FRANCK FIFE
REPRIZA FINALA SP-a

Hrvatska ponovno izgubila od svjetskih prvaka: Vlašić vratio Vatrene, ali presudio je Mbappe

Francuska je odnijela bodove s Maksimira, Vatreni još jednom kratki protiv Tricolora.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 14. listopad 2020. 19:20

HRVATSKA - FRANCUSKA 1:2 (Vlašić 65' / Griezmann 8', Mbappe 79')

HRVATSKA (4-2-3-1): Livaković – Uremović, Lovren, Vida, Barišić – Badelj (od 46. Kovačić), Modrić – Pašalić (od 46. Brekalo), Vlašić (od 80. Kramarić), Perišić (od 78. Bradarić) – Petković (od 61. Budimir). IZBORNIK: Zlatko Dalić.

FRANCUSKA (4-4-2): Lloris – Mendy, Varane, Lenglet, Digne (od 83. L. Hernandez)– Tolisso (od 63. Camavinga), Nzonzi, Rabiot (od 76. Pogba) – Griezmann (od 83. Giroud) – Mbappe, Martial (od 62. Coman) IZBORNIK: Didier Deschamps.

ZAGREB Stadion Maksimir. Gledatelja: 7.000.

Suci; Björn Kuipers 5,5. Pomoćnici: Van Roekel i Zeinstra. Četvrti sudac: Gozobuyuk (svi Nizozemska). Delegat: Blair (Škotska).

Žuti kartoni: Digne (4 – prekršaj), Vlašić (5 – preoštar start), Uremović (57 – preoštar start), Pogba (90 – zadržavanje igre), Lovren (90 – prekršaj).

Završna statistika:

image
SN

Statistika: Sofascore za SN

KRAJ: Završen je dvoboj na Maksimiru. Poraz, opet poraz od Francuza. Završilo je 1:2, presudio je dvojac u plavom s naslovne fotografije...

Ali, Vatrenima pljesak za igru večeras.

90+2' Lovren neće igrati protiv Švedske


Strahovali smo, a dogodilo se u sudačkoj nadoknadi. Dejan Lovren dobio je žuti karton koji ga udaljava iz utakmice u Švedskoj u studenom.

image
FRANCK FIFE

90' Lloris opet brani! Kakva lopta Modrića za Kramarića koji si baca loptu dalje u for, ali se opet dobro postavio kapetan Tricolora. Sad smo se i mi brzo našli u sjajnoj akciji koja nažalost nije okrunjena golom za izjednačenje.

Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

88' Vremena je sve manje, ali i dalje se nastoji nešto napraviti u napadačkom smislu. Ostat će žal za tim pogotkom, ali to su Francuzi.. Ni trenutka ih ne smiješ pustiti, jer ti zabiju dok trepneš.

85' Kovačić dobro puca, imao je nešto problema Lloris kod hvatanja ove lopte. Šteta, bilo je dobro, ali vratar Tottenhama bio je dobro postavljen.

83' Dvije promjene Didiera Deschampsa. Giroud je zamijenio Griezmanna, dok je Hernandez ušao umjesto Dignea.

80' Dalić je napravio dvije izmjene. Uveo je Kramarića i Bradarića za posljednjih 10 minuta, izašli su Vlašić i Perišić.

79' GOOOOL! Ma nevjerojatno! Kako su nas sada izbacili Francuzi. Ufff. Mbappe za 1:2.

Akciju je započeo Pogba, nastavio Digne, a završio Mbappe. Neobjašnjivo je kako smo primili ovaj pogodak.

77' Velika prilika za Francusku. Nije ni trebao biti korner, jer pomoćni sudac nije vidio da je prilikom jednog udarca Coman igrao zadnji prije no što je lopta otišla izvan terena, dogodila nam se greška.

Pogbi brani Livaković, a onda smo očistili...

75' Rabiot je izašao, unutra je Paul Pogba. U Parizu ga prije mjesec dana nije bilo zbog korone, sad ga je Deschamps uveo jer vidi da njegovi puleni i ne stoje baš dobro u toj sredini terena. Pogba se sada pretvara u fokalnu točku igre gostiju.

