ALEXEY FILIPPOV Sputnik Via Afp
SN U DOHI

Hrvatska u izdanju u kakvom odavno nije bila! Po prvi put u reprezentaciji starta potpuno novi šef obrane?

Izbornik ozbiljno razmišlja da ponudi šansu Vatrenom koji u zadnje vrijeme dobro igra u Borussiji
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. ožujak 2022. 12:09

Matjaž Kek zna sve o Hrvatima, ali i za njega će subotnje poslijepodne ponuditi nešto novo. Hrvatska će na stadionu Education City ponuditi izdanje u kakvom odavno nije bila… Koga će to više iznenaditi, nas ili Slovence? Kome će dati prednost, a kome zadati glavobolje?

Zlatko Dalić ima bogat izbor rješenje za formaciju 3-5-2 u koju će postaviti momčad, osim na desnom bočnom gdje je jedino prirodno rješenje Josip Juranović. Nakon ozljede Šime Vrsaljka i otpadanja Josipa Brekala zbog Covida, Juranović bi mogao podnijeti najveći teret. Dalić nije htio naknadno zvati Josipa Stanišića, ostavio ga je u mladoj vrsti. On dugo nije igrao, no u posljednjem kolu je bio u početnoj postavi Bayerna i moguće je kako je to najava veće minutaže do kraja sezone, te novo zaoštravanje konkurencije u reprezentaciji.

Dvojbe u napadu

Dalić je kazao da će izvesti na teren dvije postave i kako će svima dati šansu. U prvom dvoboju za očekivati je da će postaviti najboljih jedanaest bez Brozovića i Vrsaljka, koje su zaustavile ozljede. To je logično jer jedino tako može dati koliko-toliko relevantnu ocjenu o novom sustavu igru. U drugom ogledu ima priliku iskušati sve ostale. Ako bi pomiješao ekipe, malo bi od Dohe bilo nogometne koristi jer gledao bi momčad koju u natjecateljskom susretu ne misli poslati u arenu.

image

Marin Pongračić

HMB MEDIA Dppi Via Afp

Dominik Livaković je prvi vratar, kako je Dejan Lovren duže izvan nastupa i izbornik je kazao da će možda igrati nešto, obranu će činiti Duje Ćaleta-Car i Joško Gvardiol te Marin Pongračić ili Domagoj Vida. Izbornik ozbiljno razmišlja da ponudi šansu Pongračiću, koji je u zadnje vrijeme prilično igrao u Borussiji Dortmund i to dobro. U tom slučaju on bi vjerojatno bio središnji jer ima iskustva s tom pozicijom. Dakle, ili Ćaleta-Car, Pongračić, Gvardiol ili Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol...

Osim Juranovića na desnom boku, na lijevom će biti Ivan Perišić. Kako je Perišić jedna od najvećih zvijezda Vatrenih i udarni ofenzivac, pitanje je koliko ga ta uloga raduje, ali stalno je igra u Interu i već u njoj pliva kao riba u vodi.

U vezi su sigurno Luka Modrić i Mateo Kovačić, kao treći bi im leđa trebao čuvati Kristijan Jakić. Opcije mogu biti i Lovro Majer i Mario Pašalić, u tom slučaju bi Kovačić trebao na zadnjeg veznog, no dobro dođe jedan korektor. Kovačić ima bogato iskustvo iz Chelseaja kao klasična “osmica”.

image
SN

U napadu Dalić ima potencijalno najveće dvojbe. Jedna špica je Andrej Kramarić, druga Ante Budimir ili Marko Livaja. Mario Pašalić se odavno afirmirao kao veznjak, no ima izrazite napadačke kvalitete, te u nedostatku vrhunskih špica i u njemu Dalić može potražiti moguće rješenje. Na treningu su prvi napadački dvojac bili Kramarić i Budimir, a kasnije su na te pozicije ušli Livaja i Pašalić. Pritom je Pašalić zabio vrhunski gol. To govori da bi ga mogao isprobati kao centarfora.

Na drugoj utakmici s Bugarima predstavila bi se postava u kojoj je na golu Ivica Ivušić, kao stoperi Mile Škorić i vjerojatno Dejan Lovren, te onaj iz dvojca Pongračić - Vida, koji neće startati u subotu. U sredini terena su Nikola Moro, Lovro Majer i Mario Pašalić, ako potonji ne bi bio u vršku napada. U tom slučaju logično je da igra Nikola Vlašić. U špici bi prvi kandidati bili Livaja i Pašalić, ali moguće je da startaju i Oršić ili Budimir.

Defenzivnija rola

Lijevi bok je za Bornu Sosu, alternacija je Borna Barišić, a desno je na dispoziciji jedino Josip Juranović. Osim eksperimentalne varijante poput Vlašića, koji je već igrao na desnom krilu u niz utakmica. Ili Mislava Oršića, kojeg znamo kao čovjeka s lijeve strane, ali je dešnjak... Ovo je osjetno defenzivnija rola, iako je imao i tada mnogo obveza na svojoj polovici terena.

I dok Dalićeve personalne odluke tek čekamo, to je nogomet u kojem izbornik prije svega želi vidjeti kako će funkcionirati obrambeni dio igre jer radi se o opreznijem sustavu koji bi trebao donijeti nešto više čvrstoće, ali sve nas zanima i napad, budući da bi protiv svake momčadi trebalo nešto zabiti, tako naravno i Slovenije.

KAKO BI MOGLA IZGLEDATI HRVATSKA

Livaković - Ćaleta-Car, Pongračić, Gvardiol - Juranović, Modrić, Jakić, Kovačić, Perišić - Kramarić, Budimir.

Pravo na šest zamjena

Dalić je u Dohi odradi dva treninga na terenima centra El Ersal. Naglasak je bio na uigravanju 3-5-2, zavrtio je više varijanti, ostalo mu je definirati kome što koliko odgovara. Ima igrače koju mogu igrati na više pozicije. Kod stopera je dobro vidjeti koji će najbolje djelovati u sredini jer to je specifična uloga, a Perišić, primjerice, može biti i lijevi bočni, ali i jedan od dvojice napadača. Na svakoj utakmici ima pravo na šest zamjena, pa će isprobati razne kombinacije.

Linker
07. veljača 2023 05:52