Hrvatska je favorit protiv Latvije, ali neće joj biti lako

 ANTE CIZMIC Cropix
NEĆE BITI LAKO

Hrvatsku čeka težak zadatak, oni maksimalno žele zakomplicirati život Vatrenima, a postoji i jedan problem

Splićanin je jedan od četvorice Hrvata u Latviji, koja ne diše pretjerano pesimistično uoči dolaska svjetske bronce
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 17. studeni 2023. 21:50

U Latviji je vikend prije subotnjeg odmjeravanja snaga njihove reprezentacije s Hrvatskom u Rigi završena domaća Virsliga u kojoj je sudjelovalo deset klubova. Novi državni prvak je momčad RFS-a iz Rige, za koji igra i 29-godišnji Zadranin Herdi Prenga, stoper koji je promijenio više klubova u Hrvatskoj - Dinamo, Sesvete, Lokomotivu i Inter, igrao je i u Mađarskoj, a u Latviji prvo za Rigu, a sada za novog prvaka.

Riga je osvojila Latvijski kup, dok je u prvenstvu bila druga s bodom iza RFS-a. U Rigi je bila brojna hrvatska kolonija koju je predvodio trener Tomislav Stipić, a u njegovu stručnom stožeru su još bili trener vratara Goran Brašnić, kondicijski trener Miljenko Kumić, fizioterapeuti Bojan Radanović, Robert Krčmar i Ivo Duilo. U momčadi su i dvojica nogometaša, 24-godišnji Hrvoje Babec, koji je prošlog ljeta došao iz Gorice, te 27-godišnji Splićanin Petar Bosančić, koji je u glavni grad Latvije stigao u ožujku.

- Prvenstvo je gotovo, sad smo na odmoru. Tu sam od ožujka, od početka sezone. Sve je nekako brzo prošlo. Na kraju smo pomalo tužni jer nismo uspjeli obraniti naslov prvaka. Cijelu sezonu bili smo prvi, bili smo u igri za titulu sve do posljednjeg kola, posustali smo kad je najviše trebalo i gradski suparnik RFS pretekao nas je za bod. Utjeha nam je da smo osvojili Kup. Latvijska Virsliga je mala, ali vrlo teška. Igra deset klubova, igra se četverokružno, puno se utakmica zbije u svega osam mjeseci - kaže Bosančić, defenzivac koji najčešće igra na poziciji stopera.

Znat će se bolje postaviti

Klupska natjecanja u Latviji su gotova, sad se čeka posljednja kvalifikacijska utakmica Latvije za Euro 2024. u Njemačkoj.

- Latvija je izgubila sve izglede za plasman u Njemačku, ali sada u preostale dvije utakmice ulaze izuzetno motivirani i željni da ostvare što bolji rezultat. Već u rujnu su igrali protiv Hrvatske na Rujevici i izgubili 0:5. Tada su upoznali pravu vrijednost Hrvatske i sad će se, nema sumnje, znati bolje postaviti protiv Vatrenih. Svjesni su da Hrvatska mora pobijediti u preostale dvije utakmice i Latviju i Armeniju, dok su oni rasterećeni, pa Hrvatsku sigurno ne čeka lagana zadaća. Naša reprezentacija morat će utakmicu shvatiti vrlo ozbiljno.

image

Siroki Brijeg, 28.1.2022. Novi nogometas Sirokog Brijega Petar Bosancic Snimio: Miljenko Karacic

Kakvi će uvjeti čekati Hrvatsku u Rigi?

- Hrvatska stiže u petak i morat će se brzo priviknuti na hladnije vrijeme. Ovdje je već zahladilo, temperature su tek koji stupanj iznad ništice. Na takvu hladnoću Vatreni će se morati adaptirati. Što se tiče terena, on je u idealnom stanju. Utakmica će se igrati na našem stadionu Skonto, koji može primiti od osam do deset tisuća gledatelja. Domaćini će imati veliku podršku, stadion će biti pun. Travnjak je sjajan, s modernom hibridnom podlogom koja je postavljena proljetos uoči početka prvenstva. Dvije posljednje utakmice mi smo bili gosti, tako da se odavno travnjak čuva kako bi u što boljem stanju dočekao reprezentativnu utakmicu. Uvjeti za igru, što se tiče terena, bit će idealni.

Šestorica vaših suigrača iz Rige na popisu su izbornika Dainisa Kazakevičsa, vratari Nils Toms Purinš i Rihards Matrevics, braniči Antonijs Černomordijs i Raivis Jurkovskis, vezni igrač Eduards Daškevičs i napadač Marko Regža. Kakva su njihova očekivanja?

- Svjesni su oni da je Hrvatska u samom vrhu svjetskog nogometa. Svjesni su da je Hrvatska veliki favorit. No, puni su motiva i borit će se da pokažu da i oni vrijede. Stoper Černomordijs vrlo je iskusan, Daškevičs je pokretač akcija na sredini terena, a Regža je vrlo opasan napadač, najbolji strijelac lige s 19 pogodaka i oni su po mom mišljenju kostur izabrane momčadi. Međutim, to izbornik Zlatko Dalić i njegov stožer dobro znaju i uvjeren sam da će postaviti igru u kojoj će se ipak Hrvatska pitati.

Kakvo je zanimanje za utakmicu?

- U Latviji nogomet nije prvi sport. Košarka i hokej na ledu prednjače. A nogomet je u jednoj razvojnoj fazi. Liga je mala, tereni su zbog vremenskih prilika uglavnom s umjetnom travom. Na njih se treba priviknuti. U klubovima je velik broj mladih domaćih igrača, što znači da se ulaže u razvoj nogometa. Međutim, još je to jedna početka faza, iako klubovi dosta ulažu u infrastrukturu i stvaranje uvjeta. Radi se dobro. Reprezentacija ima podršku, ima motiv, ali vjerujem kako će Hrvatska pokazati gdje stvarno pripada - kazao je Bosančić, uz kojeg u Latviji uz spomenute Babeca i Prengu igra i 24-godišnji Splićanin Božo Mikulić za momčad Aude, bivši igrač Splita, Imotskog, Hajduka i Slavena Belupa.

Linker
24. travanj 2024 22:09