73' Nema više maski, onoga pod čime se igralo u dobrom dijelu utakmice, zapravo do našeg pogotka. Otvoreno, rekli bi Francuzi - va banque... Čekamo novu priliku, a bit će je... Sasvim sigurno.

70' Letimo sada, dogodi se tu i tamo i pokoja pogreška, a treba samo paziti da se ne "izgori" od želje. Jasno je da Vatreni žele konačno pobijediti Francuze, podsjetimo, to se i dalje večeras može dogoditi po prvi puta u povijesti.

68' Upalila se hrvatska mašina! Brekalo je sada probao iz daljine nakon kornera, otišlo je preko... Ali, sada su Vatreni ti koji imaju igru i rezultat.

65' GOOOOL! Izjednačili smo! Sjajan pogodak Nikole Vlašića. Akcija je to u kojoj su sudjelovala čak četvorica naših igrača. Na koncu, Brekalo je asistirao, a Vlašić sjajno pogodio u još jednom nastupu za Vatrene.

63' Dvije promjene i kod Tricolora. Ulazi Eduardo Camavinga umjesto Tolissa, a tu je i Coman umjesto Martiala.

61' Treća izmjena Zlatka Dalića. Izvan igre ide Bruno Petković, a na terenu je Ante Budimir.

59' Oskudjeva drugo poluvrijeme pravim prilikama za gol s bilo koje strane. Obrane se čvrsto drže zadatka, traje prava bitka za svaki pedalj terena kojeg, istini za volju, i Hrvatska i Francuska žele iskoristiti na kreativan način.

56' Filip Uremović dobio je žuti karton nakon starta na Digneu. Bilo je tu obostranog udarca kao takvog, no Kuijpers je odlučio javno opomenuti hrvatskog desnog braniča. On je i izvukao deblji kraj u tom skoku, no ipak je mogao nastaviti susret. I to je dobro, jer nemamo baš desnih bekova "na izvoz" ovog trenutka.

53' Probao je Vlašić, nije bilo odveć precizno, ali.. Pokušava se i dalje, nastoji se kroz neke individualne poteze doći do izjednačenja. Čekamo i prvu reakciju Didiera Deschampsa, sigurno ima već nešto pripremljeno za neutralizirati te naše pokušaje.

image
DENIS LOVROVIC

50' Bit će prostora, samo se treba držati taktike. Francuzima smo opet prepustili posjed i sredinu terena, puno je tu taktičkog nadigravanja Dalića i Deschampsa, kandidata u izboru za najboljeg trenera svijeta 2018. godine.

47' Odmah smo zaprijetili. Sjajno je Perišić prošao po lijevoj strani, nažalost nikog nije bilo da je pospremi u sredini... Međutim, dobro je ovako otvoriti drugo poluvrijeme, pa možda Francuze uloviti i na prepad.

Malo smo svježiji, Kovačić i Brekalo dat će novu snagu, u to ne dvojimo.

46' Kreće drugo poluvrijeme uz dvije promjene u hrvatskim redovima. U svlačionici su ostali Badelj i Pašalić, a ušli su Kovačić i Brekalo.

Griezmann nas baš "grize"


Kao što se može vidjeti iz priloženog, Griezmann nam je već u svojoj karijeri zabio tri pogotka.

POLUVRIJEME: Vode Francuzi nakon prvih 45 minuta. Gol je zabio Griezmann već u 8. minuti. Trebalo nam je nešto vremena za povratak u igru, pokušavali smo, ali Lloris još uvijek nije savladan.

image
FRANCK FIFE

45' Nezgodno tuče glavom Lenglet nakon slobodnog udarca Griezmanna. Dobro je, preživjeli smo i ovaj prekid, što je sjajno s obzirom na to da ulazimo u sudačku nadoknadu u trajanju od svega jedne minute.

43' Petković pada nakon pogreške Mendyja, ali prekršaja Varanea nema, barem po Kuijpersovu mišljenju. Izgledala je i ova akcija naših reprezentativaca dosta obećavajuće.

