DAMIR KRAJAC Cropix
STIPE BIUK ZA SN

‘Idemo po pobjedu koja nam znači Euro! Transfer iz Hajduka? Nisu to stvari koje će mi odvući pažnju...‘

Mladi hrvatski reprezentativac i krilni nogometaš Hajduka nada se novim uspjesima u kvalifikacijama za Euro
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. lipanj 2022. 21:23

Prije točno godinu dana (31. svibnja) Stipe Biuk ušao je s klupe na Europskom prvenstvu U-21 reprezentacija u četvrtfinalnom dvoboju sa Španjolskom i desetak minuta kasnije ušao u šesnaesterac i izborio kazneni udarac. Luka Ivanušec pogodio je s bijele točke, a Hrvatska je ušla u produžetke, u kojima je onda ipak izgubila. Ali, Stipe Biuk zaradio je komplimente, postao je, na neki način, glavna priča te utakmice i tog turnira kad je naša reprezentacija u pitanju.

Godinu dana poslije Biuk je opet s reprezentacijom i to na pripremama za završne borbe za plasman na još jedan Euro U-21. Norveška i Estonija stoje na putu, očekuje se da ipak u 180 preostalih minuta sve završi kako treba.

image
VOJKO BASIC Cropix

- Atmosfera je u momčadi odlična, to nikad i nije bilo upitno, uvijek je tako. Svi smo spremni, jedva čekamo tu utakmicu protiv Norveške, idemo po pobjedu koja će nam značiti plasman na Euro - govori Biuk, ne želeći se previše vraćati na ono što se dogodilo u zadnjoj reprezentativnoj stanci kad je Hrvatska kiksala protiv Austrije (0:0) i Finske 2:3 i produljila neizvjesnost u skupini.

- Dobro, kiksali smo, događa se to u nogometu, ne možeš svaki put pobijediti. No, do te dvije utakmice imali smo svih šest pobjeda i nema razloga za brigu. Kvalitetni smo, pobijedili smo već Norvešku i Estoniju, idemo po svih šest bodova i u ove preostale dvije utakmice.

Sezona je bila sadržajna, bilo je svega, što se Biuka tiče završila je osvajanjem trofeja, velikim slavljem Hajdukova kupa. Koliko ga je izmorila ta sezona, ispraznila mentalno, koliko je sad spreman za još dvije utakmice u nacionalnom dresu?

- Bilo je doista svega, puno uzbuđenja i na kraju to veliko slavlje. Drago mi je da sam bio dijelom te priče, da smo osvojili Hrvatski kup i doživjeli sve to što se događalo. Naravno da u takvim situacijama dođe do jednog emotivnog pražnjenja, ali nema problema, fokusiran sam na ovo što nas čeka, koncentriran na ove dvije utakmice. Iako je sam kraj sezone, siguran sam da u svima nama ima još dosta snage i motiva da ovo okončamo na najbolji mogući način.

Što se njega osobno tiče, mnogi su očekivali, pogotovo ako se vratimo godinu dana unazad, da će igrački potpuno eksplodirati, biti jedan od nositelja Hajdukove igre. No, nije igrao i sudjelovao u osvajanju trofeja koliko su svi mislili, bio je često u Hajduku u drugom planu?

- Svaki igrač želi igrati i nitko nije potpuno zadovoljan ako ne igra i nema veliku minutažu. Međutim, takva je bila sezona, sigurno za mene sezona velikog iskustva. Gledam da svaki put kad dobijem priliku odigram što bolje, da dam sve od sebe, to je moj posao. Hajduk je osvojio Kup, ova je momčad upisana da je donijela trofej nakon devet godina, to je velika stvar za sve nas.

A hoće li ostati u Hajduku? Naime, svakodnevno dolaze informacije kako ga žele ovi ili oni, sad je u prvom planu Atalanta, koja je, navodno, spremna platiti sedam milijuna eura?

- Iskreno, stvarno nije na meni da o tome razmišljam. Imam ljude koji vode računa o tome, koji znaju više o toj temi.

No, dobro, ali kako je mladom igraču kad počnu izlaziti informacije da ga traži Manchester City, Juventus, sad Atalanta...?

