MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
DALIĆEVI DŽOKERI ODLUČILI

Hrvatska se mučila protiv Malte, a onda su Perišić i Modrić ušli i presudili utakmicu

Hrvatska je sa šest bodova u Rijeci nastavila put prema Kataru. Vatreni su na čelu skupine H.
Piše: Davorin Olivari/Patrik MršnikObjavljeno: 30. ožujak 2021. 19:22

HRVATSKA - MALTA 3:0 (Perišić 62', Modrić 76'-11m, Brekalo 90')

RIJEKA Stadion Rujevica. Bez gledatelja.

Sudac: Lionel Tschudi. Pomoćnici: Josipović i Sbrissa. Četvrti sudac: Fähndrich (svi Švicarska). Delegat: Rondelli (San Marino).

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Vida, Ćaleta-Car, Melnjak (od 58. Barišić) - Kovačić, Badelj (od 54. Modrić) - Pašalić (od 54. Brekalo), Vlašić, Oršić (od 78. Lovrić) - Budimir (od 54. Perišić). Izbornik: Zlatko Dalić.

MALTA: Bonello - Shaw, Pepe, Borg (od 67. Muscat) - J. Mbong (od 67. Corbolan), Guillaumier, Kristensen (od 81. Gambin), Camenzuli - Teuma, Pisani (od 63. Grech) - Satariano (od 46. Nwoko). Izbornik: Devis Mangia.

Žuti kartoni: Vida (81 - preoštar start).

Hrvatska je pobijedila Maltu, nakon dva kola imamo šest bodova i s time moramo biti sretni, te se mirno pripremati za Europsko prvenstvo. Malta nas je kao vrag griješnu mater mučila više od sat vremena, ali tada je izbornik Dalić shvatio da s B momčadi ne može dobiti niti momčad s dna europske kace, pa je ubacio Modrića, Perišića, Brekala i Barišića, prokušane majstore i sve je ispalo dobro. Trojica od te četvorice postigli su pogotke! Ništa bez naših najjačih imena, tako stvari jednostavno stoje, senatori Perišić i Modrić doveli su Vatrene do pobjede. Malo nas je strah što će biti kad jednom odu...

Startali su Vatreni s sjajnom šansom Nikole Vlašića. Nakon teledirigirane lopte Badelja, napadač CSKA je odlično prihvatio loptu, okrenuo se i pucao s nekih dvanaesetak metara, ali je za koji centimetar lopta otišla kraj vratnice. Pokušali su naši već zarana stiskati Maltežane visokim presingom, ali izbornik Devis Mangia očito je svoje dečke naučio izlaziti s loptom bez nabijanja. Poput nekih iskusnih 'haklera' s malonogometnog turnira 'Kutija šibica', gosti su izlazili iz svoje polovice, niti jednog trenutka nisu paničarili, gurali su loptu od noge do noge, nekad je sve to izgledalo baš atraktivno, Jednom su nakon što je prošlo deset minuta izvrsno otvorili, otišli u brzu kontru, Mbong je jurio na Juranovića, pucao iskosa ali to je bio 'piece of cake' za Livakovića. Ubrzo je naš najopasniji igrač u prvom poluvremenu Nikola Vlašić probio bok, centrirao na drugu vratnicu, tamo je skočio Pašalić, zahvatio loptu glavom, padala je u luki i pala na - vratnicu. A onda smo mogli zahvaliti - koronavirusu! Kuća europskog nogometa je objasnila da zbog pandemije nema VAR tehnologije, a da je bila na Rujevici, ili da je sudac vidio, Malta je trebala dobiti jedanaesterac, gosti su teško oštećeni. Pisani je ušao u naš šesnaestarac, prebacio Juranovića koji je očito igrao rukom. Bila je to 'klasika' za jedanaesterac, ali sudac nije imao dobru dioptriju, srećom po nas.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Hrvatska je do kraka poluvremena pokušavala probiti čvrstu i organiziranu obranu Malte, ali nikako nije uspijevala, opet je to bilo mučenje. Lopta je sporo putovala, nije bilo previše problema za Maltu zaustaviti takve napade. Lopta je najviše bila u nogama Badelja i Kovačića, oni su odigrali najviše pasova, ali niti jedan konkretan. Pokušavali su Dalićevi dečki i preko bokova, bilo je nekoliko centaršuteva Oršića, Melnjaka i Juranovića, ali malteška obrana je to otklanjala bez većih problema, Do kraja prve dionice vidjeli smo jedan udarac Oršića s 'njegove' pozicije iskosa, ali nije zabio kao Tottenhamu, pogodio je vratara.