41' Bližimo se kraju prvog poluvremena. Trebat će nam predah, bit će ga i sada nakon što je prekršaj napravljen nad Martialom. Napadač Manchester Uniteda ostao je ležati nakon kontakta s Vlašićem.

38' Nakon gledanja TV-snimke, čini se da je Mendy i igrao rukom. Nema VAR-a u Ligi nacija, nizozemski arbitar nije mogao pogledati situaciju i možda revidirati svoju odluku.

36' Kuijpers ne sudi jedanaesterac. Tražili su to naši napadači nakon centaršuta Uremovića na Perišića. Čuo se i pokoji zvižduk s tribina...

33' Podigli smo naš ritam igre, to je sada evidentno iz napada u napad. Centrira još jednom Barišić, traži se prostor, na koncu Perišića gradi Mendy i omogućuje predah svojoj obrani.

30' Velika prilika za Hrvatsku! Dobar prolazak Perišića po lijevoj strani, a onda se dogodio ubačaj na Pašalića koji nije uspio pogoditi. Prvo mu je udarac blokirao Lenglet, a onda se iskazao i vratar Lloris.

28' Preselili smo se na francusku polovicu na kojoj vlada poprilična gužva. Ticolori su čvrsti u obrani, mi na kreativnosti još trebamo poraditi kako bi se jedna lopta našla iza leđa, najprije stopera, a onda možda i Llorisa.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

25' Petković je pobjegao, a onda i uspio iznuditi prekršaj nakon starta Lengleta. Moglo bi biti opasno, ovo je pozicija iz koje se može odapeti izravno po golu Llorisa.

Probao je Perišić, lijepo, ali ne i efikasno. Još uvijek nemamo udarac u okvir gola.

23' Igra se u sredini terena, sada zapravo između dva kaznena prostora. Probudili su se i navijači nakon primljenog pogotka, konsolidirali smo redove, a to je zasad najvažnije što se igre tiče.

20' Prvi pokušaj naših, makar kakav-takav. Lovren glavom nakon kornera. Ali, dosta neprecizno, dosta previsoko...

19' Opet se zakuhalo ispred Livakovića. Najprije je Martial izbjegao zaleđe, a onda je s Vidom bio u jednom dodiru, ali Kuijpers nije vidio ništa zbog čega bi eventualno pokazao na bijelu točku.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

17' Konačno smo došli malo na polovicu Francuza, izgradili jednu akciju koju je gostujuća obrana bez problema raščistila. Kad ćemo se oporaviti od teškog starta?

15' Kakva prilika za Mbappea! Nevjerojatno mu je dodao Martial, već je bila savladana naša obrana ali je napadač PSG-a promašio. Velika sreća za Vatrene ovog trenutka. Baš možemo zahvaliti mladom Mbappeu.

13' Izbacili su Francuzi načas loptu, ostao je Petković kratko u bolovima pa se iskoristilo to vrijeme da se vidi je li sve u redu s našim najisturenijim igračem. Na sreću, jest. Igra se dalje.

10' Iz prvog pokušaja zabio nam je Griezmann. Francuska vodi. Nećemo reći da nije zasluženo, a i nastavili su gosti sada s još lakšom napadačkom igrom na našu postavljenu obranu.

8' GOOOOL! Vode Francuzi. Mendy prolazi po lijevoj strani, lopta se odbija do Griezmanna koji je zakucava iza leđa Livakovića.

7' Francuzi su zagospodarili terenom, barem kada je posjed lopte u pitanju u uvodu utakmice. Hrvatska se zasad oslanja na kontre, dvije su već prošle, tako ćemo i nastaviti.

5' Evo odmah i druge, požutio je Nikola Vlašić. Promašio je loptu kod jednog izbijanja pa pogodio tog Mendyja po nozi. Vlašiću je ovo prvi akumulirani žuti, može igrati protiv Švedske u studenom.

4' Imali su gosti sada prvi korner na utakmici, nije bilo opasnosti za našu obranu. Zanimljivo je gledati Ferlanda Mendyja na lijevoj strani, suprotnoj od one na kojoj inače igra.

