TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
HALO, CIPAR

Hrvatski ‘špijun‘ upozorava Vatrene: ‘Nadam se da se to ipak neće dogoditi inače bi moglo biti problema‘

‘Taj će nam triling predstavljati najveću prijetnju, moramo ih ozbiljno shvatiti‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 04. listopad 2021. 23:11

Nakon devet godina, nogometna reprezentacija Cipra odigrat će službenu natjecateljsku utakmicu u Larnaci, na AEK Areni. Dosad su Ciprani u pravilu bili domaćini na GPS stadionu Omonije u Nikoziji, a u petak će ugostiti Hrvatsku na novom stadionu u Larnaci, zgotovljenom prije pet godina (kapaciteta 7.500 gledatelja), na kojem su lani odigrali prijateljsku utakmicu protiv Češke.

Željni iskupljenja

I to je svakako dobra vijest za naše igrače, budući da je, prema informacijama s ovoga otoka, travnjak na AEK Areni u znatno boljem stanju nego što je teren na GSP stadionu.

Vidjeli smo, uostalom, prije nešto od dva mjeseca tu “grbavicu”, koja je bila najveći problem Dinamovim nogometašima u dvoboju s Omonijom...

- Iako je sad Omonijin travnjak u boljem stanju, ipak nije na razini terena u Larnaci, koji je gotovo savršen. I tu sam informaciju odmah prenio našem izborniku Zlatku Daliću, to je svakako dobra vijest za Hrvatsku jer naša momčad sve temelji na nadigravanju i tehničkoj kvaliteti. Inače, stadion je lijep, neka kombinacija Rujevice i Istrina stadiona. Vrijeme je ovdje izvrsno, živa u termometru ne prelazi 30 stupnjeva Celzija preko dana, a u večernjim je satima svježije, pa će uvjeti za igru biti idealni, budući da se utakmica igra u 21.45 sati po ovdašnjem vremenu (20.45 po srednjoeuropskom, op. a.) - rekao nam je Ivan Mance, tehnički direktor ciparskog prvoligaša Pafosa.

Mance je na Cipar otišao u lipnju, nakon niza godina provedenih na funkciji sportskog direktora Rijeke. Dobro se snašao, Pafos je trenutačno u sredini ljestvice...

- Možda smo mogli imati bod ili dva više, ali zadovoljni smo ulaskom u prvenstvo, koje će neprijeporno biti napeto i neizvjesno do samoga kraja. Inače, gradić je prekrasan, ima oko 40.000 stanovnika i gotovo je nestvarno dobro mjesto za život!

A u kakvom ozračju Ciprani dočekuju Hrvatsku?
- Željni su iskupljenja nakon teškog 0:3 poraza na Malti početkom rujna. Taj su neuspjeh označili kao najveću nogometnu sramotu u povijesti, bili su užasno razočarani i sad se očekuje iskupljenje u dolazećim domaćim dvobojima s Hrvatskom i Maltom. Svjesni su snage naše selekcije, ali isto tako vjeruju da mogu odigrati dobru utakmicu i pokušati prirediti iznenađenje.

Kako bi Cipar mogao igrati protiv Hrvatske?
- Jasno je da se po kvaliteti igrača ne mogu uspoređivati s nama, ali zato će biti čvrsti i agresivni. Gledao sam ih protiv Slovenije, igrali su s trojicom u zadnjem obrambenom redu, bili su gusto postavljeni, radili su dosta prekida, odugovlačili su, čekali “kontru” i dočekali su je, poveli su 1:0 i nakon tog pogotka Slovenija je bila potpuno nemoćna, nije im mogla nikako nauditi - kaže Mance i nastavlja:

- Ni slučajno ih, dakle, ne smijemo podcijeniti jer bismo mogli imati velikih problema. Cipar će sigurno i protiv nas učvrstiti obranu, postavit će se defenzivno i prijetit će nam u protunapadima. Imaju nekoliko brzih igrača, poglavito nadarenog 18-godišnjaka Loizoua iz Omonije, te Pittasa iz Apoela. Najzvučnije im je ime napadač Sotiriou, centarfor Ludogoreca. Taj će nam triling predstavljati najveću prijetnju, moramo ih ozbiljno shvatiti jer su sad uzdrmani i sigurno žele iskupljenje za blamažu na Malti. Jasno je da je Hrvatska jedna druga dimenzija u odnosu na Cipar, ali to se mora pokazati na terenu, maksimalno ozbiljno treba odigrati utakmicu.

Kakvo je raspoloženje u ciparskoj javnosti? Iščekuju li se nestrpljivo dolazeći reprezentativni dvoboji?
- Ovdje je u fokusu ipak klupski nogomet, javnost je više “okupirana” klubovima, nego nacionalnom vrstom. To je shvatljivo jer im je prvoligaški nogomet u velikoj ekspanziji, liga je doista odlična, sa sedam-osam podjednakih klubova. Ulaže se mnogo novca u ciparski klupski nogomet i zasad je to ipak na prvom mjestu. K tome, reprezentacija im dosad nije bila uspješna, pa je i to razlog što nema nikakve euforije uoči dolazećih utakmica ciparske nacionalne selekcije.

Bez podcjenjivanja

Mance je na kraju razgovora istaknuo:
- Ne treba uopće dvojiti da je Hrvatska opipljivi favorit. I budemo li na Cipru odigrali pravu utakmicu, na željenoj razini, domaćin nam neće moći “podmetnuti nogu”. Kad smo mi u najboljem izdanju, malo tko nam onda može parirati, kudikamo jače momčadi od Cipra ne mogu nam ništa! Ali, bude li pristup loš, ne budemo li koncentrirani i podcijenimo li Ciprane, moglo bi biti velikih problema i motivirani će nas domaćin znati kazniti. Nadam se da se to ipak neće dogoditi, te da ćemo se iz Larnace vratiti doma s bodovima. Bit ću na toj utakmici, doći ću dan ranije kako bih se malo družio s našim dečkima, stručnim stožerom i vodstvom Saveza - kaže Mance.

Linker
26. travanj 2024 17:30