako će točno posložiti ekipu. Primjerice, centarfor Ciro Immobile nije igrao niti jednu utakmicu otkako su ispali od Sjeverne Makedonije u kvalifikacijama za Svjetskog prvenstvo, no to ne znači da neće na njega računati na Final Fouru. Lorenzo Insigne, jedan od standardnih na Euru kad su došli do zlata, otišao je u MLS u Toronto i stoga su šansu u napadu dobili Raspadori, Gnonto, Berardi, Pinamonti... a nakon ozljede vratio se Chiesa. Imaju iskusan vezni red, ali i mlade koji čekaju prigodu poput Tonalija i Zaniola i već su nešto igrali. U zadnje vrijeme djeluju u formaciji 3-5-2 ili 3-4-3, iako su na Euru 2021. igrali 4-3-3. Dosta osciliraju i nije jednostavno najaviti što se točno od njih može očekivati. Imaju kvalitetu, ali nemaju igrače koji su ovog časa svjetski vrh. Neki su u padu, pojedini se još nisu do kraja etablirali. Htjet će se iskupiti za propušteno Svjetsko prvenstvo, pa u motiv ne bi trebalo sumnjati. Za Hrvatsku su Azzurri suparnik koji je uvijek bio prihvatljiv, a nikad lagan.

NIZOZEMSKA

Na Svjetskom prvenstvu ispali su od Argentine u četvrtfinalu udarcima s bijele točke. Gubili su 2:0, ali vratili su se i držali kasnije svjetske prvake u napetosti do kraja. Imali su dobar turnir, ali i lagan ždrijeb. U skupini su svladali Senegal 2:0, bez velike igre, remizirali s Ekvadorom 1:1, iako ih je suparnik namučio, te svladali slabašni Katar 2:0. U osmini finala bili su bolji od SAD-a 3:1. Igraju brzo, ofenzivno, imaju jaku obranu koju predvodi Van Dijk, motoričan i trkački moćan vezni red i solidne napadače. Nude tipičan nizozemski nogomet s dosta šablone i ofenzivnih stremljenja. Kao domaćini imat će golemu želju da nešto osvoje jer Nizozemska ima samo jedno zlato s Eura 1988. godine. Na svjetskim prvenstvima izgubila je čak tri finala, a osvojila i jednu broncu. Hrvatska je u Kataru pokazala da zna primiriti ekipe koje se vole otvoriti, budemo li igrali s njima bit će to velike taktička borba u kojoj će i trkački Vatreni morati biti na najvišoj razini, kako bi naša kreacija došla do izražaja.

Linker
20. travanj 2024 07:00