6,5 prosječna je ocjena Bradarića u SN nakon četiri utakmice za Vatrene
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
IGRAČ POD POVEĆALOM SN

Hrvatska odavno nije imala ovakvu situaciju na kritičnoj poziciji! Imamo rješenje za sljedećih 10 godina

Mladi Splićanin Domagoj Bradarić najavljuje velike nogometaške potencijale
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. studeni 2020. 10:07

U protekle tri godine francuski Lille počeo je konkretno djelovali temeljem filozofije vlasnika Gerarda Lopeza, iznimno sposobnog poslovnog tipa (nove tehnologije), koji se iz svijeta Formule 1 kao vlasnik Lotusa upustio u nogometni biznis. Ukratko je to ona uobičajena priča da se jeftino kupi mlade igrače, razvija ih se i onda višestruko skuplje proda. Razlika je uvijek u tome tko uspijeva te čarobne riječi pretvoriti u djela...


Lille je od sezone 2018./19. počeo stvarati velike profite u prijelaznom roku. Kupili su igrača za 9, a prodali za 70 milijuna eura. Sezonu kasnije investirali su 100, a prodali za 143 milijuna eura. U ovu sezonu, koja je u prijelaznom roku jako opterećena posljedicama pandemije, Lille je investirao 40 milijuna eura, a prodao je igrače za 99 milijuna eura. Dakle, u tri prijelazna roka plaćeno je 149 milijuna eura, a prodano igrača za 312 milijuna eura, što je zarada od 163 milijuna eura!

image
FRED TANNEAU

Brojni potencijali

Jedan od ključnih ljudi takve uspješnosti Lillea je Portugalac Luis Campos, sportski direktor koji se već proslavio u nogometnom biznisu u Monacu. Upravo je Campos odlučio u ljeto 2019. da se iz Hajduka dovede tada 19-godišnjeg Domagoja Bradarića, a kojeg mu je prvi signalizirao Domagoj Lisica. Visina transfera od 6,5 milijuna eura plus bonusi je 19. najveća akvizicija u povijesti Lillea. Što su to vidjeli Campos i Lille u igraču koji je imao samo 25 utakmica Prve HNL (i 35 druge lige), i nije još bio etabliran u domaćim nogometnim stvarnostima?

Zoran Vulić, koji je Bradarića uveo u prvu momčad još kao 18-godišnjaka, nije dvojio...


- Kod Domagoja se odmah vidjelo da ima izvanredno nogometno znanje, finu ljevicu, dribling, prodor i odličan centaršut. Sve što se kasnije događalo s njegovom karijerom samo je potvrda dimenzije njegova talenta - kazat će danas Vulić.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX


Činjenica da je jedan klub kao Lille odluči investirati novac u tinejdžera već je jako važan znak potencijala. Činjenica da Bradarić u prvoj (prekinutoj) sezoni nastupio u čak 25 od 40 Lilleovih utakmica, a da je u dosadašnjem dijelu ove sezone od igrao u 12 od 13 utakmica vrlo konkretno potvrđuje te potencijale. Kod jednog od najjuspješnijih Lilleovih trenera, Christophea Galtiera (3 godine, prosjek 1,65 bodova), Bradarić igra lijevog beka. Svaki poznavatelj europskih nogometnih prilika zna da je francuska liga jedna od najzahtjevnijih zbog mnoštva mladih i fizički potentnih igrača.

Kako se onda Bradarić, koji je 178 centimetra visok, a fizički izgleda lagan, uspio nametnuti u tako žestokoj ligi i to u momčadi koja je drugoplasirana u prvenstvu, iza PSG-a? Bradarić je jedan od onih igrača koji ruši nametnute kriterije vrednovanja potencijala mladih igrača u Hrvatskoj, u kojoj se godinama prioritet procjene temelji na fizičkoj jakosti i brzini.

image
SofaScore za SN


- To ne bi trebalo biti najvažnije - kaže Zoran Vulić.

- Eto, za Bradarića su govorili da je pitanje može li igrati u prvoj momčadi Hajduka, a onda godinu kasnije standardno igra zahtjevnu francusku ligu. Postoji niz drugih kriterija koje treba imati u vidu, od toga koliko je igrač tehnički i taktički dobar, je li mentalno snažan, zna li igrati, a ne samo koliko sprinta i može li otresti nekog u duelu.


