ANDY RAIN Afp
OSEBUJNI SOUTHGATE

Hrvatski ‘špijun‘ za Engleze: ‘Jedan potez izbornika silno me iznenadio. Pa to nije napravio nitko!‘

‘To je zaista skroz neuobičajeno, malo mi je to sve čudno. To nitko nije napravio osim Engleza...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. lipanj 2021. 16:50

Nikola Jerkan dugogodišnji je skaut Vatrenih, kroz njegove naočale prošli su mnogi suparnici naše reprezentativne vrste. Kaže nam da ovoga puta svi skupa analiziraju naše suparnike na Euru jer se zbog ove pandemije nije moglo izravno putovati na utakmice. Naravno, Jerkan je pozorno pratio pripremnu utakmicu Engleske protiv Austrije.

- Pa, neki igrači koji su odigrali tu utakmicu uopće ne idu na Euro. To znači da je Southgate odlučio totalno odmoriti momčad. Osim Pickforda, Trippiera i Kanea, tri igrača koji bi mogli biti u udarnom sastavu protiv nas, svi ostali su u drugom planu ili, kao što sam kazao, uopće neće vidjeti prvenstvo. Evo, Lingard i Watkins neće igrati na Euru, a igrali su protiv Austrije. To je jako, zanimljiv detalj. Dakle, Southgate je nakon naporne sezone odlučio što više svojih igrača sačuvati, prvenstveno one koji su igrali veliki broj utakmica - kazao nam je u uvodu Nikola Jerkan.

Drži da će nositelji Tri lava sigurno igrati protiv Hrvatske, da je engleski izbornik skroz sakrio karte pred dvoboj na Wembleyju.

- Vidite, na temelju te utakmice Engleza s Austrijancima, teško se mogu donositi bilo kakvi zaključci, upravo zbog činjenice da je Southgate totalno izmiksao momčad.

image
Nikola Jerkan
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Duge lopte

Ipak, veli da su se neki detalji engleske igre mogli zamijetiti.

- U igri Engleza smo uspjeli vidjeti neke sheme koje ono rade često. Recimo, u prijašnjim utakmicama u kvalifikacijama su nastojali kroz igru dolaziti do prilika i to konstrukcijom igre koja je startala iz faze obrane. U utakmici protiv Austrije često su koristili dugu lopte Pickforda na Kanea. Kane tu loptu nastoji zadržati, te je onda dalje distribuirati. Nakon što Kane primi loptu, brzo se priključuju dva krilna igrača. To je jedan zanimljiv detalj koji su na ovoj utakmici zaista učestalo upotrebljavali.

Vatreni skaut smatra da su Englezi protiv Austrije zapravo odradili ležernu utakmicu.

- Sve je to meni djelovalo zaista dosta ležerno, kao da su igrali jer su morali odigrati. Zato je zapravo nemoguće nešto konstruktivno analizirati koje bi Southgate poteze mogao povući protiv nas na Wembleyu. No, zaista me iznenadio taj njegov potez, stavio je u momčad igrače koji neće igrati na Euro, to je zaista skroz neuobičajeno, malo mi je to sve čudno. To nitko nije napravio osim Engleza. S druge strane, to znači da im uopće ne treba puno uigravanja pred utakmicu s Hrvatskom, te da je engleski izbornik siguran da će momčad koja istrči na Wembleyju protiv nas biti maksimalno uigrana i spremna - zaključio je Jerkan.

Linker
04. svibanj 2024 18:48