Početkom drugog poluvremena, u pet minuta Vatreni su stvorili dvije krasne prilike, Prvo je nakon prodora i prizemnog ubačaja Juranovića, Vlašić bio sam na nekih deset metara, ali je loše pucao, izravno u vratara. Malteški vratar Bonello bio je u velikoj formi. Nakon te obrane, skinuo je čisti zicer Oršiću koji se nakon dubinske lopte našao sam pred njim, pokušao ga je prebaciti, ali ga je ovaj ga je nadmudrio i pokupio loptu kao krušku. Bilo je to vrijeme velikog naleta naših, nakon slobodnog udarca Pašalić je pucao glavom s nekoliko metara, ali preko grede. Onda je zabio Perišić svoj 27 pogodak u vatrenom dresu i problem Malta bio je riješen. Nakon tog pogotka, opet je u šansi bio Vlašić, ali danas ga lopta baš nije htjela, opet je promašio. Petnaest minuta prije kraja sudarila su se dva igrača Malte nakon kornera, jedan je igrao rukom bio je to jedanaesterac, koji je Luka Modrić sigurno realizirao. Na koncu je poentirao i Brekalo nakon asistencije Perišića. Valja svakako zabilježiti i debi Kristijana Lovrića koji je u završnici zamijenio Oršića.

image
Ivan Perišić protiv Malte
SOFASCORE

Statistika: SofaScore za SN


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je! Završilo je na Rujevici s 3:0 za Hrvatsku. Ali, do 62. minute bilo je opasno...

90+3' Lovrić! Mogao je sada zabiti, glavom je to bilo upućeno, ali lopta odlazi podalje od vrata Bonella. Ostat će 3:0 za kraj...

90+2' Vlašić je dobio žuti karton zbog glume, odnosno simulacije pada u kaznenom prostoru. Za razliku od Vide koji je požutio ranije, Vlašić neće propustiti sljedeću utakmicu Hrvatske.

90+1' Igra se prva od tri minute sudačke nadoknade.

90' GOOOOOOL! Za 3:0 zabio je Josip Brekalo! Sjajna asistencija Perišića koji je mogao i sam završiti ovu akciju, ali bio je nesebičan. Četvrti pogodak Brekala za Vatrene.

88' Jedna od rijetkih prilika Malte završila je na način da je Camenzuli sa svog lijevog boka loptu poslao jako daleko od svih, izvan granica igrališta.

84' Idemo prema završnici, prema upisivanju i tog šestog boda. S obzirom da su Slovenci, a vjerojatno će i Rusi prosuti neke bodove, moglo bi se ustvrditi da onaj poraz u Stožicama ne treba biti shvaćen previše tragično. Bit će još "nagaznih" mina na jesen za sve favorite u skupini.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

82' Posljednja izmjena kod Malte, umjesto Kristensena ulazi Luke Gambin.

81' Vjerovali ili ne, imamo i prvi žuti karton na utakmici. Vida ga je zaradio nakon prekršaja nad Nwokom. Loše vijesti, Vida će propustiti sljedeću utakmicu. Prvog dana rujna igramo u Rusiji.

78' Kratko su samo Rusi imali bod u Trnavi preko Maria Fernandesa, zabio je Robert Mak za povratak Slovaka u prednost. Dalić radi izmjenu, posljednja je to večeras. Umjesto Mislava Oršića ulazi Kristijan Lovrić na svoj debi za Vatrene.

76' GOOOOL! Zabio je Luka Modrić iz penala. U njegovom 136. nastupu zabio je 17. pogodak za Vatrene.

