ANALIZA NA KRAJU TJEDNA...

HRVATSKA NA EURU MISLI OZBILJNO, A JEDAN HRVAT PONOVNO JE ONAJ STARI Bivši stoper Vatrenih tvrdi: 'On će na prvenstvu biti među najboljima'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. prosinac 2019. 11:39

U utorak smo bili u Milanu, koncentrirali se naravno na Dinamo u Ligi prvaka. Modri nisu uspjeli, iako u Bjeličinoj momčadi igraju čak četvorica hrvatska reprezentativca. Livaković je branio dobro, ali ostalima nije išlo, Perić je skrivio kazneni udarac, Oršić i Petković nisu zabili.

Ali dan kasnije, uslijedila je renesansa Vatrenih u Ligi prvaka. Pogotke su zabili Dejan Lovren i Mateo Kovačić! Dvojica koji zabijaju rijetko, a pogotovo se to odnosi na Kovačića... Kad smo vidjeli da je pogodio hrvatski veznjak, provjerili smo još jednom. Oba pogotka bila su itekako važna za Liverpool i Chelsea, tako da je dojam još ljepši. Dvojica hrvatskih reprezentativaca su podsjetila Globus da doprvaci svijeta i na Euru misle ozbiljno. Da nas slučajno netko ne zaboravi...

Za udarni sastav

Dejan Lovren je opet - Dejan Lovren! Onaj stari, pravi, stoper svjetske klase. Bio je to on stalno, ali eto, jedno vrijeme Jürgen Klopp nije ga vidio u udarnom sastavu. Našeg reprezentativca u prvi plan vratila je ozljeda Joela Matipa. Kad se vratio, bilo je jasno da je on taj, da bi po svemu i dalje trebao biti čovjek kojeg se više iz udarnog sastava ne može posjesti na klupu.

U srijedu je u sudaru Liverpool i Napolija u Ligi prvaka spasio Redse na Anfieldu. Postigao je udarcem glavom pogodak za poravnanje (1:1) i tako je odluka o tome tko će na proljeće igrati u Ligi prvaka prolongirana za posljednje kolo skupine E.

Soccer Football - Champions League - Group E - Liverpool v Napoli - Anfield, Liverpool, Britain - November 27, 2019  Liverpool's Dejan Lovren celebrates scoring their first goal   REUTERS/Phil Noble - RC2XJD96TS4P
REUTERS/Phil Noble

Neigranje ne utječe

Lovrenu je to bio prvi pogodak ove sezone u osmom nastupu. Prethodni pogodak za Liverpool postigao je za Štefanje, 26. prosinca 2018. u 4:0 pobjedi protiv Newcastlea u Premier ligi, stanka između pogodaka trajala je 336 dana. Bio mu je to i prvi pogodak u europskim natjecanjima još od gola Borussiji iz Dortmunda u četvrtfinalu Europske lige 2016. To je bila ona nevjerojatna, čudesna utakmica u kojoj je hrvatski reprezentativac zabio za 4:3 u sudačkoj nadoknadi. Inače, ovaj pogodak protiv Napolija bio mu je prvi za Liverpool u Ligi prvaka, još je jedan zabio za Lyon.

- Vidim da se u medijima provlači priča o velikom povratku Dejana Lovrena. Ma kakav povratak... Pa Lovren ni˝kamo nije niti otišao. Da, neko vrijeme ga nije bilo u sastavu Liverpola, ali on je uvijek bio top-igrač. To što neko vrijeme nije igrao na njemu nije ostavilo nikakvog traga. To vam je dokaz da je veliki igrač. Jer samo na takve, velike igrače ne utječe neigranje. Kad je zaigrao, odmah je igrao kao pravi majstor. Dejan je velika snaga Liverpoola, a naravno i hrvatske reprezentacije. Držim da će na Euru biti jedan od krucijalnih igrača Vatrenih - kazao nam je negdašnji stoper hrvatske reprezentacije Goran Jurić.

Foto: Robert Belošević

Drži da bi Lovren i dalje trebao biti starter u Liverpoolu, ali ipak kaže...

- Vidite, Lovren svakako ima mjesto u udarnoj postavi Liverpoola, to dokazuje i igrama. Međutim, tko zna kako će Klopp reagirati u budućnosti. Međutim, sad ću vam kazati nešto u što duboko vjerujem. Dejan Lovren u budućnosti može biti samo kvalitetniji! Na Europskom prvenstvu bit će među najboljim stoperima - zaključio je Jurić.

Zanimljiva priča

Lovrenova priča u Redsima je zaista zanimljiva. U prvih dvanaest utakmica sezone, u jedanaest njih nije odigrao niti minutu! A onda je u posljednjih devet utakmica u sedam bio starter. Ili je starter ili uopće ne igra, ove sezone niti jednom nije ušao u igru s klupe za pričuve.

