Marin Šverko od ovog ljeta je član njemačkog trećeligaša Saarbrückena
 Getty Images
Jasan recept za pobjedu

Igrač koji je raritetna priča u redovima hrvatske reprezentacije: ‘Još nisam igrao tako dosadnu utakmicu‘

‘Moj problem nije kvaliteta, mislim da sam to puno puta pokazao, ali nisam bio u pravo vrijeme...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. rujan 2020. 21:57

Marin Šverko (22) raritetna je priča mlade hrvatske reprezentacije. Jedini je igrač u povijesti te naše selekcije koji igra u - trećoj ligi! Marin je naime član Saarbrückena, polovicom kolovoza definitivno je završena njegova etapa u Mainzu, koji ga je stalno slao na posudbe. Šverko je odlučio otići iz Mainza, potpisao je ugovor sa Saarbruckenom do ljeta 2022. godine. Protiv Grčke odradio je izvrstan posao na stoperskoj poziciji...

- Mogu i bolje! Vjerujte, još nisam igrao utakmicu koja je za mene bila tako dosadna kao ona protiv Grčke. U prvom poluvremenu nisam niti jednom imao duel ‘jedan na jedan’, gdje sam mogao pokazati sve što znam, rijetko su Grci prelazili centar - kazao nam je u uvodu Šverko.

Naravno da nas je zanimalo kako mu je u reprezentaciji u kojoj igraju igrači iz Serie A, Bundeslige, ruske lige, češke lige, Dinama, Hajduka... Sve su to već etablirani momci, neki već i prave zvijezde, a on dolazi iz treće lige. Marin je inače rođen u Njemačkoj, majka Elizabeta i otac Danijel su iz Pule, životni put ih je odveo u Njemačku, gdje je Šverko počeo u omladinskoj školi Karlsruhea.

- Prije tri i pol godine sam iz Karlsruhea prešao u Mainz, ali imao sam problem. Niti jedna sezona nije prošla, a da nisam bio ozlijeđen. Već tih prvih pola godine i Mainzu me snašla ozljeda mišića zadnje lože. U sljedećoj sezoni sam imao problema s koljenom, pa nisam igrao dva mjeseca. Onda sam posuđen u Karlsruhe, a tada me stigla ozljeda leđa... Opet šest mjeseci nisam mogao trenirati, pa je uslijedila rehabilitacija, odigrao sam te tek dvije utakmice. Konačno je prošla sezona bila mnogo bolja na posudbi u Sonnenhofu, ukupno sam odigrao 30 utakmica, šteta što je sezonu zaustavila korona - objasnio je Šverko i nastavio.

U Mainzu nije bilo sreće

- Ma, u Mainzu baš nisam imao sreće, ali isto tako nisam nikad dobio šansu. Zato sam odlučio potpisati za Saarbrücken, jer mi je glavni trener čovjek koji me trenirao u juniorima Karlsruhea. Rekao sam ljudima u Mainzu da više ne želim na posudbe, da se više ne želim seliti, te sam zaključio da želim otići iz Mainza. Moj problema nije kvaliteta, mislim da sam to puno puta pokazao, ali nisam bio u pravo vrijeme na pravom mjestu. Puno radim na sebi, idem kod fizioterepeuta, samo da sad ostanem zdrav i vjerujem da ću u skoro vrijeme zaigrati u Bundesligi. Ako ove sezone odigram recimo 30 utakmica, više neću ostati u trećoj ligi.
Pitamo ga što očekuje u utakmici s Češkom, još jednoj presudnoj za mladu vrstu?

- Ako u ponedjeljak ne pobijedimo Češku, onda ona pobjeda protiv Grčke nije vrijedila ništa. Recept za pobjedu je jasan. Moramo igrati onako kako smo igrali u Varaždinu. Dakle, moramo imati posjed lopte, ne dati Česima da previše ulaze na našu polovicu terena. Ukoliko ćemo biti dominantni kao protiv Grčke, onda vjerujem da možemo trijumfirati. Češka je nešto bolja od Grčke, ali mi smo kvalitetniji od Čeha - zaključio je Šverko.

Reprezentacija danas putuje u Češku

Mladi hrvatski reprezentativci danas u 10 sati otputovali su za Češku gdje ih u ponedjeljak čeka ogled s domaćinom koji je prvi na ljestvici naše skupine. Česi su nas u Gorici pobijedili s 2:1, svi su željni revanša i ostanka u trci za Euro. Dečko su odradili i još jedno testiranje na koronavirus, sve je prošlo u najboljem redu, kompletna ekspedicija je - negativna.

Linker
19. travanj 2024 03:32