GORAN MEHKEK/CROPIX
Poruka bivšeg izbornika

Igor Štimac: ‘Oni su mi ostali u lošem sjećanju! Nije bilo Modrića, Ćorluke..., gol je skrivio Srna...‘

‘To su utakmice u kojima moraš dati ne sto posto svojih sposobnosti nego ih i nadmašiti‘
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 15. studeni 2020. 23:44

U četvrtak navečer kompletirane su skupine Europskog prvenstva nogometaša koje će se održati od 11. lipnja do 11. srpnja sljedeće godine, a u odlučujućem dvoboju za popunu skupine D, u kojoj su Engleska, Hrvatska i Češka, u Beogradu je Škotska porazila Srbiju nakon boljeg izvođenja 11-eraca.

Kao što je poznato, Hrvatska nikad nije pobijedila Škotsku u sudaru A-reprezentacija, ima tri remija i dva poraza, a oba baš negativna ishoda kao izbornik je potpisao Igor Štimac, trenutno izbornik Indije, a prije sedam dugih godina Hrvatske. Javio nam se iz Stockholma, ali u Švedskoj nije zbog naše reprezentacije, premda će gledati utakmicu u Solni, već zbog svojih poslova.

- A što mogu kazati o Škotskoj nego da mi je njihova reprezentacija ostala u lošem sjećanju - rekao je Štimac. I to ne toliko zbog ove druge, uzvratne utakmice u Glasgowu, koliko zbog poraza u Zagrebu - kaže Štico.

U kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu 2014. Hrvatska je najprije u lipnju 2013. izgubila dvoboj sa Škotskom (0-1) u Zagrebu, onda i u uzvratu u listopadu te godine u Glasgowu (0-2).

Bez Luke i Čarlija

- Startali smo sjajno u kvalifikacijama, zabilježili pet pobjeda, jednu odigrali neodlučeno u gostima s Belgijcima i onda se dogodio taj kiks na Maksimiru. Sjećam se da nije igrao Luka Modrić, zatim ni Ćorluka, ni Lovren, ali to ipak nije opravdanje za poraz. Stvari su jednostavne, u slučaju da protiv Škotske ne uđeš u najmanju ruku s istom energijom i agresijom kao što je Škoti imaju, onda se dogode negativni rezultati. Mi smo u Zagrebu, ustvari, pobijedili sami sebe, dali su nam gol uz asistenciju, naravno nehotičnu, Darija Srne…

image
Slavlje škotskih igrača u Beogradu
ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Štimac je kao izbornik protiv Škotske doživio dva poraza, kao igrač je ubilježio dva neodlučena rezultata u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. (Zagreb 1-1, Glasgow 0-0).

- To su utakmice u kojima moraš dati ne sto posto svojih sposobnosti nego ih i nadmašiti. Teško je protiv njih, igraju bunker, iscrpe te, traže svoju priliku, dobiju je, često jednu jedinu, iz kontre zabiju gol…

A o tome da se Škotska plasirala na finalni turnir Eura 2021. prvi put poslije 24 godine, dakle od Engleske 1996., bivši hrvatski izbornik kaže:

- Imali su baš strašan motiv, to da osiguraju odigravanje dvije utakmice na Hampden parku u Glasgowu protiv Češke i Hrvatske. Oni su vražji, kod njih nema predaje, bore se kao da je život ulog. Nisam gledao utakmicu u Beogradu, ovu zadnju kad su se plasirali na Euro. Ali znao sam da Srbiji neće biti lako, njima sva snaga izlazi na usta, oni znaju jedino prijetiti… Rekao bih da nisu ni zaslužili proći dalje kad su gol dali u zadnjim sekundama igre.

Daj, Bože, zdravlja

Što se tiče sljedećeg susreta Hrvatske sa Škotskom na Euru sljedeće godine, Štimac poručuje:

- Ova sezona je teška zbog pandemije covida-19, ali vjerujem da će na proljeće situacija biti bolja. Najvažnije je da ne bude ozljeda, u tom slučaju uvjeren sam da će Zlatko Dalić s našim igračima ostvariti tu željenu pobjedu. Dalić bi trebao imati vremena da igrače, uoči odlaska na Otok, najprije odmori, osvježi ih, pa da onda prođemo u drugu rundu. To našoj, mogu kazati, mojoj reprezentaciji želim od srca.

Toliko od Štice. Škoti su tako, eto, do završnog turnira 24 europske nacionalne vrste došli prolazima na 11-erce preko Izraela na svom Hampden Parku u Glasgowu i Srbije na stadionu Rajka Mitića u Beogradu. I protiv Izraelaca i protiv Srba škotski su pucači pogodili svih svojih pet jedanaesteraca, a suparnici promašili po jednog, točnije, obranio ih je David Marshall, 35-godišnji vratar (nekad Štimčevog!) Derby Countyja. Zadnje, pete jedanaesterce sigurnom je nogom pogađao Kenny McLean, 28-godišnji vezist Norwicha. Dodajmo i da su odlučujuće "penale" za njihove suparnike promašivali najbolji strijelci, Eran Zahavi, odnosno Aleksandar Mitrović. I tako "hrabra srca" već devet utakmica ne znaju za poraz, od moskovskih 0-4 protiv Rusije 10. listopada 2019...

Čekali 24 godine

Škoti su se vratili na veliko natjecanje nakon 24 godine i prvog Europskog prvenstva koji je Uefa brendirala kao EURO. Na tom Euru 1996. prvi je put samostalno nastupila i Hrvatska, a što se Škota tiče, pamtimo kako im je Paul Gascoigne dao jedan od svojih i engleskih najljepših golova za 1-1 Gordog Albiona, tada favorita natjecanja, kasnije ispalog na 11-erce od Nijemaca, koji su pak prethodno izbacili naše zahvaljujući sudačkom pogurancu (isključenje Štimca!) i krivim odlukama tadašnjeg izbornika Miroslava Blaževića (tada puno iskusnijeg nego Štimca 2013.).

Ima još jedna poveznica Škotske, Blaževića i Štimca. Ćiro je dao ostavku u listopadu 2000. nakon domaćih 1-1 sa Škotima, bio je to kvalifikacijski ciklus za SP 2002. Tadašnji "brončani" poveli su pogotkom Bokšića u 17. minuti, izjednačio je Gallacher već u 24. Štici je, spomenusmo već, presudio poraz od Škotske u listopadu, ali 2013. također je stavio svoj mandat na raspolaganje, no njegova je ostavka brže-bolje prihvaćena jer je Izvršni odbor već imao pripremljenog nasljednika, Niku Kovača... Nikad nećemo znati bi li Hrvatska pod Štimcem također prošla Island u dodatnim kvalifikacijama i bila hit na Mundijalu u Brazilu 2014. Ovako je bila razočaranje...

Linker
26. travanj 2024 10:57