- Opet startam od nule! Opet moram dokazivati da sam igrač za udarnih jedanaest Liverpoola, ali takav je nogomet - prije nekog vremena kazao je Lovren.

Mateo Kovačić je, pak, zabio Valenciji također za poravnanje na 1:1, na koncu je završilo 2:2. Bio je to pogodak našeg reprezentativnog veznjaka nakon 145 utakmica za Real, Vatrene i Chelsea! Prvi nakon siječnja 2017. godine, nakon 1033 dana!? S obzirom na poziciju na kojoj igra, zaista pomalo nevjerojatan podatak. Taj posljednji pogodak zabio je Real Sociedadu u Realovoj pobjedi od 3:0. Bio mu je ovo prvi pogodak za Chelsea u 71. nastupu. Kad se pak radi o Ligi prvaka, četvrti mu je to pogodak u ovom natjecanju, postigao je još dva za Real i jedan za Dinamo. Ove sezone Kovačić igra jako dobro za momčad Franka Lamparda, odigrao je 20 utakmica u svim natjecanjima.

Soccer Football - Europa League - Champions League - Group H - Valencia v Chelsea - Mestalla, Valencia, Spain - November 27, 2019  Chelsea's Mateo Kovacic celebrates scoring their first goal             REUTERS/Sergio Perez - RC2UJD9C0AS8
REUTERS/Sergio Perez

O Kovačiću smo popričali s njegovim bivšim klupskim kolegom Jerkom Lekom, obojica su svojevremeno igrali za Modre u Ligi prvaka.

- Sjećam se kad je otišao u Inter u siječnju 2013. Bili smo na pripremama u Međugorju, naš tadašnji trener Krunoslav Jurčić skoro se rasplakao kad je Kova odlazio. Tada je Kovačić bio u Dinamu kao recimo danas Dani Olmo, s tim da je Olmo ipak sazrio, a Kovačić je otišao mlađi - prisjetio se Leko.

Ostao iznenađen

Kad smo ga upitali kako objašnjava činjenicu da Kovačić nije zabio tako dugo vremena, kazao je:

- Iskreno, kad sam pročitao tu brojku koja označava vrijeme u kojem nije zabio, ostao sam iznenađen. Znao sam da dugo nije zabio, ali nisam vjerovao da je baš ta brojka u igri s obzirom na kojoj poziciji igra. Mateo puca prema vratima, ali on očito nije bio opterećen time što nije zabijao, pa nije ‘silio’ pogodak. Konačno, nije mu to primaran cilj. Makar je puno, jer je igrao u klubovima koji su dominantni i puno zabijaju. Ali u takvim klubovima nastupaju igrači koji su sebičniji i željniji pogodaka od njega.

Leko drži da bi taj pogodak koji je zabio Valenciji mogao biti okidač za nova poentiranja, da bi se Kovačiću sad moglo otvoriti.

- Sjetio sam se jedne situacije kad je u pitanju Luka Modrić. Kad su počela pitanja je li Real Madrid preveliki zalogaj za Luku, zabio je Manchester Unitedu. Nakon toga je dobio maksimalno povjerenje, a i on je dobio ogromno samopouzdanje. Moglo bi se na isti način to dogoditi i Kovačiću. Jer i kad je on u pitanju pojavile su se neke sumnje. Znate, kod nas je ta stalna priča, stalno su neke usporedbe. Pa je netko novi Modrić, drugi novi Boban... Ne treba to tako gledati, svaki igrač je za sebe. Da, ponekad je Kovačić dao premalo za reprezentaciju, ali igrao je utakmica u Realu, a sad je standardan u Chelseaju, on je provjerena klasa.

Treba dati više

Kad smo pitali Leku bi li ovakav Kovačić na Euru mogao biti važna karika Vatrenih, zaključio je:

- Za Kovačića je iznimno bitno razdoblje do Eura. Ako mu ovaj pogodak pomogne da se oslobodi još više u Chelseaju, onda bi se mogao osloboditi i tereta koji ga stiska u reprezentaciji. On mora biti još bolji da bi ga Dalić vidio u udarnom sastavu. Vidite, kad nam igrač poput Kovačića igra standardno za Chelsea, a ne igra standardno kod Dalića, to nešto govori o snazi naše reprezentacije. Ali možda i o profilu Kovačićeva stila igre. Tu je, a nekako nije... Jer recimo, iskočio je Nikola Vlašić igrom i pogocima. S tim da držim da su Vlašića upravo pogoci stavili ispred Kovačića. Mislim da bi Kovačić u reprezentaciji trebao dati više da se izbori za udarni sastav na Euru. Moramo vjerovati u Kovačića, ako mu vjeruje Chelsea, moramo i mi.

Linker
24. travanj 2024 19:30