dpa Picture-Alliance via AFP
FORMA U USPONU

Hrvatski napadači sve efikasniji! Možda nemamo ‘Lewandowskog‘, ali jedan igrač svakako je posebna priča

Sad su dva od tri najbolja strijelca u reprezentaciji igrači Dinama, a uoči SP-a to su bili...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. travanj 2021. 23:03

Hrvatski reprezentativci u jednom su danu zabili tri i namjestili dva gola u ligama Petice, Zlatko Dalić to je dugo čekao. Kao dodatak i Josip Juranović je bio asistent za pobjedu Legije u poljskom prvenstvu...

Vatreni nam ponekad djeluje poput raketa bez bojne glave, ali brojke pogodaka koje su zabili u tekućoj sezoni ohrabruju da mora biti bolje. I zato dobri nastupi koji sugeriraju popravak ili održanje forme dižu optimizam…
Prije povijesnog Svjetskog prvenstva u Rusiji Andrej Kramarić za svoj klub dao 13 golova i dodao 9 asistencija u svim natjecanjima, Ivan Perišić 11 golova uz jednako toliko dodavanja, Mario Mandžukić 10 pogodaka, Ante Rebić 9, Nikola Kalinić 6…

Danas Kramarić ima 21 gol, od toga 16 u Bundesligi, ali upravo je prekinuo post koji je trajao od 6. ožujka, a od ostalih ofenzivaca Mislav Oršić je na 20 golova i osam asistencija, Bruno Petković je na 13 golova i sedam asistencija, Nikola Vlašić 12 pogodaka i šest završnih dodavanja za gol, Ante Budimir na osam pogodaka, Ante Rebić sedam pogodaka i osam asistencija, Josip Brekalo na četiri gola i četiri dodavanja, Mario Pašalić ima četiri pogotka i dvije asistencije, Ivan Perišić također četiri gola, čemu je dodao i osam asistencija...

Razlika je što su u sezoni 2017./18. svi bili u ligama Petice, a sada su dva od tri najbolja strijelaca dinamovci. Pritom nismo računali Kristijana Lovrića jer odigrao je tek nekoliko minuta u državnom dresu i pitanje je kolike su mu šanse da se ukrca u avion za Euro. Nemamo “Lewandowskog“, ali brojke govore da se imamo čemu nadati na kontinentalnoj smotri.

image
AFP

Ivan Perišić specijalna je priča. Nikad u profesionalnom nogometu nije igrao tako daleko od protivničkih vrata, u nekim fazama utakmica Intera bio je klasični lijevi branič, a u pravilu djeluje kao lijevi bočni u sustavu 3-5-2. U srijedu je ugurao loptu u mrežu Speziju dočekavši je na drugoj vratnici i to mu je sada forte jer ubacuje se iz drugog plana. Bila mu je to ravno 200. utakmica za Inter, statistika pokazuje da ima 44 pogotka i 40 asistencija.

Godinama je Perišić i zabijao i namještao više, no prihvatio je novi izazov i dobro se s njim nosi. Okrugloj brojci primakao se i u reprezentaciji jer za A vrstu igrao je 99 puta i jubilarni 100. nastup imat će vjerojatno već 1. lipnja s Armenijom.

Perišić je kod Dalića i dalje napadač ili krilo, hrvatski izbornik igra drugačiji raspored nego Antonio Conte u Interu i vidi ga bliže suparničkim vratima. Obojica cijene njegov pobjednički karakter koji ga činji bitnim i za milanski klub i za državni sastav.
Kramarić je još jednom najbolji strijelac među Vatrenima, a kako su do kraja Bundeslige ostala četiri kola lovi nove osobne rekorde. Dosad je najviše golova tijekom jedne klupske sezone u ligama Petice dao 2018./19. godine u dresu Hoffenheima, kad su brojke bile 17 u njemačkom prvenstvu i 22 sve zajedno. Aktualni je cilj okruglih 20 u Bundesligi, a kako je na ciframa 21 ukupno i 16 u njemačkoj ligi, dovoljno je da dvaput zatrese mrežu kako bi postavio svoj najviši domet.

Osim za Hoffenheim u Petici je igrao i za Leicester... Još da konačno Perišić i Kramarić u “kockastom” ponude najbolju moguću suradnju, snaga Vatrenih bi rasla. Euro bi za to morao biti pravi trenutak.

Josip Brekalo i njegov Wolfsburg sve su bliže Ligi prvaka, a otkako je vratio pozicije u ekipi hrvatski je igrač nekoliko puta bio strijelac ili dodavač za gol.

Linker
03. svibanj 2024 23:38