FRANCK FIFE Afp
FRANCUSKA VS HRVATSKA

‘Idemo s najjačim snagama!‘ Dalić otkrio gotovo pa čitav sastav: ‘Šutalo starta, a treba nam - Brekalo‘

Izbornik je ostavio neke upitnike, no kandidati za udarnih 11 su više-manje poznati
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. lipanj 2022. 18:58

Zlatko Dalić ide na Francusku s najjačim sastavom i silno želi prvu pobjedu u svojem petom te ukupno desetom dvoboju s Tricolorima.

- Želim da ponovimo angažman, pristup, trku, agresiju i motiv koje smo pokazali u Kopenhagenu, to nam daje veliku vjeru da možemo. Želim da se suprotstavimo najjačoj reprezentaciji svijeta. Triput smo bili blizu da ih svladamo, ali nismo uspjeli. Možemo im parirati, idemo s najjačim snagama. Pokazali smo energiju i moć. Protivnik koristi svaku pogrešku i bit će veliki to izazov za nas - rekao je Dalić.

Koliko je loše što Francuska ima samo dva boda?

- Ne treba im veći motiv od Stade de Francea i 80 tisuća ljudi. Protiv njih će biti finalist SP-a, teža je okolnost što oni imaju imperativ. Francuska u nama budi najbolje i mislim da možemo puno toga napraviti.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Ima li Hrvatska kompleks od Francuza?

- Kao izbornik nisam ih dobio četiri puta, ukupno ih nismo svladali devet puta. Iako smo u svakoj utakmicu otkad sam ja ovdje bili blizu i mogli smo bolje proći. Ne treba se baviti matematikama i kompleksima, bilo bi lijepo da slavimo. Moramo igrati najbolje, pa će se vidjeti rezultat.

Sastav je praktično priopćio, iako je ostavio neke upitnike. Branit će Livaković, u obrani planira da krenu Stanišić, Erlić i Šutalo, te lijevo Sosa bude li mogao. Ne prođe li fitness test zbog aduktora, morat će i četvrti put "u vatru" Juranović. Vezni red bit će Modrić, Brozović i Kovačić, a napad vjerojatno Pašalić, te sigurno Budimir i Brekalo.

Naime, o napadu je rekao:

- Treba nam igrač kao Brekalo, da ima dubinu i brzinu. Mora je tražiti, a ne dolaziti po loptu u našoj polovici kao u Splitu. To imaju Francuzi, a mi nemamo kad ne igra Perišić. Desno je Pašalić, iako imamo i Majera, te Vlašića i Sušića, dok će centarfor biti Budimir.

VIDEO: Dražen Antolić

Odustao je od rotacije na mjestu golmana:

- Razgovarali smo o tome, bliži smo ideji da Livaković ostane na golu. Ne zato što je Ivušić bio loš u Osijeku, nego želimo sačuvati sigurnost i standardnost. Još je puno do SP-a, sve ovisi o Livakoviću, pa neću reći da je zabetonirao jedinicu za Katar, ali on je naš broj 1.

Obranu je protumačio:

- Desni bek će biti Stanišić, ima svježinu i energiju, a igrao je samo jedno poluvrijeme. Barišić lijevo sigurno ne može, a ako neće moći ni Sosa, onda će Juranović igrati četvrtu utakmicu zaredom. Stoperi su vjerojatno Erlić i Šutalo. Naime, Šutalo ostaje u prvoj postavi, za Erlića ćemo vidjeti u kakvom je stanju. Imaju moje puno povjerenje jer obojica su bili odlični u Danskoj.

Kako Dalić želi sačuvati standardnost, Erlić ima prioritet, iako će mu biti treća utakmica zaredom. Pričuvna varijanta mogu biti Ćaleta-Car i Vida. Pričao je izbornik i o Luki Sučiću:

- Često ne ispadne kako želimo, spletom okolnosti nije dobio šansu protiv Danske. Problem mladim veznima je što imaju ispred sebe tri ponajbolja veznjaka svijeta. Htio bih mu dati prigodu tijekom susreta da još jednom pokaže talent i da se nametne. No, u veznom redu krećemo s našom najboljim trojicom - Modrić, Brozović, Kovačić.

O sastavu Francuske nije htio puno lamentirati:

- Koga god stave, to je vrhunsko - konstatirao je hrvatski izbornik.

image

Josip Brekalo

ANTE CIZMIC Cropix

Brekalo: Posjedujemo kvalitetu i sigurno ćemo imati šansu

Josip Brekalo zabio je Francuskoj u Ligi nacija na Stade de Franceu u rujnu 2020. godine. Tada je završilo 4:2 za Tricolore. Je li ovaj ponedjeljak konačno dan da Hrvatska svlada Francuze i to prvi put u desetom pokušaju?

- Nadamo se svi zajedno da će to biti taj trenutak. Iako to neće biti lako jer svi znamo o kakvoj se reprezentaciji radi. Mi posjedujemo kvalitetu i sigurno ćemo imati šansu - odgovorio je Brekalo, te još kazao:

- Čeka nas jako teška utakmica protiv jednog od najjačih protivnika u Europi i svijetu na njihovom stadionu u Parizu. No, možemo odgovoriti.

Komentirao je i kakvu utakmicu očekuje:

- Francuska ne može biti zadovoljna jer ima samo dva boda i sigurno će "navaliti" na nas. Mislim da ćemo se dobro pripremiti, te imati šanse iz kontranapada i kroz prekide. Ako to iskoristimo, imat ćemo prilike - konstatirao je Brekalo.

Linker
19. travanj 2024 17:54