GENT SHKULLAKU Afp
NEMA PODCJENJIVANJA VATRENIH

Insajder objasnio težak udarac za Englesku u nedjelju: ‘Bez njih smo ranjivi! Ako Hrvatska napadne...‘

Novinar Guardiana ocjenjuje šanse svoje reprezentacije i podcrtava: ‘Nama nedostaje kralježnica...‘
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 10. lipanj 2021. 16:14

Vidimo se na Wembleyju u nedjelju, poručujem Nicku Amesu na kraju razgovora. Nije isključeno, odgovara Guardianov novinar, iako bih tada prema redakcijskom planu trebao biti u St. Peterburgu. Ames je bukirao let za petak, ali putovanje mu, kaže, visi, jer ruske vlasti od britanskih državljana zahtijevaju da nakon dolaska u Rusiju dva tjedna borave u karanteni.

Cijeli medijski ešalon koji se sprema na Euro u istoj je gabuli, shvatit ću nakon razgovora s kolegom iz uglednog engleskog dnevnika. Putovanje u pandemijsko doba teško je nazvati privilegijem, ako zahtijeva PCR testiranje svaka tri dana. Naša mala ekspedicija u srijedu je u Rovinju odradila prvi test, a dok čekamo negativan nalaz, već gledamo kako ćemo se dan nakon dolaska u London podvrgnuti novom obaveznom testu. Za razliku od Nicka Amesa, imamo tu utjehu da smo milošću britanskih vlasti izuzeti od uobičajenog režima, pa ne moramo još deset dana boraviti u samoizolaciji.

Miris ljeta, ali ne i Eura

- Osjeća li se u zraku miris velikog natjecanja? Sunčan je dan i u zraku se osjeća miris ljeta, što je za Engleze uvijek dobra vijest. Možete očekivati da će vas u Londonu dočekati temperatura s jadranske obale. O mirisu velikog turnira zasad ipak ne možemo govoriti, možda smo negdje na 60-70 posto. Bez masovnih okupljanja navijača na trgovima, nema pravog Eura, a za masovna okupljanja ljudima su potrebne dozvole i potvrde o cijepljenju. Vlada je namjeravala 21. lipnja ukinuti većinu ograničenja, ali bojim se da će neka vrsta lockdowna do daljnjeg ostati na snazi, jer ovdje sada imamo problema s indijskim sojem koronavirusa - objašnjava Ames.

image
GENT SHKULLAKU Afp

Englezi su posljednji put veliko natjecanje organizirali 1996. Otočki mediji u srijedu su publici osvježavali pamćenje na te dane: počelo je malim šokom za "tri lava", sa Švicarskom su odigrali samo 1-1.

- Engleska je sada već ozloglašena kao loš starter na Euru, nikad nismo dobili prvu utakmicu. Te 1996., imali smo izvrsnu momčad s Gascoigneom i Shearerom, i na kraju je Engleska odigrala jako dobar turnir, ali Švicarsku nije dobila, premda su svi očekivali laku pobjedu. Da, ovdje pomalo strepimo od reprize takvog scenarija. Prošlost pokazuje da nam igrači puno bolje reagiraju na mini-okupljanjima tijekom sezone. U ožujku su odigrali odlične utakmice, u studenom također. Kada se na duže vrijeme zaključaju u kamp, stvari na terenu više ne idu tako glatko.

Iz hrvatske perspektive, stječe se dojam da se mediji, a onda i Gareth Southgate, u predvečerje utakmice s "vatrenima" više zabavljaju različitim distrakcijama nego što pripremaju taktiku. Hoće li igrati klečati prije utakmice ili neće? Kako vam se sviđa novi look Phila Fodena, koji je po novom "plavuša"…

- To s Fodenom je čak simpatično. On je odigrao fantastičan drugi dio sezone za City, ali kao da tim nije privukao dovoljno pozornosti pa sada ide korak dalje i bojanjem kose poručuje naciji kako može biti Gazza iz 1996. A ovo s klečanjem prerasta u jednu ozbiljno nesretnu situaciju. Southgate i igrači poslali su jasnu poruku da se ne žele baviti politikom, nego se protive segregaciji svake vrste, i zalažu se za jednakost. Nažalost, neki su zlonamjerni ljudi u njihovu priču uveli ideologiju, pa sad imamo situaciju u kojoj dio publike zviždi na klečanje, dok drugi dio odobrava. Razumijem da se ne slažu svi s tom gestom, ali ne shvaćam zašto moraju zviždati…

Sterling će startati

Uspoređujući Englesku i Hrvatsku, naš će sugovornik podcrtati izostanak ozlijeđenih Maguirea i Hendersona kao ozbiljan hendikep.

- Oni su kralježnica momčadi, lideri. Bez njih je Engleska ranjiva. Navijači i novinari navijaju da ispražnjena mjesta popune Ben White iz Brightona, odličan stoper, jednostavan igrač bez kompleksa, te Kalvin Phillips, vezni igrač Leedsa, koji je imao izvrsnu sezonu. Čini mi se ipak da izbornik ima drukčije planove te kako će pored Stonesa zaigrati Mings, koji ne ulijeva povjerenje. Odluči li se Hrvatska za napad, moglo bi biti kritično, ali s druge strane, ni vašoj obrani neće biti lako zadržati Kanea i Fodena. Uz njih, trebao bi istrčati Sterling, koji je kod Southgatea redovito starter, iako mu je u klubu poljuljan status.

Narativ o osveti za poraz u polufinalu SP-a nije neka ozbiljna tema u engleskoj javnosti, kaže Ames.

- Tabloidi bi mogli inzistirati na tome, ali prosječan navijač ne zanosi se idejom da bi to mogao biti marš naše reprezentacije. Vaša je momčad uzbudljiva, puna talenta, kroz nju se probijaju i mladi igrači. Engleski navijač s respektom govori o Hrvatskoj, i zna da nas čeka neizvjesna utakmica.

Linker
25. travanj 2024 21:17