Bradarićeve vrline su upravo to što ima izvanredan smisao za igru, odličan dribling i prodornost, tehnički je potkovan i taktički brzo usvaja znanja. Uz sve to je kao osoba karakteran, mirne naravi i pozitivan, što mu omogućava da se brzo prilagođava novom okruženju i razini obveza. Lille je odlična sredina za Bradarićev razvoj, i u tom kontekstu Vulić, koji je igrao u Francuskoj, tvrdi sljedeće:


- To je najbolja stvar koja se dogodila Bradariću jer Lille je klub koji sjajno razvija mlade igrače, a uz to je francuska liga jedna od posljednjih koja nije taktički zadojena. To mladom igraču omogućava da pokaže svoje potencijale. Da je otišao u Italiju, bilo bi mu puno kompliciranije...


Bradarićev uspon je odlična vijest za Hrvatsku. Reprezentacija je godinama bila opterećena pričom o deficitu na lijevom beku (i boku), još od vremena Roberta Jarnija (bočni u 3-5-2), iako je Splićanin Ivan Strinić na dva Eura (2012. i 2016.) te na SP-u u Rusiji (2018.) odigrao vrlo dobro na beku. Iskusni Borna Barišić (28) je također solidno rješenje i bezrazložno stalno pod lupom, kao što ne treba zanemariti kandidaturu Melnjaka (28) kao solidnu alternativu.

Bradarić sada brzo napreduje u hijerarhiji i s obzirom da će tek u prosincu navršiti 20 godina, jednostavno je zaključiti kako će ova pozicija u reprezentaciji biti kvalitetno riješena za iduću dekadu.

TRI PLUSA

 

1. TEHNIČKO ZNANJE
Bradarić baš igra nogomet, ima ideju, vic, tehnički je potkovan, s profinjenom ljevicom, ali i s dobrim baratanjem lopte desnom nogom. Zato je i dobar u driblingu, prodoru, ali i u ulasku u sredinu terena i proigravanju. Ima dobru viziju igre zato često njegovi odlični centaršuti dođu do igrača u najboljom poziciji.

2. FIZIČKI SPOSOBNOSTI
Za njega se ne može kazati da je fizički nadmoćan, izrazito brz i stasit. No, Bradarić je žilav tip, ne boji se duela, a ima visoku razinu brzinske izdržljivosti zbog čega može ponavljati duge sprintove po boku. Pored toga hitar je i može se “odvojiti” od suparnika, pogotovo što to dodatno pojača tehničkom komponentom.

3. JAČINA OSOBNOSTI
S 19 godina igrati tako mirno i bez stresa francusku ligu odaje posebnost igračeve osobnosti. Zato se brzo prilagodio i stvarnosti A vrste, pokazujući samopouzdan stav. S takvim tehničkim znanjima i motoričkim sposobnostima, što donosi i polivalentnost (lijevi ofenzivni bok, desno krilo), brzo će napredovati. (rm)

TRI MINUSA

 

1. MANJAK ISKUSTVA
Odigrao je samo 25 utakmica Prve HNL i otišao u puno jaču ligu. Nezaobilazne krizne situacije u razvoju mladog igrača odradit će u bitno težoj konkurenciji. Isto tako i oscilacije u osobnom sazrijevanju, nešto kompliciranije u inozemstvu, nego u domaćem okruženju.

2. FAKTOR KONCENTRACIJE
S 19 godina, uza sve kvalitete, faktor koncentracije, odnosno, rutina odrađivanja svih obveza u igri, još je u procesu jačanja. Protiv Portugala se zaboravio na dvije odbijene lopte, nakon čega su pala dva gola. Kao lijevi branič prioritet je odraditi defenzivni zadatak, a koncentracija je ključ da mu ne pobjegne suparnik.

3. GRANICA RAZIGRANOSTI
Ima vic u igri, zanimljiva rješenja i dribling, siguran je u pasu. Gard koji odaje želju za nadigravanjem je vrlina, ali tanka je granica koja braniču razdvaja poželjnu razigranost od zone velikog rizika gubljenja lopte. Treba zadržati liniju talentiranosti, ali i osjetiti trenutak da se jednostavno udari daleko lopta i izbjegava rizik. (rm)

 

6,5 prosječna je ocjena Bradarića u SN nakon četiri utakmice za Vatrene

Linker
20. studeni 2020 10:42