Digne je dobio žuti karton zbog prekršaja na Uremoviću. Prva javna opomena Bjorna Kuijpersa večeras.

2' Dobro smo iskombinirali prvi puta nakon bijega Petkovića, trajala je ta akcija neko vrijeme i mogli smo vrlo lako i opasnije zaprijetiti.

20.45 Utakmica je počela. Sretno, Vatreni!

20.40 Slijede nacionalne himne, dakle, sve je spremno za početak na Maksimiru. Ne preostaje nam ništa drugo nego smjestiti se što je udobnije moguće i uživati. Na sreću, i vrijeme je (za razliku od onog kontra Šveđana), poslužilo sve aktere, kako na terenu tako i na tribinama.

20.35 Navijači su se na tribinama počeli okupljati puno prije početka utakmice. Ovo je fotografija većine od sedam tisuća današnjih sretnika s vrijednim papirićem.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

20.30 Igra se večeras mnošto utakmica u Ligi nacija. Jednim okom pratit ćemo i događanja u Lisabonu gdje igraju Portugal i Švedska.

20.25 Malo fotografija sa zagrijavanja. I jedni i drugi doimaju se odlučnima..

image
FRANCK FIFE

image
FRANCK FIFE

image
FRANCK FIFE

image
FRANCK FIFE

20.18 Znamo da nema neke pretjerane veze s utakmicom večeras, ali Francuze, kada se vrate doma, čekaju nove restriktivne mjere. Premijer Macron upravo je objavio povratak policijskog sata u večernje doba...

20.13 U službenoj brošuri za današnji dvoboj potkrala se i jedna mala pogreška...

image
SN

20.05 Atmosfera


Na Maksimiru se danas očekuje oko sedam tisuća navijača. Tribine će biti ispunjene onoliko koliko to dopuštaju epidemiološki problemi.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

image
FRANCK FIFE

19.58 Što nakon Francuske?


Nova i zadnja akcija hrvatske reprezentacije ove godine bit će u studenome. Vatreni će se okupiti za tri ogleda, od toga će dva biti u inozemstvu. Prvi je susret s Turskom u Istanbulu 11. studenoga, a radi se o prijateljskoj utakmici. Potom slijede dvoboji u Ligi nacija sa Švedskom 11. studenoga u Solni i tri dana kasnije s Portugalom u Splitu. Budu li odredbe kao sada, ako ne dođe do novih mjera vezanih za COVID-19, na Poljudu će se gledateljima, u visini trećine kapaciteta tribina.

Na taj način završit će i natjecanje po skupinama Lige nacija, ali i prijateljske utakmice za neko vrijeme. Po planu u 2021. godini reprezentativni nogomet kreće u ožujku kvalifikacijskim susretima za Svjetsko prvenstvo čija je završnica u Kataru 2022. godine. U lipnju 2021. odigrat će se Euro. Vatreni će 12. studenoga nakon što završi utakmica Srbija - Škotska znati tko im je treći suparnik. Uz Englesku i Češku.

19.50 Trojac iz Chelseaja objavio je fotografiju ovoga jutra s Maksimira. Olivier Giroud, Mateo Kovačić i N'Golo Kante, s lijeva na desno.

Ne zna se gdje je u ovom trenutku bio njihov suigrač Kurt Zouma, ali je jasno da nitko od navedene četvorice neće započeti večerašnju utakmicu.

19.40 Svjetski prvaci su stigli, danas ćemo ih vidjeti u nešto drugačijem sastavu u odnosu na finale Mundijala. Ali, i Hrvatska se podosta izmijenila, na terenu su neke nove i nešto mlađe snage.

19.35 Svi Vatreni su negativni


Hrvatski reprezentativci još jednom bili su negativni na COVID-19 i tako je izbornik Zlatko Dalić mogao računati na kompletan igrački kadar.

- Ponovno smo uspjeli sačuvati reprezentaciju što je u ovim uvjetima remek-djelo. To govori o dobrim mjerama koje smo poduzeli, ali i da smo imali malo sreće. Vidite što se događa po drugim reprezentacijama, u mnogima je netko bio pozitivan, a kod nas ni u rujnu, niti u listopadu nije bilo takvih problema - kazao nam je liječnik Vatrenih Zoran Bahtijarević.

