Ronald Gorsic / CROPIX
OPERACIJA GRČKA

IGRA MALO, ALI ON JE JEDINI 'PRAVI' DESNI BEK KOJEG IMAMO 'Čeka nas dugih 180 minuta, ali uvjeren sam da ćemo igrati kao ludi da ispravimo propušteno'

ŠIME VRSALJKO Naš jedini ‘pravi’ desni bek malo igra u Atleticu, ali unatoč tome poručuje
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. studeni 2017. 17:36

Onog dana kada mu se dogodila ozljeda koljena, u ožujku, nije mogao ni slutiti koju će kalvariju prolaziti. Duga pauza, doduše bez operativnog zahvata stražnjeg ligamenta, oduzela mu je podosta na formi. S posljedicama manjka igre, posljedičnog manjka fizičke pripreme i ritma utakmice, Šime Vrsaljko se najzornije suočio ove jeseni.

Prošlo je više od tri mjeseca sezone, a on na kontu ima tek pet utakmica za madridski Atletico. Od toga je tri u Primeri, po jedna u Ligi prvaka i Španjolskom kupu. No, ne samo da nije dovoljno igrao, nego mu se nakon povratka iz Ukrajine zaredalo i nekoliko ‘tribina’, dakle pozicija izvan kadra za utakmicu…

U subotu je pak bio na klupi. Nedjelja je bio dan povratka u Hrvatsku, kako je protekla?

- Uvijek je dobro kad se vraćamo kući. No, nema vremena za opuštanje, slijedi najvažniji zadatak, reprezentativno doigravanje i osiguranje vize za Svjetsko prvenstvo u Rusiji…

O toj temi ćemo kasnije, nego recite nam, imate li kakvih problema u Atletico Madridu?

- Ne, odakle vam to?

Vidimo da ne igrate količinski ni približno razinama prvotimca?

- Takva je faza, dobro se nosim s njom i vjerujte, ne radim si neki problem.

Mnogo je nagađanja da biste mogli i napustiti Atletico Madrid, odnosno da ima podosta klubova koji vas žele, ajmo reći, bolje iskoristiti nego što to radi Simeone. U Napoliju kroničari kluba već najavljuju da će vas opet pokušati dovesti, a opcija Inter ionako je aktualna u svakom prijelaznom roku. S obzirom na malo igre u Atleticu, te špekulacije dobivaju na snazi. Pretpostavljamo da to nećete ni komentirati s obzirom na situaciju?

- Dobro pretpostavljate. Nemam komentara.

Naporni oporavak

Zašto igrate tako malo? Jeste li o tome razgovarali s trenerom Diegom Simeoneom?

- Je, trener me prije desetak dana pozvao na razgovor. Popričali smo o svemu glede mojeg stanja, igranja, statusa. Bio je to vrlo dobar razgovor i s njega sam otišao s pozitivnim dojmovima.

Je li vam trener pojasnio zašto vas tako malo koristi. Zadnju utakmicu igrali ste prije 10 dana u kupu, protiv Elchea. Prije toga u ligi prvaka ste igrali u Qarabagu i to je to nakon Kijeva?

- Gledajte, trener ima svoje ideje, razmišljanja, planove i na meni je da treniram maksimalno i podižem svoju spremnost dok me ne stavi u igru. Sa Simeoneom ima dobar odnos. On kaže igraču što misli i što kani, ali sasluša i mišljenje igrača.

Britain Football Soccer - Leicester City v Atletico Madrid - UEFA Champions League Quarter Final Second Leg - King Power Stadium, Leicester, England - 18/4/17 Atletico Madrid coach Diego Simeone  Reuters / Darren Staples Livepic
Reuters / Darren Staples / REUTERS
Diego Simeone

Dobro, ali mora biti neki problem kad ste u odnosu na lani ipak u aktualno marginalnom statusu?

- Pa jasno je da je moju situaciju poremetila ozljeda koljena. Neću ništa novo kazati ako ponovim da je ruptura tog stražnjeg ligamenta dugotrajna ozljeda. Ona iziskuje napornu, dugu i opreznu rehabilitaciju, bez ikakvog brzanja jer to može biti fatalno. Slušao sam liječnike bez pogovora. Dakako, oporavak koliko god tekao dobro, uvijek nosi dozu poremećaja ritmova trke i maksimalnog naprezanja. Bilo je različitih boli, iritiralo me što ne mogu potpuno biti fit, ali sada, nakon svih terapija osjećam stvarno veliki napredak. Liječnici su me već prije upozorili da će tih peripetija biti, takva je bila ozljeda. Treba biti samo strpljiv, vremenom će tegobe nestati.

Sigurno smo bolji

S obzirom na to da ste jedini ‘pravi’ desni bek kojeg ima, svjesni ste delikatnosti vaše pozicije?

- Uvijek je oko mene nešto delikatno, ha-ha… Šalu na stranu, svjestan sam što nas sve čeka u doigravanju. Ulog je ogroman, plasman na Svjetsko prvenstvo. Dakle, sve drugo postaje nebitno. Nema alibija, ima bistre glave što treba činiti. I s moje strane je sve jasno, spreman za sve napore doigravanja, a izbornik je taj koji će odlučiti tko igra.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Reprezentacija vas je praktično ‘spasila’, jer ste u rujnu i listopadu odigrali ukupno četiri vrlo naporne natjecateljske utakmice?

- Istina je da su mi te utakmice stvarno dobro došle i sretan sam što smo na kraju uspjeli u Kijevu osigurati drugu poziciju. Mene, kao i sve ostale reprezentativce, to silno motivira, pokazati da vrijedimo plasmana u Rusiju, što smo objektivno mogli postići već u skupini. No, sada je tako kako jest, i uvjeren sam da ćemo igrati kao ludi da ispravimo propušteno.

Grčka ima slične ideje. Što kažete za suparnika?

- Oni su reprezentacija koja zaslužuje maksimalni respekt. Teški su za probiti, uporni, borbeni, i nije samo da se dobro brane, mogu i opasno kontrirati. Uza sve poštovanje mislim da će biti presudno kako ćemo se mi postaviti, odnosno pokazati. Mi smo sigurno kvalitetnija momčad, ali to treba pokazati na terenu, a ne na riječima. Čeka nas dugih i kompliciranih 180 minuta, ali uvjeren sam da ćemo se mi na kraju radovati.

Prva je utakmica u Zagrebu, što bi vas kao rezultat zadovoljilo?

- Najvažnije je pobijediti, a logično da nam šanse rastu što je bolji rezultat. Moramo odigrati kvalitetnu utakmicu, između ostalog, i zbog samopouzdanja za uzvrat u Grčkoj. Jedno je dolje ići s ne baš dobrom igrom, a drugo je izići pred njihove gledatelje, a i pred njih kao suparnike, s uvjerljivom prezentacijom iz prve utakmice. Ono što je najsigurnije, dat ćemo i 120% svojih mogućnosti da ostvarimo prolaz.

Linker
09. svibanj 2024 22:22