75' Jedanaesterac za Hrvatsku! Nevjerojatno je što se dogodilo, dvojica Maltežana sudarila su se u zraku kod jednog našeg ubačaja Oršića iz kornera, bilo je igranja rukom Nwoka i lopta će na bijelu točku.

73' Iako se odmah nakon primljenog gola činilo da bi Maltežani ubrzo mogli inkasirati još jednog, bila je to samo, rekli bismo, optička varka. Trebat će i dalje puno raditi za neki novi pogodak naši reprezentativci.

71' Naravno, još bi jedan pogodak u mrežu gostiju sve ovdje otklonio i raščistio. Dosta se još ima za igrati, a prednost od 1:0 vrlo je krhka. Čekamo neki novi nalet Vatrenih.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

68' Maltežani su sada napravili dvije zamjene. Muscat umjesto Borga, Corbolan umjesto Mbonga. Ranije je Grech zamijenio Pisanija. Sada i Dalić i Mangia mogu napraviti još po jednu zamjenu do kraja dvoboja.

66' Sad je Perišić probao iz daljine... Bilo je rezona, Barišić se nudio lijevo za razigrati, ali probao je prvotimac milanskog Intera i zasad jedini strijelac danas. Falilo je preciznosti, nema veze. Tko mu smije zamjeriti...

64' Još je malo sreće nedostajalo sada Vlašiću da zabije. Volej iz srca kaznenog prostora nije pogodio okvir vrata pored skamenjenog Bonella. Konačno se "otvorilo".

62' GOOOOOOL! Ma evo gaa! Evo ga! Evo ga!!!! Borna Barišić je ubacio s lijeve strane, zakucao je to Perišić neobranjivo. Vodimo, 1:0 je.

61' Ušli smo već, zakoračili u posljednjih pola sata. Plete se mreža na ulasku u suparničku obrambenu trećinu, ali tražimo isto ono što i do sada. Zabiti taj jedan, jedini pogodak za pobjedu. Protiv Cipra smo uspjeli, protiv Malte, zasad...

58' Ide odmah i četvrta promjena Zlatka Dalića. U igri je umjesto Darija Melnjaka naš udarni lijevi branič, Borna Barišić.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

56' Imali smo sada prvi udarac iz kuta u nastavku. I dalje to Oršić izvodi, samo do prve stative. S trojicom novih trebali bi biti još čvršći, bolji...

54' Umjesto Badelja ulazi Modrić, Perišić je zamijenio Budimira, a Brekalo ide u igru umjesto Pašalića.

52' Spreman je za ulazak u igru trojac Modrić - Perišić - Brekalo. Očito se dakle, ne može bez onih najvrijednijih. Ništa od odmora za glavne vedete.

50' Kakva prilika! Juranović je dao loptu preko cijelog terena za Oršića, ovaj izašao sam ispred Bonella koji zadnjim snagama spriječava lob Dinamovog asa. Kakva je to bila lopta, nije bilo zaleđa, Mbong se zbunio... No, Oršićev prebačaj malteškog vratara nije prošao.

49' Kao i na početku utakmice, krenula je Hrvatska, kako se ono kaže, sa žarom u očima. No, žar još uvijek nije dovoljan za vodstvo Vatrenih.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

48' Već je Vlašić jednom probao odapeti s kakvih dvadesetak metara. Na isti je gol u studenom 2019. zabio protiv Slovačke, tada smo pak gubili na poluvremenu... Danas je završilo u bloku Shawa. A u nastavku akcije. sjajna kombinacija Juranovića i Vlašića, njegov je šut bio iz čiste pozicije, bez bloka, ali nije imao problema s time Bonello.

46' Počinje drugi dio dvoboja Hrvatske i Malte. Zasad nema izmjena kod Hrvatske, ali Maltežani su rotirali. Umjesto najisturenijeg Satariana ušao je Nwoko.