19.30 Iako smo u najavi naglasili da će Duje Ćaleta-Car istisnuti Domagoja Vidu iz početne postave, ipak se dogodila nova promjena u posljednji trenutak u mislima Zlatka Dalića. Unutra je Vida, a izborniku je očito potrebnija doza iskustva za večerašnji ogled.

Zna se da su se Subašić i Mandžukić oprostili nakon Rusije, Rakitić je to napravio nedavno, Strinića nije bilo prvo zbog ozljede, a potom što nigdje ne igra, Vrsaljko i Rebić su također ozlijeđeni... Svi ostali Srebrni koji mogu igrati redovito su starteri, osim ako ih Dalić nije poštedio. Uremović i Lovren nisu bili sporni, a Barišić se po najavio vrati u prvi plan, nakon što je preskočio dvoboje sa Švicarskom i Švedskom jer imao je određenih problema s ozljedom.

Mateo Kovačić dobio je sina u ponedjeljak navečer, možda je i to utjecalo što je Dalić povjerenje dao Badelju. Luka Modrić i Nikola Vlašić, dakako, nisu bili pod znakom pitanja.

Andrej Kramarić zbog ozljede ponovno je ostao džoker, a mjesto u ofenzivi nije dobio Domagoj Bradarić, kao lijevo krilo što su mnogi mediji pretpostavljali, nego Mario Pašalić. Dalić se odlučio za iskusnijeg igrača. Pašalić u nogama ima velike utakmice, no to je najveća u kojoj je startao u dresu reprezentacije. Atalantini igrači su na cijeni, igraju u mnogim jakim nacionalnim momčadima. Bruno Petković opet je centarfor, što je izbornik i najavio na press konferenciji dan ranije.

U odnosu na susret sa Švedskom promijenio je četiri igrača. Silom prilika, Marcela Brozovića koji je ima žute kartone te Melnjaka, Kovačića i Brekala.

19.25 Evo i malo podrobnije analize francuskog sastava. Dakle, umjesto Kantea unutra je Rabiot, a prednost na desnoj strani obrane dobio je Mendy. Na stoperu je Varane umjesto Upamecana.

Didier Deschamps je napravio čak šest izmjena u odnosu na dvoboj s Portugalom otprije tri dana.

19.15 Stigli su sastavi. Ipak je unutra Domagoj Vida umjesto Duje Ćalete- Cara! Ostalo je sve kao prema najavama, što se Vatrenih tiče.

19.00 Malo je vremena preostalo do početka dvoboja...

Kante ne igra, ulazi Martial!


Novinar francuskog dnevnika L'Equipe Bertrand Latour izvjestio je da večeras na Maksimiru zbog bolova u mišiću neće igrati N'Golo Kante. Također, poznato je da će uz Griezmanna i Mbappea u napadu igrati Anthony Martial.

Najava


Vatreni večeras kreću u misiju skidanja još jednog prokletstva. Nikad nismo dobili Francuze, a bili smo blizu. Ne samo u Moskvi, sredinom srpnja 2018. godine, već i u Parizu prije mjesec dana... Vodili smo u susretu na Euru 2004. godine, imali i neodlučen rezultat u prijateljskom dvoboju 2011. godine...

Ipak, večeras će u Maksimiru na redu biti nešto drugačiji Vatreni. Dalić se odlučio promiješati karte pa je u igru u odnosu na ogled protiv Švedske vratio Bornu Barišića. Najavio je to, baš kao i instaliranje Brune Petkovića u vršak napada još u utorak na press-konferenciji.

Francuzi će također igrati u nešto prošaranijem sastavu, jer i njima je ovo treća utakmica u sedam dana, baš kao i našim reprezentativcima. Sve u svemu, očekuje nas izrazito zanimljiv sraz u novoj reprizi finala zadnjeg Svjetskog prvenstva.

Linker
20. travanj 2024 04:34