Stipe Pletikosa, Zlatko Dalić i Marijan Kustić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
VAŽAN TRENUTAK

Hrvatski nogomet je na prekretnici i HNS mora reagirati: Svi su svjesni velikog problema, ali žele ga maskirati

Ne treba izmišljati toplu vodu, dovoljno je slijediti dobre primjere...
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 08. rujan 2024. 12:26

Neće ni Zlatko Dalić, niti Ivica Olić ovim tekstom dobiti alibi, jer uvjet preuzimanja odgovornosti vođenja dvaju selekcija hrvatskog nogometa sa sobom neupitno nose i veliku odgovornost, međutim, ako im se putem ne omogući da rade ono što moraju, i prepusti im se da samo nose hrvatski nogometni Atlas na leđima sami, onda ćemo ući u problem koji bi mogao imati dalekosežne posljedice...

Nije ovo, pritom, niti defetistički esej kraja hrvatskog nogometa kakvog poznajemo, ali doista živimo u trenutku u kojem se moraju osvijestiti uvjeti rada i proizvodnje, a posljedično i manjka stvaranja osnovne nogometne sirovine, koja ima važnu ulogu nošenja ovjenčanog hrvatskog nogometa u bližoj i daljnjoj budućnosti. Ovo je, ujedno, i poziv svim ključnim institucijama, na čelu s HNS-om i predsjednikom Marijanom Kustićem, da se napokon stvore preduvjeti kako famozna hrvatska improvizacija danas-sutra ne padne ničice pod jasnim strategijama drugih koji nemaju toliko talenata, ali imaju nešto vrlo važno: ulaganje, promišljanje, smjer kojim se krči put prema hrvanju s velikima, a sukladno time i opipljivim rezultatima u europskom i svjetskom nogometu.

image

Marijan Kustić

GORAN MEHKEK Cropix

Zasad, pustimo sa strane kolaps hrvatskih klubova u Europi, iako je i on indikativan za ovu temu, ali kada krenemo secirati dublje, a posebno kroz razgovore s ljudima koji višegodišnje rade u posebice klupskim sustavima i podizanju mladih, onda, primarno, dolazimo do ključnih problema. Istina, možemo pričati o sportskim direktorima koji znaju nauštrb davanja prilika mladima klub nakrcati ostarjelim (inozemnim) igračima suspektne, ali (kao) dovoljne kvalitete za preživljavanje u hrvatskom elitnom razredu nogometa, no i tome se da lako doskočiti stopiranjem širenja dozvoljenog broja stranaca, o čemu je, inače, bilo riječi i za - drugoligaško društvo, što je doista nonsens.

Stvar se ne pomiče s mrtve točke

U ligi koja je praktički amaterska gurati takvu agendu, teško je naći bilo koji argument za poticanje dodatnog podizanja broja stranaca. Drugo, a mnogo važnije, čini se nužnim pronaći rješenje kako nadomjestiti eutanaziju tzv. B-momčadi, koje su bile prilično produktivne u premošćivanju jaza između juniorskog i seniorskog sastava, lakmus papir, ali i podizanje vrijednosti igrača kako bi lakše stupili na veliku pozornicu. Teško je ne vidjeti kako je upravo ta odluka direktno utjecala na proizvodnju, pogotovo kod najvećih stvaratelja, s naglaskom na klub u kojem je tako nešto najviše vidljivo - Dinamo. O tom problemu, konačno, bunu je digla i Benfica, o čemu govori i tekst ispod ovog.

O tom problemu, manje ili više glasno, unutar našeg nogometa priča se dulje vrijeme, međutim, stvar se ne pomiče s mrtve točke. Pa sada Dalić javno govori da je reprezentacija u problemu zbog manjka proizvodnje u HNL-u, a vidi se i na rezultatima mlade reprezentacije da stvar ne samo kašljuca, već joj prijete ozbiljni respiratorni problemi.

image

Zlatko Dalić

DAMIR KRAJAC Cropix

Takvi argumenti zovu na uzbunu. I ne smiju se zaobići. Inzistirati da bi klubovi sami trebali pronaći svoje klubove-satelite pritom ne drži vodu, jer tako nešto nije jednostavno, prilično košta, a i nije ostvarivo u širem ešalonu, ako izuzmemo vodećih nekoliko klubova. Dodajmo svemu i stare dobre infrastrukture, pa i manjka sredstava za kvalitetne trenere i rad s klincima, i dolazimo do točke pucanja. Nužno je, dakle, čim prije sjesti za stol i pronaći rješenje - Savez, klubovi, svi. Jer, skrivanje iz Rusije i Katara odvest će nas u slijepu ulicu...

Ne treba izmišljati toplu vodu, već slijediti - dobre primjere

Prema određenim dopisima koje je Jutarnji dobio u ruke, nakon što je IO HNS-a u prosincu 2021. donio odluku kako "druge momčadi ne smiju nastupati u rangu natjecanja višem od trećeg stupnja", što je stupilo na snagu od sezone 2022/23., Dinamo se žustro usprotivio, smatrajući kako ta odluka šteti ne samo klubu, već i hrvatskom nogometu u cjelini.

U dopisu upućenom Savezu, Dinamo je obrazložio kako države koje se smatraju najvećim proizvođačima mladih igrača (Portugal, Nizozemska, Belgija i Španjolska), nisu smatrale da klubovi drugim momčadima u drugom rangu natjecanja krše regularnost, jer je upravo njihovo prisustvo najtalentiranijima davalo potrebnu priliku da u tom rangu napreduju i postanu prvotimci svojih klubova, a kasnije i reprezentacije. Konačno, Benficin apel, nakon ukidanja, rodio je tri segmenta na putu do seniora - U21, druge momčadi i U23 momčadi. To je opravdano činjenicom da takvi proizvođači ne samo klupske, već i nacionalne vrijednosti moraju imati svoje poligone za stvaranje i odgajanje. Portugalski savez shvatio je pogrešku i preokrenuo odluku...

Gledajući strane primjere, a upravo čitajući i promatrajući probleme hrvatskog nogometa, jasno je da i HNS mora preuzeti stvari u svoje ruke. Odluke koje su donesene, očito nisu bile ispravne, što dokazuju i primjeri izvana, kojih bismo se morali držati. Držeći postojeći sustav i oslanjajući se da će Pletikosa i društvo pronalaziti klince iz inozemstva, na dugom je štapu. Takvi igrači uvijek su bili dodatak na bazu. A ako bazu izgubimo, imigracija neće pomoći. Stoga je vrlo važno što prije naći način kako ne bismo izgubili još nove generacije.

Jer, vrlo je lako rezonirati rupu nastalu od 2022. do danas. Rupu koja može postati nepregledni ambis. Razne komisije morale i reagirati, a zašto, otkrit ćemo i sljedećih dana u opsežnom dosjeu pada vrijednosti hrvatskog talenta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. rujan 2024 15:07