Modrić, Perišić i Brekalo intenzivno su se zagrijavali na intervalu... Hrvatska je rano izašla iz riječkih svlačionica, očito spremna za drugo poluvrijeme.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka na Rujevici u dvoboju između Hrvatske i Malte. Osim ponekih akcija koje su Vatreni prikazali, Zlatko Dalić, kao ni navijači, ne može biti zadovoljan napadačkim nastupom naše vrste.

45' Igrat će se još jedna minuta sudačke nadoknade u prvom poluvremenu.

43' Imali smo sada priliku iz slobodnog udarca, probao je Oršić s ubačajem, lopta je od Čalete-Cara prebačena, ali uz prekršaj u napadu. Borg je ostao ležati, dobio je udarac u lice.

40' Idemo prema kraju prvog dijela na Rujevici. Nikako slomiti tu Maltu, ne bi trebalo čuditi da Zlatko Dalić uvede nekog od jakih aduta s klupe odmah u nastavku.

38' Slovačka je protiv Rusije povela s 1:0. Zabio je Milan Škriniar, branič milanskog Intera.

35' Pokušavamo, trudimo se, nedostaje nam zadnji pas, akcija koja bi izbacila Maltežane iz ravnoteže. Imali smo gredu, zatresli prije toga i mrežu, ali s krive strane.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

32' Vlašić! Okrenuo je svog igrača i uletio poput šila u kazneni prostor s desne strane, šteta je samo što na njegovoj oštroj lopti nije bilo nikog u petercu da je samo pospremi u mrežu.

31' Sad je Pašalić imao jednu priliku koja se nenadano otvorila nakon greške Borga, uspio je to obraniti Bonello, a Oršić se u nastavku akcije nije odlučio na dodavanje Pašaliću na desnu stranu. Tko zna kako bi to završilo...

29' Traje razdoblje nešto otvorenije igre u kojoj se valja izboriti za svaki metar prostora u sredini terena. Nije ni Malta više u krilu Bonella, vrijeme odmiče, a i gosti večeras vide svoju šansu, sve su sigurniji.

27' Nismo onako doslijedni u pressingu od samog starta malteških akcija. Ne možemo se oteti dojmu da je Juranovićeva ruka bila "zrela" za gostujući kazneni udarac...

24' Vlašić je sada pretrpio jedan poprilično žustar prekršaj Kristensena, dao je sudac Tschudi opomenu malteškom veznjaku.

22' Oršić je imao pravu priliku sada, bilo je to s njegove pozicije, polulijevo, ali njegov je udarac bio dosta lagana zadaća za vratara Bonella.

19' Je li ovo bilo igranje rukom Hrvatske? Pisani je nakon duge lopte ušao u kazneni prostor, zaleđa nije bilo, a lopta je svakako pogodila Juranovića u ruku, bilo je to jasno vidljivo u TV-prijenosu! Nema VAR-a, suci ovo nisu vidjeli... Uh, izvukli smo se...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

17' Vlašićeva prilika sa samog početka, pa Pašalićeva greda... Šteta, jer mogao je bivši igrač Hajduka zabiti na Rujevici još jednom, nakon što je to učinio prije tri dana protiv Cipra.

15' Satariano je danas jedini istureni gostujući igrač, a sada je s prve stative očistio Oršićev ubačaj iz kuta. Na koncu smo zatresli gredu iz te akcije! Pašalić glavom s druge stative, viši je bio od Mbonga ali lopta je odsjela na prečki.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

13' Nakon fine lopte Kovačića za Juranovića na desnu stranu dobili smo i prvi korner na večerašnjem susretu.

11' Sad je Kovačić pretrpio prekršaj na poludistanci, na kakvih tridesetak metara od gola. Istina, malo iskosa, s desne strane. Nismo na vrhu šesnaesterca dobro reagirali, pa su Maltežani krenuli u kontru. Mbong je projurio kraj Juranovića i testirao Livakovića.

8' I po izgubljenoj lopti dobro reagiraju naši reprezentativci. Maločas je Kovačić "prodao" jedan posjed, brzo su ga ispravili momci iz zadnje linije.

6' Oršić nije mogao proći Mbonga na ulasku u kazneni prostor s lijeve strane, zgusnuti su gosti u svom bloku koji je, očekivano, sazdan u formaciji 5-4-1.

