Krafft Angerer/Getty Images
ODLIČAN POZNAVATELJ GRČKOG NOGOMETA

HRVATSKO-GRČKI BRAK Bivši Vatreni nasmijao uoči utakmica odluke: 'Ha-ha, zna se tko navija za koga, ali se ne zna tko će nakon utakmice spavati vani'

MLADEN PETRIĆ Bivši hrvatski reprezentativac sa suprugom, Grkinjom Despinom u nedjelju dolazi na stadion Karaiskakis
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. studeni 2017. 18:43

Danas će biti zanimljivo u obitelji Mladena Petrića (36), bivšeg hrvatskog reprezentativca. Vjerojatno znate, supruga Despina je - Grkinja!

- Ha-ha, zna se tko navija za koga, ali se ne zna tko će nakon utakmice spavati vani - kazao nam je Petrić.

Dugo ga nije bilo u hrvatskim medijima. Živi mirnim životom u Ateni, nakon što se oprostio od aktivnog igranja nogometa, posljednji klub bio mu je Panathinaikos, zbogom nogometu kazao je prošle godine.

- Za sada nemam planova kad se radi o gradu u kojem ću živjeti, ostajem u Ateni. Tu nam je prelijepo, toplo, grad u kojem se može uživati.

Kad nije u Ateni, onda je u Zagrebu, student je HNS-ove Nogometne akademije, vlasnik B licence, ali, naravno, školuje se dalje.

- Odlučio sam biti trener, ostati u nogometu. Hoće li to biti ovdje u Grčkoj ili možda u Njemačkoj, još ne znam, ima vremena za odlučiti. No, definitivno me zanima trenerski posao.

U gotovo stalnom kontaktu je s Ivanom Rakitićem, oni su veliki prijatelji, a kazao nam je Mladen da je prije nekog vremena u Madridu posjetio Luku Modrića. Za Vatrene je odigrao 45 utakmica te postigao 13 pogodaka. Prvu i posljednju utakmicu u nacionalnom dresu odigrao je protiv Južne Koreje! Debitirao je 10. studenog 2001. godine u Seulu, a oprostio se od vatrenog dresa u Londonu, 6. veljače 2013. godine...

- Naravno da dolazim na uzvrat na Karaiskakis, želim vidjeti staro društvo.

Mladen odlično poznaje grčki nogomet i grčku reprezentaciju.

Grci kao 2004.

- Nakon ždrijeba je prevladavalo mišljenje da je Hrvatska bila najteži mogući protivnik te da nisu imali sreće u plesu kuglica. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, kao da su se punili samopouzdanjem, tako da Grke sad definitivno nije strah Hrvatske. Trenutačno razmišljanje Grka ide u smjeru toga da će se plasirati na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, da će nas ostaviti kod kuće. Završili su na drugom mjestu u svojoj skupini iza Belgije, drže da su dobri te da imaju snage za taj posljednji korak. Uglavnom, optimisti su...

PARIS, FRANCE - MARCH 29:  Mladen Petric of Croatia looks on during the International friendly match between France and Croatia at Stade de France at Stade de France on March 29, 2011 in Paris, France.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

A kako Grci izgledaju Petriću?

- Grci su isti kao i prije, oni su uvijek isti. Imaju isti defenzivni stil igre, ništa se nije promijenilo još od onog Europskog prvenstva u Portugalu 2004. godine kad su osvojili naslov prvaka. Kad vidite stil igre koji su imali tada, možete ga preslikati na današnju reprezentaciju. Uz jednu razliku, tada su imali bolju momčad, bolje igrače. Nema razlike između vizije igre Michaela Skibbea i Otta Rehhagela. Gledao sam ove posljednje utakmice Grka, to je stalna i disciplinirana obrana, teška borba... Onda iz takvog položaja “kornjače”, naglo krenu u polukontru i kontru i eto ti vraga za protivnika. Znaju zabiti iz takvih akcija. Obranu su gotovo usavršili, tu su zaista najjači. Svi sudjeluju u obrani, teško je pronaći bilo kakvu pukotinu, kad oni igraju, imate osjećaj da je pred vama neprobojni zid.

Kaže nam da je Hrvatska kvalitetnija od Grčke, ali da je to bila i Belgija koja se itekako mučila s Grcima.

- Definitivno smo mi jači, međutim gledao sam tu utakmicu Grka s Belgijcima koji su stvarno bilo dosta bolji. Međutim, Belgijci su se užasno mučili. Grci su zaustavljali sve njihove napade, jedva je Belgija dobila pred sam kraj. Grci su pravi ratnici, jedan gine za drugoga, izgledaju kao hrabra, dobro posložena vojska.

Ipak, veli da bi im dosta mogao nedostajati Kostas Manolas kojeg je kaznila UEFA.

- Ta činjenica je dosta veliki problem za Grčku. Manolas je glavni obrambeni igrač Grčke. Njegov izostanak je definitivni hendikep, ali tu je također odlični Sokratis iz Borussije Dortmund, dobar je Georgios Tzavellas iz Alanyaspora... Tako da bez obzira na to što neće biti Manolasa, mogu posložiti jaku defenzivnu liniju.

Priča nam Mladen da se treba paziti Mitrogloua...

- Konstatinos Mitroglou iz Marseillea stalno zabija, jako je opasan. Nije od onih napadača koji se previše kreće u napadu, ali ima nevjerojatan nos za pogodak. Uvijek zna gdje se treba postaviti, čeka loptu gotovo uvijek na pravom mjestu. Nije neki tehničar, ali sjajan je strijelac. Obično se događa da ga 10-15 minuta uopće ne vidiš na travnjaku, a onda brzo i munjevito ugrize poput kobre! Treba ga čuvati do zadnje sekunde.

Je li Hrvatska možda premekana za takve Grke?

- Nama je najbitnije da budemo - strpljivi. Strpljivost je ključna riječ. Nikako ne smijemo srljati, ne daj Bože izgubiti glavu u potrazi za pogotkom. Neće biti lako pronaći prostor za zabiti. Grci će ispred svog šesnaesterca imati mnogo igrača, čekat će neku našu izgubljenu loptu i onda jurnuti u kontru. Također i naši navijači će morati biti strpljivi.

Kazat će da bi žurba i srljanje mogli biti pogubni.

- Ne moramo mi u Maksimiru uopće dobiti utakmicu! Može završiti i 0:0. Taj rezultat nije loš, makar vam se možda čini da jest. Vjerujem da ćemo im u 180 minuta zabiti pogodak. Ostane li, recimo, tih 0:0 u Zagrebu, ipak će onda Grci morati u paklenoj atmosferi Karaiskakisa barem nekako krenuti naprijed, a onda će nam se otvoriti šansa. Znači, moj savjet glasi, pametno i strpljivo. To je put koji će nas odvesti u Rusiju.

Linker
04. svibanj 2024 19:44