Marin Pongračić (skroz desno)

 ANTE CIZMIC/CROPIX
SVI GA HVALE

Igrač Borussije i navijač Dinama koji je iskoristio svoju priliku: ‘Hrvatska ima veliki potencijal‘

‘Šteta samo za taj gol, najgore je za obrambenog igrača kad dobije pogodak u zadnjoj minuti...‘
Piše: Dražen Antolić iz DoheObjavljeno: 28. ožujak 2022. 13:47

Marin Pongračić dobio je najbolje izbornikove recenzije od svih igrača koji nisu puno igrali za Vatrene, a dao im je šansu u startnoj postavi protiv Slovenaca.

Stoper Borussije Dortmund demonstrirao je kvalitete koje Dalić treba i želi, brzinu, tehniku i stav, pa će, bude li sve u redu sa zdravljem koje je sada izvrsno, imati veliku ulogu među Vatrenima u akcijama koje dolaze. Možda bi već i na lanjskom Euru da ga nisu brojni problemi, od mononukleoze nadalje, bacili unatrag...

- Odigrali smo dobru utakmicu sa Slovenijom, to je bio izvrstan test u kojem smo prvi put igrali s trojicom stopera, pa je bila prilika da se i u tom svjetlu bolje upoznamo na terenu. Šteta samo za taj pogodak koji smo primili. Najgore za obrambenog igrača je kad dobije gol u zadnjoj minuti. Što je, tu je. Dominirali smo i bit će sve u redu. Samo moramo tako nastaviti - kazao nam je Pongračić u hotelu Intercontinental Beach, golemom i impresivnom zadnju na obali Arapskog mora.

Nakon ručka zaputio se na piće s Dujom Ćaleta-Carom, no prije toga našao je vremena i za SN.

Obrana u kojoj su igrali Ćaleta-Car, Gvardiol i on u prvom dijelu je lakoćom sve rješavala, iako nije niti bilo puno posla, no pred kraj su Slovenci prijetili, Gvardiol je čistio s gol-crte, da bi Bijol zabio nakon kornera. Je li se poremetio balans u ekipi ulaskom šest zamjena?

- Ne bih rekao, prije da je to bio pad koncentracije. Igrali smo dosta napornu utakmicu, i za mene isto to vrijedi. Moramo biti usredotočeni. Slovenci su dobar protivnik, koji iz svake prilike može zabiti gol. Ne smijemo više dopuštati da nam se to ponavlja.

Pozicija mi godi

Kako ste se osjećali na terenu kao središnji od trojice stopera?

- Sigurno, dobro, slobodno, baš izvrsno. Ta pozicija mi godi. Bio sam zadovoljan svojom igrom. Napravio sam pokoju malu pogrešku, ali poradit ću na tome da ih ne bude više.

Kakvu su vam Ćaleta-Car i Gvardiol dali potporu?

- Vrhunsku! S Dujom sam igrao godinu dana u RB Salzburgu i znam ga jako dobro, Gvardiola sam pratio. Fantastično se slažemo. Igramo u klubovima sa sličnom filozofijom da budemo ofenzivni, ali i agresivni u obrani.

image
SESKIMPHOTO/SESKIMPHOTO/PROFIMEDIA

Što vam više odgovara, 3-5-2 ili obrana s četvoricom?

- Jedno i drugo ima svoje prednosti. Leže mi oba sustava. Bitno je da je dobra komunikacija, da se razumijemo kao igrači, u tom slučaju nije toliko bitno koji je raspored, jesu li trojica ili četvorica. Pokazali smo da možemo igrati s trojicom.

U Dortmundu su vam kolege u zadnjem redu Hummels, Akanji, Zagadou… Koja je defenzivna linija bolja?

- Ne može se to reći. U Dortmundu je jako dobra obrana, ali i ovdje imamo izvrsne igrače i očekujem da ćemo s godinama stvoriti stamenu obranu - nasmijao se i ostao diplomatski neutralan na pitanje da usporedi kolege što je uvijek nezahvalan posao...

U klubu je tri utakmice igrao u nizu po 90 minuta, a onda je u zadnjoj prije reprezentativne stanke ušao tek u završnici. Kakva je filozofija Borussije?