4' Hrvatska danas igra u svojim drugim, crnim dresovima. Kad se sjetimo nastupa Vatrenih na SP-u u Rusiji u takvim bojama, odmah nas obuzme ona ista emocija...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

2' Vlašić! Kako ga je lijepo proigrao Badelj, Vlašić se oslobodio čuvara, pucao malo s desna, zatresao mrežu ali s vanjske strane. Razigrani smo od samog početka.

1' Pritišću odmah naši reprezentativci, Budimir je krenuo na vratara Bonella nakon jedne presječene lopte... Istina, samo je ispucavanje za njega, no dobro je vidjeti energično kretanje naših ofanzivaca.

20.45 Utakmica je počela!

20.35 Deset je minuta preostalo do početka dvoboja na Rujevici. Pobjeda ne bi trebala doći u pitanje, ali Maltežani su u zadnjih devet dvoboja izgubili tek jednu jedinu utakmicu, a na zadnja tri gostovanja ostali su neporaženi. Podatak koji već sam po sebi zvuči vrlo zanimljivo...

20.25 Slovenci - dva poraza

Potvrdile su se nakon ogleda na Cipru riječi Zlatka Dalića o tome kako u ovoj skupini nema "lakih" bodova. Večeras još igraju Slovačka i Rusija u Trnavi, jednim ćemo okom pratiti i taj dvoboj.

20.10 Dok čekamo prve fotografije s Rujevice večeras, recimo da nam je Malta najdraža mušterija. No, valjda se neće ponoviti onaj jedini remi kojeg smo doživjeli u kvalifikacijama za SP 2006. godine... Sjećate se pogotka kojeg je Stipe Pletikosa primio s "centra"?

image
JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN Afp

20.05 Ajmo opet malo do Malte. Odnosno, do njene strane riječkih odaja.

19.55 Kakvo iznenađenje u skupini! Cipar je na svom stadionu u Nicosiji minimalno pobijedio Sloveniju.

19.50 Koeficijenti na pobjedu Hrvatske protiv Malte su očekivano mizerni i u ponedjeljak su se kretali, ovisno o kladionici, od 1,04 do 1,09. Na remi je koeficijent bio od 9,3 do 14,5, a na pobjedu Maltežana od 24 do čak nevjerojatnih 61! Malta ionako već drži titulu momčadi koja je u prva dva kola kvalifikacija napravila iznenađenje na kladionicama, najdarežljiviji bookmakeri njen su remi u Slovačkoj honorirali koeficijentom 7, a većina njih s tečajem 6,75.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

19.40 Hoćemo li postati teži za 12 milijuna dolara?

Svaka od 32 reprezentacije koja osigura plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru dobit će 12 milijuna dolara, od čega su 2 milijuna kvalifikacijski bonus, a preostalih 10 nagrada za plasman. Naravno, postoje i dodatne nagrade sukladno plasmanu. Pobjedniku će pripasti dodatnih 50 milijuna dolara, dakle, ukupno 62 milijuna. Finalist osvaja 40 milijuna, trećeplasirani 30, četvrti 25 milijuna. Četvrtfinalisti će inkasirati po 18 milijuna, sudionici osmine finala po 12 milijuna.

Za plasman na SP u Rusiju 2018. godine reprezentacije su dobile po 9,5 milijuna dolara. Francuska je kao pobjednik osvojila dodatnih 38 milijuna, dok je Hrvatskoj, odnosno HNS-u, pripalo 28 milijuna dolara. Ukupni je iznos nagrada narastao čak 80 % u odnosu na SP u Brazilu 2014. godine.

19.35 Kramarić prvo na terapije, a potom kod matičara.

Andrej Kramarić u nedjelju je napustio reprezentaciju zbog ozljede gležnja desne noge, a u srijedu 31. ožujka uplovljava u bračne vode. U Zagrebu će se vjenčati kod matičara s dugogodišnjom djevojkom Mijom Ćurković. Obavit će to u uskom krugu ljudi zbog epidemiloških mjera, a veliko crkveno vjenčanje planiraju jednom u bolja vremena. Andrej i Mija očekuju prinovu. Kramarića smo pitali kako se ozlijedio....

