Hrvatska
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
KOMENTAR DRAŽENA ANTOLIĆA

HRVATSKA NA SVJETSKO PRVENSTVO IDE S PUNO UPITNIKA Dečki iz pričuve spasili su atmosferu, ali još nije vrijeme za alarm

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. lipanj 2018. 17:15

Na Mundijal idemo s pobjedom, Vatreni su konačno zabijali, iako je Kramarićev gol prvi iz igre u 2018. godini, i to je jedino što nas veseli. Avion za Rusiji zatrpan je upitnicima jer tjedan dana prije Nigerije ne znamo tko nam je prva postava i na koja se igračka oružja doista možemo osloniti. “Dečki iz pričuve” spasili su spektakl u Osijeku, atmosferu i završni dojam priprema.

Kad bi se radilo o zadnjoj utakmici klupske sezone, komentatori bi ispisivali recenzije u stilu “vidi se da igrači jedva čekaju odmor”. Jer tako je Hrvatska izgledala sa Senegalom sat vremena; spremna za plažu, ne Svjetsko prvenstvo. Dalićevih prvih 11, koje je uvježbavao i forsirao, jedino bez privremeno odsutnog Šime Vrsaljka, ostavilo nas je u nespokoju.

U 2018. Vatreni su imali četiri utakmice zagrijavanja za Svjetsko prvenstvo, patili od sterilnosti, umjesto moći ekipe koja puca na visoke domete i ima igrače iz najvećih klubova utapali su se u neinventivnosti, a suparnici su jedan za drugim razgolitili slabosti. Tu ćemo stati s crnim bojama jer Svjetsko prvenstvo nikad nije bilo jednako kao i pripreme, mnoge su reprezentacije nakon zabrinjavajućih rezultata u prijateljskim utakmicama našle formu kad je bilo najvažnije i odlazile u završnicu. Dalić sigurno momčad nije tesao za Osijek, nego za Kalinjingrad, i zato nemojmo paliti alarme. Za naš je mentalitet bolje da smo čvrsto na zemlji nego da nas prebaci euforija.

No napadačka mizerija “udarnog sastava” naprosto je frapantna. Poraz od Perua, nule s Brazilom i Senegalom na poluvremenu. Izbornik je to htio popraviti dodatnim tandemom ofenzivaca, Kramarićem i Kalinićem, vraćajući Modrića do Rakitića na zadnjeg veznog, ta va banque formacija djelovala je jednako opasno na obje strane terena.

Tek izlaskom Rebića, koji se muči kad je bilo gdje osim na lijevom krilu, i jačanjem veze s Brozovićem postignut je balans ekipe, a nadahnuti Andrej Kramarić te ovaj put daleko bolji nego na prethodnim utakmicama Ivan Perišić inicirali su preokret. Nikola Kalinić donio je više suradnje u vršku napada od Marija Mandžukića, no obrana ni u jednoj varijatni nije ostavljala dojam sigurnosti.

Ako nakon Brazila i Senegala u mnogo toga nismo sigurni, jedno je ipak jasno: Andrej Kramarić kvaliteta je koja Hrvatskoj treba, jedan od rijetkih koji stvaraju napadački višak, rastavljaju suparničku obranu i opasni su za gol. Na Kramariću bi se trebao temeljiti napad na Svjetskom prvenstvu, on je to još jednom potvrdio protiv rivala koji je bio završni test za nigerijske Super orlove.

Linker
01. svibanj 2024 19:51