ASHLEY WESTERN Dppi Via Afp
TALENTIRANI VEZNJAK

Igrač za budućnost HR nogometa: ‘Sličan je Modriću, Rakitiću i Kovačiću, ali opet poseban‘

Uz Lovru Majera trebao bi biti okosnica hrvatskog veznog reda u ‘postmodrićevskoj‘ eri
Piše: Andro PolićObjavljeno: 07. listopad 2022. 10:32

Luka je rođen u rujnu, taj talentirani veznjak dirigira igrom svoje momčadi, europski udvarači šalju skaute kako bi ga pikirali, a u budućnosti mu se predviđa epitet predvodnika hrvatske reprezentacije. Takva uvertira može se bez problema prenijeti i na neki retrospektivni tekst o najavi karijere Luke Modrića otprije 15-ak godina, međutim, sada je riječ o njegovom mlađem imenjaku, s kojim dijeli sve navedene karakteristike. Luka Sučić prije mjesec dana proslavio je 20. rođendan, ali predviđa mu se blistava karijera, za koju ima dobar zamašnjak, jer će u nju skočiti s jedne od najkvalitetnijih odskočnih daski za nadarene nogometaše, u vidu Red Bull Salzburga.

Može puno trčati

Već je istaknuo kako mu je idol upravo Modrić, a u utakmici protiv Francuske u Ligi nacija, u lipnju na Poljudu, izbornik je potkraj utakmice starijeg Luku zamijenio onim mlađim; bila je to možda i svojevrsna najava skorašnje "predaje baklje". Sučić bi, uz Lovru Majera, trebao biti okosnica hrvatskog veznog reda u "postmodrićevskoj" eri.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Četiri trenera i bivša nogometaša za Jutarnji list komentirali su dosadašnji Sučićev razvoj, te kako vide njegovu ulogu u formaciji.

- Već dugi niz godina izuzetno je potentan mladi igrač, a odmah se vidjelo kako je kalibar i za seniorsku reprezentaciju. Njegov razvoj me ne iznenađuje, s obzirom na to kako je u izvrsnom sustavu u Salzburgu, klub ima puno strpljenja s mladim igračima. Luka može puno trčati, može kvalitetno pokriti i obrambene zadatke, ali za mene je on ipak nešto ofenzivniji igrač. Vidjeli smo protiv Dinama kako je opasan i pred suparničkim golom, te kako ima dobar osjećaj za prostor i ubacivanja iz drugog plana - rekao nam je Ivica Olić, pomoćnik hrvatskog izbornika.

Sučić je protiv Dinama bio jedan od najboljih igrača momčadi u kojoj ima nešto drugačiju ulogu negoli u U21 vrsti. Kako bi se reklo u nešto arhaičnijim nogometnim terminima, pleše između pozicija "osmice" i "desetke", odnosno, između veznog igrača, koji je orijentiran i na obrambeni i na napadački segment igre, te između potpuno plemenitog igrača, glavnog kreatora.

- Kada sam ga gledao protiv Dinama, kao da je to bio neki drugi igrač, u odnosu na nastupe u mladoj reprezentaciji. Tamo me se nije previše dojmio, jer mi se čini da je igrao drugačiju poziciju negoli u klubu. Protiv Dinama bio je motoričan, moćan i razigran. Igra u klubu koji ga može dodatno razviti i lansirati u još bolju sredinu. Teško je govoriti o konkretnoj poziciji, još uvijek je mlad i ima puno prostora za napredak, pokrivanje neke konkretne pozicije treba se dugo trenirati - komentirao je Samir Toplak.

U raskoraku između defenzive i ofenzive, mnogi bi ga radije vidjeli puno bliže suparničkom golu.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Podsjeća na Rakitića

- Kroz njegov daljnji razvoj procijenit će se na kojoj poziciji može dati više. Vidim ga kao organizatora, jasno je kako bez obrane nema nogometa, ali dobar je u organizaciji, opasan je blizu gola, ima dobar pregled igre, a tu je i sjajna lijeva noga. Puno je tu kvaliteta zbog kojih treba biti bliže suparničkom golu, ali bit će bitno u kojem će klubu nastaviti karijeru. Nezahvalno ga je možda uspoređivati s drugim našim veznjacima, naročito jer je u pitanju lijeva noga, ali ima specifičan stil igre. Izgleda možda usporeno, ali ima dobar prvi korak, vidi sve unaprijed - kaže Igor Pamić.

image
ASHLEY WESTERN/AFP/PROFIMEDIA

Sličnog razmišljanja je i Nikola Jurčević.

- Može igrati obje pozicije, ovisi o sustavu u kojem momčad igra. Prema profilu možda je bliže "desetki", ali može odgovoriti na sve izazove u veznom redu. Ima veliku perspektivu, i u bližoj budućnosti mogli bismo ga redovno gledati i u reprezentaciji. Tehnički je odličan, osobno me svojom igrom možda najviše podsjeća na Rakitića, ali ima u sebi ponešto od svih naših najboljih veznih igrača. Posebno bih istaknuo lijevu nogu, kao i odličan pregled igre.

Toplak: Prvo bih ga usporedio s Kovačićem, ali najviše s Majerom

Kovačić je u ranijoj fazi karijere bio nešto ofenzivniji, češće je išao naprijed, slično kao i Modrić. Teško mi je reći na koga Sučić najviše podsjeća, sličan je Modriću, Rakitiću i Kovačiću, od sve trojice ima nešto malo. Ipak, poseban je na svoj način, i važan nam je jer može pokriti puno pozicija. Budućnost je pred njim, ako se nastavi ovako razvijati, njegov status u reprezentaciji u budućnosti ne bi trebao biti upitan - kaže nam Ivica Olić.

Međutim, nisu se svi sugovornici složili oko takve usporedbe s iskusnijim reprezentativcima.

- Ne bih ga baš uspoređivao s Rakitićem, prije s Kovačićem, ali mene možda najviše podsjeća na Lovru Majera - rekao nam je Samir Toplak.

Izvjesno je kako bi Sučić uskoro trebao krenuti putem onih s kojima ga se uspoređuje, a taj je put iskorak u neku od najjačih europskih liga. Već se ranije pisalo o interesu Liverpoola, koji ga možda vidi kao rezervnu opciju ako ne uspiju dovesti Judea Bellinghama, raspitivao se Newcastlea, a prije nekoliko dana i Chelsea. Nije isključeno da, kako to u posljednje vrijeme i biva s igračima Salzburga, završi u Leipzigu ili Dortmundu.

Linker
15. lipanj 2024 23:42