- Boli me malo taj gležanj desne noge, idem na terapije. Nije to ništa strašno, ali ponavlja se. Već sam nekoliko puta imao takvu situaciju, bio bih izvan treninga 3-5 dana i potom se vratio. Očito ću morati to shvatiti ozbiljnije i vidjeti kako da se više ne događa. Iskrenuo sam zglob na utakmici s Ciprom, gurmuo me njihov igrač, pa su naši vikali “penal”, ali nisam pao zato što me gurnuo, nego sam krivo stao kod doskoka i osjetio jaku bol - kazao je Kramarić, koji je zbog tog gležnja protekle jeseni duže bio aut. Svako toliko vraćaju mu se neki problemi s ozljedama... U utakmici sa Slovenijom bio je starter i igrao do 65. minute kad je ušao Brekalo, a u dvoboju s Ciprom je došao na teren u 57. minuti umjesto Budimira.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

19.30 Maltežani ovu utamicu dočekuju spremni. Podsjetimo, prije par dana uzeli su Slovacima bod na gostovanju, vodili su i 2:0...

19.25 Vatrene će večeras na Rujevici s kapetanskom vrpcom predvoditi Domagoj Vida. Sve u svemu, sastav je ovo kojeg smo i najavili u našem današnjem tiskanom izdanju.

19.20 Stigli su sastavi za današnju utakmicu. Nema u odnosu na dvoboj s Ciprom u redovima Hrvatske čak osmorice: Barišića, Lovrena, Vrsaljka, Brozovića, Perišića, Pašalića, Modrića i Brekala... Dakle, preživjeli su samo vratar Livaković, Čaleta-Car i Budimir.


Najava utakmice: piše Robert Matteoni

Gledali smo svih osam utakmica s Maltom u protekle 23 godine. I usporedbe uživo između tih raznih malteških selekcija ukazuju nam da djeluju sve bolje. Organiziraniji su i u kontekstu svog potencijala oni uvijek daju uvijek svoj maksimum. Kako je kroz poboljšanje rada po klubovima došlo i do jačanja fizičkog potencijala igrača, onda se može zaključiti zašto se, recimo, dogodi da uzmu dva boda (remijem) jačoj Slovačkoj u gostima.

Ono što je, međutim, iz kuta reportera bilo iznova vidljivo, to je da Hrvatska uglavnom u svim utakmicama s Maltom nije bila baš uvjerljiva. Ne u onoj mjeri da se navijač opusti, gleda utakmicu uvjeren i brzo namiren da će Hrvatska biti razigrana. Pogotovo je tako bilo s Maltom. Istina je, pobjedila je Hrvatska 7 od 8 utakmica, jednu remizirala kao iznimku koja potvrđuje pravilo. No, da je bila neka “soft” utakmica s njima, nije. Razlog je po nama u dvije sporne točke. Pristup je uvijek, makar podsvjesno, smanjenog gasa. I drugo, Hrvatska je kronično neuvjerljiva na bunker suparničke momčadi...

Kada je Malta 1999. godine stigla u Maksimir na uzvrat kvalifikacija, Hrvatska je nedvvojbeno bila u odličnom raspoloženju. Tri dana prije u Beogradu su Boban i društvo odigrali izvrsnu utakmicu u kaotičnom okruženju Marakane, te stekli prednost u psihološkom pogledu.

Pražnjenje emocija po povratku u Zagreb očitovalo se u muci protiv Malte. Lakomisleni pristup koštao je prije svega na individualnom planu. Boban je, načet ozljedom još prije Beograda, bespotrebno igrao tu utakmicu u Maksimiru, te na mekanom terenu dokrajčio aduktor. Nije ga bilo dva mjeseca, a pogotovo je muka bila što je preskočio dvoboj sa SR Jugoslavijom u Zagrebu (2:2), kada je Hrvatska propustila prvi veliki turnir.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Malta je u 61. minuti utakmice smanjila vodstvo Vatrenih na 1:2 i do 90. su se svi tresli da se ne dogodi neki zalutali udarac u mrežu energetski posustale nam reprezentacije...

