DAMIR KRAJAC/CROPIX
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Igrač koji podsjeća na Savićevića mora odmah kod Dalića! Još su dvojica već sad zreli za ‘prave‘ Vatrene

Igor Bišćan u CV će upisati dvije važne recke, ali cijeli ciklus teško se može nazvati impresivnim
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 31. ožujak 2021. 22:32

Vlažan barut u raketi Domagoja Bradarića osušio se kasno, na ulasku u sudačku nadoknadu, ali još uvijek na vrijeme da mladu hrvatsku reprezentaciju odvede na završnicu Eura. Bradarić je zabio golčinu za foršpane, ali teško će vidjeti četvrtfinale sa Španjolskom krajem svibnja jer u paketu s Lukom Ivanušecom i Lovrom Majerom branič Lillea zreo je za trajnu selidbu na viši kat, u A-pogon Zlatka Dalića. I pritom ne bi trebao na Euru dobacivati ručnike starijim kolegama…

Ovakav zaključak može se učiniti pretencioznim na kraju utakmice u kojoj su “mini vatreni” zapravo glatko kapitulirali protiv “mladih lavova”, ali i manje školovano oko sinoć je bez problema diferenciralo igrače po klasi. A tamo su ova trojica rezervirala svoj separe u VIP zoni. Prvi, Bradarić, svoj talent već godinu dana brusi u “le championnatu” i u Kopru je zapravo završio na posudbi, jer je protiv Malte na Rujevici mogao istrčati i Melnjak. Drugi, Lovro Majer, za dvadesetak minuta na terenu pokazao je više od desetorice suigrača, a možda bi iskoračio i iz sjene onog jedanaestog da se taj ne zove Luka Ivanušec. A on se u proteklih tjedan dana nametnuo kao frontman generacije.

Divlji, nezadrživ galop, a pritom sjajna kontrola lopte i lucidna rješenja: naslućivalo se i ranije da je Luka Ivanušec posebna kategorija, onaj španer zbog kojeg vam skoči adrenalin i spontano vam se otme “vauuu” dok gledate kako se probija kroz prvu, drugu, treću liniju obrane, ali posljednjih mjeseci on ubrzano odrasta i svakom sljedećom utakmicom sve više podsjeća na Dejana Savićevića iz najboljih dana “il genia”. Šteta je što onu briljantnu akciju u prvom dijelu, kada je kao presretač oduzeo loptu i pobacao suparnike po travnjaku, nije zaključio golom. Šteta je, također, što u ovoj momčadi u vrhu napada nema suigrače na istoj frekvenciji.

Zbog deficita u tom dijelu najveći dio utakmice gledao se pod radnim naslovom “Ivanušec protiv Jonesa”. Mlade zvijezde Dinama i Liverpoola privatizirale su zabavu i povlačile konce, njih dvojica su organizirali, driblali i pucali na gol, dok su ostali (uglavnom neuspješno) pokušavali uloviti njihov ritam. U hrvatskoj vrsti dužnici su tako ostali etablirani igrači s međunarodnom kotom, Moro i Bistrović. Na drugoj strani, još jednom se na utakmici nije pojavio Eddie Nketiah, golgeterski rekorder u konkurenciji mladih reprezentacija i mladić čije šanse za veliku i blistavu karijeru naočigled venu, kako u Arsenalu tako i u reprezentaciji.

Istom krivuljom sljedećih tjedana će krenuti i trenerska karijera Aidyja Boothroyda, menadžera čija je momčad proigrala tek kada je iz Slovenije kući poslije dva poraza spakirao svežanj zvijezda težak stotinjak milijuna eura (Hudson-Odoi, Smith Rowe, Davies, Godfrey). Engleski mediji već su mu pronašli nasljednika u Franku Lampardu, dužnost izbornika mlade reprezentacije u pravilu je čekaonica za iskorak na viši kat.

Na istom se putu u našoj stvarnosti nalazi Igor Bišćan. U CV će upisati dvije važne recke, osigurao je završnicu velikog natjecanja i pritom promovirao nekolicinu igrača za A reprezentaciju, ali cijeli njegov kvalifikacijski ciklus zaključen slavljem nakon dva poraza iz tri utakmice teško se može nazvati impresivnim…

Linker
18. travanj 2024 11:12