MATIJA DJANJESIC/CROPIX
NEMIR UNUTAR VATRENIH

Ima li Zlatko Dalić na vidiku nekog novog Nikolu Kalinića, neka ga odmah izbaci iz planova za Euro!

Pred izbornikom je ozbiljan, možda i ključan potez za budućnost nacionalne vrste
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. travanj 2021. 14:24

Javno je eskalirala priča o problemima odnosa u reprezentaciji, o mladima koji ne respektiraju kapetana Modrića i senatore na čiju je izbornik stao stranu. Potvrda je stigla i iz igračkih redova, pa je jasno što je činiti Zlatku Daliću. Ima li na vidiku novog Nikolu Kalinića, neka ga izbaci iz planova za Europsko prvenstvo, bolje to nego da i u Ujedinjenom Kraljevstvu ostane s pokojim čovjekom manje ako se ponove neprihvatljiva ponašanja.

Jednom je jednosmjerna avionska karta za prvi jutarnji let uručena centarforu usred turnira proizvela pozitivan efekt, drugi put bi možda sve otišlo k vragu. Međutim, daleko je bolje da uspostavi hijerarhiju u ekipi koju će svi poštivati i bit će generator pozitivne atmosfere te neće biti potrebe za dekapitacijom bilo čijom. I sam kaže da su mladi talentirani i moćni, a s takvima ne obilujemo. Moramo ih usmjeravati, a ne gubiti. Pred Dalićem je ozbiljan, možda i ključan izbornički potez i za Europsko prvenstvo i za budućnost nacionalne vrste.

Privatni interesi

Činjenica jest da današnji mladi generalno više žive u svojem svijetu nego što je bilo nekad, žele odmah sve, poneki se ljute ako nisu u početnoj postavi i ne tretira ih se kao zvijezde. Do novinara su došle takve priče i prije nego što ih je Dalić objelodanio, čak i određena imena, ali nećemo ih spominjati ako nije izbornik. Red u ekipi njegov je posao broj 1.

Kako je kao rješenje najavio selekciju što je eufemizam za “rezanje glava“, te plan da priključi neke igrače iz Bišćanove U-21 vrste, jako će biti zanimljiv završni popis 23 za Euro. Izbornik je ujedno odaslao optužbu da se poklič “Iznad svih - Hrvatska“ ponovno pretvorio u floskulu jer se igrači tako ne ponašaju i tako ne igraju već gledaju sebe i svoju promociju.

Nakon poraza u Sloveniji nije htio dizati galamu, ali očito je osjetio potrebu da mora još jednom “lupiti šakom o stol“ kao što je to učinio u Miamiju 2018. godine uoči Rusije. Tada je Hrvatska došla do finala i napravila povijest pothvat, fanatizmu igrača divili su se čak i suparnici, a jedino s istim vrlinama Vatreni mogu ponovno napraviti nešto veliko.

Međutim, to ni približno nije odgovor na sve muke. Desetak godina gledamo kako u kvalifikacijama razni igrači, i mlađi i stariji, prvenstveno vode svoje interese, a momčadski zbog toga pate. Nisu ovi toliko drugačiji, koliko se to sad potencira. Nije to riješio nijedan izbornik do kraja, nizale su se kriza za krizom...

Na Daliću je da stavi svakoga na njegovo mjesto. Netko će biti prvotimac, drugi povremeni, treći pričuva i onda razriješiti tko se uklapa, a tko s time nije zadovoljan. Brojne rotacije mogu “zamantati”... Neke su okolnosti između Rusije i aktualnog trenutka bitno drugačije, te zato još više osim na atmosferi izbornik mora poraditi na igri koja ne valja tko god da je s druge strane – moćna Francuska ili skromna Malta.

Na američkoj turneji 2018. godine kazao je igračima:

- Što govorimo? “Iznad svih - Hrvatska”, a što zapravo mislimo: “Iznad svih - ja”. Ja, ja, pa ja, tako smo počeli igrati. Ne Hrvatska, ne ekipa, samo osobni interesi i taštine. Nismo bili team, nismo homogena grupa. Zato nikad niste napravili veliki rezultat s reprezentacijom iako igrate u velikim klubovima. Nije uvijek kriv izbornik.

Popravljanje glava

To je bio dobar temelj, ali s time nije sve riješeno. Da jest, ne bi se dogodio slučaj Kalinić, a bilo je još “bombi“ u svlačionici koje srećom nisu eksplodirale.

No, Dalić je postavio priču na pravi put, tako je do izražaja došlo što je ta momčad bila iskusna, zrela, kvalitetna, godinama je igrala zajedno, jednostavno srasla je skupa, a pogonio ju je strašan motiv jer željeli su konačno porušiti barijere i napraviti veliki rezultat koji im je u Francuskoj dvije godine ranije iskliznuo kroz prste. Posložile su se karte, popratila je i sreća, ali nju treba zaslužiti.

Jedno je da treba raščistiti odnose i “popraviti glave“, jednako značajno je postaviti najbolju formaciju, najkvalitetniju momčad, uigrati linije… Dalić danas mora raditi neke stvari koje za Rusiju nije ni trebao jer su u onoj ekipi već bile riješene. No, to ne znači da se neće sve brzo popraviti u lipnju, da Hrvatska neće na dvoboj Engleskoj na Wembleyju izaći konačno kao vrhunska momčad.

Utakmica s Maltom je dokazala da priča nije dovoljna. Iako je samo dan ranije bio taj famozni sastanak, opet se igralo loše i do pobjede se došlo tek kad gosti više nisu mogli trčati jer su im tri utakmice u sedam dana debelo previše. Opet, ako je to u interesu rezultata na Euru, Dalić je gazda i bude li trebalo neka šokira s popisom 23. Bitno je da zna što radi. I da je dobro procijenio situaciju.

Linker
27. travanj 2024 04:03