- Osjećam se super, dvije utakmice zaredom nismo primili gol, a inače smo s time imali jako puno problema jer dobivali smo veliki broj pogodaka. Šteta što nisam igrao, međutim, čekam svoju priliku, spreman sam, sto posto dajem od sebe. Kako trener odluči, tako će i biti.

Mislite li da je ovo trenutak kad biste mogli postati standardan u reprezentaciji? Da uhvatite šansu i ne ispuštate je.

- Nadam se. Volio bih to. Spreman sam. Imam 24 godine, nisam više premlad. Stekao sam neko iskustvo, učinit ću maksimum da opravdam povjerenje.

Je li ovo ujedno i najava puta prema vrhuncu karijere?

- Radim na tome da budem što bolji, da mogu što više pružiti na terenu. Izbornik mi osobno nije ništa govorio o tome je li zadovoljan, nije to ni bitno, moram se i dalje potvrđivati.

Posudba u Dortmundu iz Wolfsburga vam istječe, gdje ćete na ljeto?

- Još se ništa ne zna. Volio bih ostati u Dortmundu. Ako ne, naći će se neka druga opcija. Bit ću otvoren za sve.

image

Marin Pongračić u dresu Borussije Dortmund

HMB MEDIA/AFP/PROFIMEDIA

Vratimo se na temu reprezentacije. Kakvo je raspoloženje u ekipi?

- Znamo da je Slovenija bila samo test, ali jasno da smo htjeli pobijediti. Prije tog pogotka za 1:1 mogli smo riješiti utakmicu, nismo to napravili, međutim, to nam je dobra škola. Vjerujem da nećemo ponavljati gradivo kad budu velike i važne utakmice. Klub je jedno, tamo smo svakodnevno, a ovdje se poželimo jedni drugih, imamo odličnu energiju.

S kime se najviše družite osim Ćaleta-Cara?

- S Josipom Brekalom, koji mi je bio suigrač u Wolfsburgu, ali ovaj put nije ovdje jer ima koronu, sa Stanišićem i Sučićem. Prvoga znam iz Münchena, s drugim sam također igrao u Salzburgu. No, sa svima se slažem, s Gvardiolom, Jakićem, cijelom ekipom...

Protiv Bugarske će igrati drugačija postava.

- Šansu će dobiti dečki koji nisu igrali toliko u prvom susretu ili nisu igrali uopće, baš kao što je izbornik najavio.

Bez prognoziranja

Kako vam je u Kataru?

- Predobro - pokazao je rukom na hotel u kojem borave. - Vrijeme je krasno, stadioni su super, slažemo se, dobre su vibracije, odradili smo pravi team-building i sve će biti dobro na Svjetskom prvenstvu.

Koliko bi Vatreni mogli napraviti na Mundijalu?

- Prerano je za konkretne prognoze, a ne bih ni volio pričati o tome. Hajdemo prvo odigrati dobru utakmicu s Bugarima, potom u Ligi nacija napraviti rezultat, uigrati se i pripremiti, a onda će se vidjeti da ova ekipa ima jako veliki potencijal. Hrvatska je već u prošlosti pokazala da može sve i sve će biti na nama.

Stadion je bio gotovo prazan, ali kad dođe SP priča će biti drugačija.

- Ovaj put nije bilo nikoga od mojih, ali drago mi je što naših ima svugdje, čak i u Kataru. Očekujem na SP-u pravu podršku. Bit će sigurno mojih na Mundijalu, obitelj i prijatelji.

'Dinamov sam navijač, otac me još kao dječaka vodio na utakmice u Maksimiru'

Pratite li HNL?

- Malo pratim, ali završnica bi mogla biti jako zanimljiva, pa ću sada pogledati više utakmica.

Navijate za Dinamo?

- Tako je. Otac je bio Dinamov navijač, te me vodio na stadion u Maksimiru kad sam imao sedam-osam, pa kasnije i deset godina.

Iz Njemačke?

- Ne, bili smo u Slavonskom Brodu kod svojih. Ti posjeti Maksimiru ostali su mi u lijepom sjećanju, tako da navijam za Dinamo i volio bih da i ove godine osvoji prvenstvo.

Linker
17. svibanj 2024 23:58