RONALD GORSIC Cropix
ŠKRINJE PUNE NOVCA

Hrvatska na SP-u i na Final Fouru Lige nacija može zaraditi pravo bogatstvo, nagrade nikad nisu bile veće!

U razmaku od sedam mjeseci, Dalićevi će se igrači boriti i za vrtoglave fondove Fife i Uefe.
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 27. rujan 2022. 10:30

U razmaku od sedam mjeseci, hrvatska nogometna reprezentacija igrat će na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a potom i na završnom turniru Lige nacije. Uz onaj primarni, sportski, dio priče, odnosno mogućnost da "vatreni" još jednom ispišu povijest nacionalnog sporta, na umu treba imati i financijski aspekt nadolazećih pohoda. Momčad Zlatka Dalića, osim za odličja, titule i nogometni prestiž - borit će se i za "škrinje" pune novca.

Osiguranih 13 mil. €

U Fifinom nagradnom fondu za nadolazeći Mundijal nalazit će se više od milijardu eura. Od ukupnog iznosa, 456 milijuna eura bit će raspodijeljeno između 32 momčadi, sukladno krajnjem plasmanu na turniru, 72 milijuna ići će savezima za pripreme reprezentacija, a ostatak od 549 milijuna utrošit će se za plaćanje beneficija klubovima čiji će igrači igrati na Svjetskom prvenstvu, te kao zaštita i osiguranje onima koji će se u Kataru eventualno ozlijediti.

U primarni fokus stavili smo 456 milijuna eura, za koje će se nacionalne selekcije boriti na katarskim travnjacima. U odnosu na Rusiju, fond je veći za 41 milijun, a sustav plaćanja organiziran je u dva stupa. Prvi se odnosi na zajamčenu naknadu za sudjelovanje, koja se plaća svakoj kvalificiranoj reprezentaciji, a drugi na isplate koje će biti proporcionalne samom učinku na turniru, odnosno fazi natjecanja koje će pojedina reprezentacija u konačnici izboriti.

Naknada za sudjelovanje na SP-u iznosi 2,6 milijuna eura, a nastup u grupnoj fazi 8,3 milijuna. Ako tome pridodamo 2,1 milijuna bonusa za pripreme, dolazimo do zaključka da je Hrvatska već sada osigurala zaradu od 13 milijuna eura. Plasman u osminu finala nosi dodatnih 1,6 milijuna, a nastup u četvrtfinalu još 4,1 milijun. Četvrtoplasirana selekcija ukupno će zaraditi 25 milijuna, trećeplasirana 30, drugoplasirana 36, dok će novi prvaci svijeta kumulativno uprihoditi čak 49 milijuna eura. Usporedbe radi, Francuzi su u Rusiji kao pobjednici nagrađeni s ukupnih 39 milijuna eura, dok je Hrvatska kao viceprvak zaradila deset milijuna manje.

Spomenimo i da Fifa odluku o raspodjeli novca između igrača i saveza prepušta samim reprezentacijama, a nakon srebra u Rusiji, HNS i igrači dogovorili su podjelu prema omjeru 60-40 u korist Saveza.

Sedam milijuna za nastup

Kad je, pak, riječ o završnom turniru Lige nacija, koji će se održavati od 14. do 18. lipnja sljedeće godine, u igri će također biti izdašni novčani iznosi. Uefa se još nije izjasnila o točnoj zaradi svih sudionika, ali možemo doći do određenih pretpostavki, utemeljenih na prethodnim izdanjima. Prema službenim podacima iz sezone 2018./2019, pobjednička reprezentacija Portugala zaradila je 10,5 milijuna eura, drugoplasirana Nizozemska zaradila je devet, trećeplasirana Engleska osam, dok je Švicarska uprihodila sedam. Za sezonu 2020./2021. objavljeni su neslužbeni podaci, prema kojima je prva Francuska osvojila 14 milijuna eura, a ostali sudionici Final Foura ostvarili su jednaku zaradu kao i na premijernom izdanju.

Linker
04. ožujak 2023 13:43