TOM DUBRAVEC Cropix
VELIKI IZAZOV

Hrvatska na Euru s novim izbornikom, razgovori s legendom su već obavljeni, čeka se samo Zlatko Dalić

HNS ovom ponudom pokazuje da najviše vjeruje ljudima iz svojeg sustava
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. travanj 2023. 14:36

HNS je ponudio Ivici Oliću mjesto izbornika U-21 reprezentacije. Predsjednik saveza Marijan Kustić kazao je kako će odluku o nasljedniku Igora Bišćana donijeti nakon Uskrsa, tako će službeno i biti, no s Olićem je već obavljen razgovor. On je uzeo kratak time-out, rekao da treba dobiti zeleno svjetlo Zlatka Dalića pušta li ga iz svojeg stožera, ali to je samo formalnost, Dalić mu neće raditi probleme kao što je bilo i ranije kad je dobio angažman u moskovskom CSKA.

Istina je da u HNS-u ima i glasova koji bi voljeli vidjeti na kormilu reprezentacije iskusnijeg trenera s ciljem da se napravi što bolji rezultat na Europskom prvenstvo koje se igra u lipnju i srpnju, no ponuda je sletjela na Olićevu adresu i logično je očekivati da će upravo on preuzeti ekipu od Bišćana.

Olić je pomoćnik Zlatka Dalića od 2017. godine, otkako je dobio šansu da sastavlja svoj stožer, no 2021. godine kratko je vodio CSKA. Nakon što je u Rusiji dobio otkaz vratio se u nacionalnu vrstu. HNS tom ponudom pokazuje da najviše vjeruje ljudima iz svojeg sustava.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

No, potvrda izbornika i njegova stožera, kojeg će Olić, po potpisu ugovora tek morati sastaviti, nije jedino pitanje uoči Eura. Ono na koje dosad nije ponuđen odgovor je kako će se HNS postaviti prema igračima A reprezentacije, a koji imaju pravo igranja za mladu vrstu. Hoće li tražiti od Joška Gvardiola, Josipa Šutala i Josipa Stanišića da idu na Euro U-21 ili če ih poštedjeti te obveze. Naravno da bi s njima trojicom obrana izgledala sasvim drugačije i nacionalna vrsta imala daleko veće šanse za veliki rezultat, a želja je plasmana na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine koje će izboriti tri najbolje ekipe plus Francuska kao domaćin. S njima bi izgledi novog izbornika da starta uspješno bitno narasli, pogotovo što aktualni kadar U-21 najviše upitnika imam upravo u obrani.

Sjećamo se da će ispao problem po pitanju Duje Ćaleta-Cara 2019. godine koji se nije odazvao na Euru U-21. Radilo se o igraču koji je godinu ranije imao srebrnu medalju iz Rusije sa Svjetskog prvenstva. Dakako, više je tu pitanje, želi li baš posebno tko od tih igrača igrati za mladu vrstu ili bi radije prednost dali odmoru nakon duge i naporne sezone, a uoči nove koja će brzo startati. Zatim kako bi njihovi klubovi gledali na to da igraju dva turnira zaredom, a vjerojatno ne bi bili presretni, pritom neki razmišljaju i o ljetnom transferu te na kraju odgovara li izborniku U-21 da se priključe u zadnji čas budući da 18. lipnja A vrsta igra na Final Fouru Lige nacija, finale ili za treće mjesto, a već 21. lipnja je prvo kolu Eura U-21, utakmica s Ukrajinom u Bukureštu. Drugi kolo je 24. lipnja. Očekujemo da će stav o tome dati i Dalić i novi izbornik U-21.

Od igrača koji su igrali za A reprezentaciju i za mladu, Luka Sučić je trenutačno ozlijeđen, kod njega sve ovisi o brzini rehabilitacije i povratka na teren.

Dakle, planovi za Euro U-21 nisu mali, a situacija za novog izbornika nije baš bajna. Opet, Olić je svjestan da mora krenuti u samostalan posao što prije, a dobar rezultat s U-21 reprezentacijom mogao bi ga kandidirati jednog dana i za izbornika A vrste. Nakon Dalića. Kad god to bilo.

Linker
01. svibanj 2024 22:38