Malta, to treba imati na umu, u svakoj utakmici pruža sve od sebe jer im je i veliko nadahnuće igrati s velikim selekcijama i igračima. Dobro se zatvore i “ginu” za svaku loptu. S talijanskim trenerom, koji ima zanimljive reference u Serie A i B, dobili su i na taktičkom većem redu, i na boljoj organizaciji igre, te na raspoređivanju snage.

Malta ne može tehnički biti blizu Hrvatske, ali ako naši ne budu na svojim standardima, onda će gosti kompenzirati inferiornosti kvalitete maksimalnom borbom. To, naravno, ne mora u konačnici ugroziti pobjednički rezultat Hrvatske, kako nas uče većinska iskustva u protekle 23 godine. No, (i) teškom mukom izboriti pobjedu protiv Malte je po pitanju težine atmosfere ravno neuspjehu. O nekom drugom rezultatskom ishodu, a da nije trobod, nećemo ni pomišljati što bi donijelo u tom kontekstu.

Na Rujevici Dalić i momčad potrebuju pobjedu i izdanje koje će odati uvjerljivost. To ne znači rezultat uvjerljive razlike od tri-četiri pogotka, nego dojam koji će potvrditi razliku u kvaliteti suparnika. To bi onda značilo da su Vatreni igrali maksimalno angažirano, sigurno, kontrolirali utakmicu, nisu si dopuštali suvišne kartone ili neke druge dramatizirane trenutke. Očekujemo da Hrvatska izgleda organizirano, da se zna tko napada prvu, a tko drugu stativu, tko čeka tzv. drugu loptu i odbijanac, tko se vraća na prekid u obranu, tko koga čuva na suparnički korner ili slobodni udarac i slično.

Nije da se pita puno, nego samo ono što je logično i ono što se mora imati ako se pretendira biti konkurentna momčad za Euro i Mundijal. Nije da to Hrvatska nema, ali je i ovo trenutak da nam to napokon pokaže i praktično nagovijesti iskorake. A ne da dodatno ojača preispitivanje gdje ta aktualna vatrena priča uopće ide...


Što očekujemo od Hrvatske?

1. DRUGU UPISANU POBJEDU U NIZU

Budući da su bodovi vrlo važni, očekujemo pobjedu. Kiks u Sloveniji već je napravio problem i pitanje je kako će se na kraju reflektirati na konačan poredak, no u susretu s Maltom pogreške ne smije biti.

To što je jednom Hrvatska na Malti igrala neodlučeno ili što je Hajduk ispao od Gzire samo su opomene da se posao shvati ozbiljno. Za prvo mjesto u skupini ovakve se utakmice moraju dobivati.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

2. BRŽE RJEŠENJE NEGO S CIPROM

Iako su Maltežani osvojili bod u Slovačkoj i pokazali da sasvim sigurno nisu reprezentacija koju se smije podcijeniti, Hrvatska ipak ima daleko veću kvalitetu i razumljivo je da se nadamo kako će danas navečer Vatrenih odigrati bolju utakmicu nego s Ciprom, te da će ranije riješiti pitanje pobjednika. Da nećemo morati strepiti do kraja susreta, kao što smo, primjerice, u subotu protiv ciparskih nogometaša.

3. POPRAVLJANJE ATMOSFERE

Ako gledamo po ranijim ostvarenim rezultatima s Maltom, onda ne treba očekivati golijadu, iako bi najbolje bilo da Hrvatska zabije pet komada jer tako bi podignula razinu atmosfere i samopouzdanja.

No, već i dobra igra i relativno sigurna i bezbolna pobjeda, ako gol-razlika i ne bude visoka, pomoći će da se ožujski ciklus zaokruži u pozitivnom tonu, koliko je to moguće s obzirom na poraz u Ljubljani. U protivnom, jačat će negativa...

Linker
18. travanj 2024 14:47