- Nisu to stvari koje će mi odvući pažnju i kojima ću razbijati glavu. Sad sam maksimalno usredotočen na U-21 reprezentaciju, dajem 100 posto na treninzima, jer želimo završiti kvalifikacije dvjema pobjedama. Potom idem na odmor, neće ga biti puno.

I onda dolazak na pripreme s Hajdukom?

- Da, takav je sad plan. Okupljamo se 15. lipnja i počinju pripreme za novu sezonu.

Za sezonu u kojoj će Hajduk napasti i naslov državnog prvaka?

- Ha, nadam se! To svi očekujemo, da se Hajduk svake sezone bori za trofej. Sad kad smo osvojili Kup, želimo u novoj sezoni novi iskorak.

S Biukom ili bez njega, još je rano reći, bit će na tu temu sigurno još razgovora i rasprava. Vratimo se sad na ono što je neposredno pred njim i suigračima iz reprezentacije. Dakle, Norveška, kakva ih utakmica očekuje?

- Norvežani su kvalitetni, čvrsti, disciplinirani, sigurno nas ne čeka lagan posao. Uostalom, ni u onoj prvoj utakmici, u kojoj smo slavili, nije bilo jednostavno, ali ipak je presudila naša kvaliteta. Vjerujem da će tako biti i sad, da ćemo već u Norveškoj izboriti plasman na Euro. Kažem, dobri smo, motivirani, atmosfera je super i veliki sam optimist prije tog dvoboja - zaključio je Biuk.

BIUKOVA SEZONE U DRESU HAJDUKA

Ukupno nastupa 34

Odigranih minuta 1873

Cijelih utakmica 3

Upisanih startova 25

Ulazaka s klupe 9

Izlazaka iz igre 22

Postignutih golova 1

Ostvarenih asistencija 5

Žutih kartona 3

Crvenih kartona 0

BIUK ZA HRVATSKU VRSTU U-21

31.05.2021. MARIBOR

Europsko prvenstvo 2021.

Španjolska - Hrvatska 2:1

---

02.09.2021. V. GORICA

Kvalifikacije za EP 2023.

Hrvatska - Azerbajdžan 2:0

---

07.09.2021. OULU

Kvalifikacije za EP 2023.

Finska - Hrvatska 0:2

---

12.10.2021. SUMGAYIT

Kvalifikacije za EP 2023.

Azerbajdžan - Hrvatska 1:5

---

11.11.2021. PULA

Kvalifikacije za EP 2023.

Hrvatska - Estonija 2:0

---

29.03.2022. VARAŽDIN

Kvalifikacije za EP 2023.

Hrvatska - Finska 2:3

Pod ugovorom do 2026.

Biuk je pod profesionalnim ugovorom s Hajdukom do 2026. godine, a potpisao ga je početkom 2021.

- Izrazito nam je drago da smo potpisali dugogodišnji ugovor s jednim od najtalentiranijim igrača iz naše Akademije i samim time pokazali smjer kluba kojeg smo nebrojeno puta komuniciran. Radi se o izrazito kvalitetnom profilu krilnog napadača koji je na toj poziciji najkvalitetniji igrač iz naše Akademije gledajući duži vremenski period u prethodnim i narednim uzrasnim kategorijama, a koji bi u jakom skorom vremenu trebao postati standardni član seniorske momčadi - poručio je tom zgodom sportski direktor Bijelih Mindaugas Nikoličius, dodajući:

- Zasigurno će ovako mladom igraču biti potreban proces prilagodbe na seniorsku razinu nogometa. U tom procesu nužno je strpljenje kod njegovih pogrešaka u igri i sazrijevanju, ciljani i planirani ulasci u igru i s vremenom dobivanje veće minutaže i povjerenja.

I doista, Hajduk je u prethodnom razdoblju doista čvrsto stajao iza mladog nogometaša, najbolje će to potvrditi čak 34 nastupa u prethodnoj sezoni kod Gustafssona i Dambrauskasa, sezoni u kojoj je Hajduk "pucao" na duplu krunu.

19

godina prošlog je prosinca proslavio Stipe Biuk

4,5

milijuna eura vrijednost je Biuka prema portalu TM

Linker
30. kolovoz 2024 22:55