PAUL FAITH/AFP
Ulaganja se počela vraćati

Hrvatski insajder otkrio za Lijepu našu nezamisliv detalj: Svi moraju izgraditi svoj stadion, natkriven!

Hrvatski igrači u Mađarskoj i Slovačkoj za SN progovaraju o plasmanu tih država na Europsko prvenstvo...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. studeni 2020. 14:16

Mađarska i Slovačka, ne lagano, ali zasluženo, plasirale su se preko play-offa na Euro. I time i Hrvatsku uvele u povijesne knjige, naime, prvi put su iz jedne kvalifikacijske skupine čak četiri reprezentacije došle do velikog natjecanja. U redu, nikad nije niti bio ovakav sustav natjecanja, no, svejedno, bilo je prvi put. - Mi smo više-manje rutinski prošli skupinu, a iz nje će čak četiri reprezentacije igrati na Euru, što dovoljno govori i o snazi Hrvatske.

- Bez obzira na sve promjene u reprezentaciji, ipak smo još uvijek visoka kvaliteta - priča Dino Špehar, napadač slovačkog Sereda i prenosi nam dojmove iz te zemlje, kako se tamo gleda na taj plasman.

- Dobro, Slovaci su već bili i na Euru i na svjetskom prvenstvu, tako da se ne može reći da je to veliko iznenađenje, premda jest pomalo neočekivano nakon što su bili treći u skupini s Hrvatskom. Međutim, kad iz prve ruke vidite kako se tamo razvija nogomet, koliko ulažu, onda je to, zapravo, logičan rasplet.

Ispričao nam je Špehar jedan detalj, koji je za Hrvatsku nezamisliv, znanstvena fantastika.

- Ovdje postoji uvjet da svaki klub koji uđe u prvu ligu mora izgraditi svoj stadion, s natkrivenim tribinama! Prvu sezonu smije igrati na drugom stadionu, ali ako želi ostati u prvoj ligi onda mora imati svoj stadion. Tako je zadnjih godina niknulo puno stadiona po Slovačkoj, što je, pak, podignulo kvalitetu i posjećenost ligaških utakmica. Jasno, ima i mladih igrača, sve je svakim danom na sve višoj razini. Sad se to ulaganje vraća i na ovaj način - govori Špehar i analizira što može na Euru napraviti slovačka reprezentacija.

- Iskusna je to momčad, s dosta utakmica u nogama. U veznom redu su okosnica Hamšik i Lobotka, u zadnjoj liniji Škriniar i vratar Dubravka, jedino imaju problem u špici. Boženik, koji je nama zabio gol i koji igra za Feyenoord, slomio je nogu, dugo će izbivati s terena. On vjeruje da će se oporaviti, ali pitanje je u kakvoj će biti formi za Euro i tu vidim problem. Kao što znate, oni vole držati loptu, napadati, takav im je nogometni stil, tako su pokušali i protiv nas, pa su na kraju stradali. Ali, u skupini su sa Španjolskom, Švedskom i Poljskom, te mogu računati i na nešto više od samog nastupa, s momčadima poput Švedske i Poljske mogu ravnopravni igrati i ne bi bilo iznenađenje da Slovaci na kraju prođu i tu skupinu - tvrdi Špehar.

Ivan Lovrić u Mađarskoj je već više od 10 godina, sad je u Honvedu, plasmani na velika natjecanja za naše su susjede uglavnom iznimke, a ne pravila. - Istina, nije ni ovaj put bilo lagano, preokrenuli su utakmicu s Islandom u zadnjim minutama i oduševili naciju. Jer, malotko je nakon kvalifikacija očekivao da se mogu plasirati, ali slučajno sigurno nije - kaže Lovrić i dodaje:

- Mađarska se plasirala na Euro 2016., sad će igrati i na ovome, a to je posljedica stvarno velikih ulaganja u nogomet zadnjih godina. Od infrastrukture do mlađih kategorija, ulaganja u trenere. Mađari imaju dosta talentiranih igrača, ali nemaju taj mentalitet kao mi i kao neke druge jake, nogometne nacije, a otkad je izbornik Talijan Marco Rossi to se počelo mijenjati. On je tu napravio velik posao, bio mi je trener i znam koliko je dobar stručnjak. Sad taj dugogodišnji rad u kombinaciji s ulaganjima dolaze na naplatu, a u budućnosti će Mađari, vjerujem, biti još i bolji. Igrača ima, dolaze nova imena, ako ovako nastave, siguran sam da će se jednom plasirati i na SP. Možda ne odmah na ovo 2022., ali na neko od idućih, vrlo moguće.

Jednu novu, mladu zvijezdu već imaju, to je 20-godišnji Dominik Szoboszlai, koji je već na meti mnogih velikih klubova. Upravo je on zabio taj kasni pobjednički pogodak Islandu za plasman na Euro.

- Sjajan igrač, na putu da doista postane velikan mađarskog nogometa. Odlično igra u Salzburgu, ofenzivac, polušpica, nije čudno da ga već spominju u kontekstu velikih klubova. Pred njim je velika karijera, ali, kažem, dolazi još kvalitetnih mladića, nije on jedini.

Mađarska je jedan od domaćina Eura, igrat će u Budimpešti, ali protivnici ne dopuštaju previše nade u prolaz skupine. Portugal, Njemačka i Francuska.

- Mađari to shvaćaju kao nagradu za sav trud koji su uložili u nogomet. Imperativa nema, ništa ne mogu izgubiti, a dobiti mogu puno. Bude li i publike, a nadamo se da će je u lipnju biti, bit će to jedan veliki nogometni praznik za Mađarsku i poticaj za daljnji nogometni razvoj - zaključio je Lovrić.

Četiri momčadi iz skupine E na Euru

1. HRVATSKA 8 5 2 1 17:7 17
2. WALES 8 4 2 2 10:6 14
3. SLOVAČKA 8 4 1 3 13:11 13
4. MAĐARSKA 8 4 0 4 8:11 12
5. AZERBAJDŽAN 8 0 1 7 5:18 1

Linker
09. svibanj 2024 14:10