DUJE KLARIĆ/Cropix
LOV NA ZLATO

Invazija na Rotterdam: Hrvati navalili na ulaznice za Ligu nacija, Vatrene čeka golema podrška

Svi se nadaju da će Hrvatska i nakon polufinala ostati u Rotterdamu gdje se igra i finale
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. svibanj 2023. 09:41

Hrvatski navijači kupili su oko 13.000 ulaznica za polufinale Lige nacija s Nizozemskom 14. lipnja u Rotterdamu. To je informacija iz UEFA-e, koja je prodavala karte.

Osim toga, HNS ima kontingent negdje do tisuću ulaznica za “nogometnu obitelj”, to su “papirići” koje će dobiti igrači za svoje potrebe te ljudi iz saveza, državnog i županijskih. Vatrene će tako protiv domaćina bodriti najmanje 14 tisuća navijača, što je nešto ispod trećine ukupnog kapaciteta. Ako naših neće biti i više jer poznato je da se znaju snaći.

Prilikom rezervacije karata zainteresirani su se izjašnjavali koju reprezentaciju prate, zato UEFA i ima uvid koliko je navijača Hrvatske. Od njih trinaest tisuća koji su na kraju kupili karte, a deklarirali su se da dolaze na susret kao pristaše Hrvatske, jedanaest tisuća ih se prijavilo s hrvatskim dokumentom, a dvije tisuće s dokumentima drugih država. To ne znači da će na stadionu biti jedanaest tisuća navijača iz Hrvatske te dvije tisuće iz dijaspore, vjerojatnije je da su se mnogi koji trenutačno rade i žive u Njemačkoj i drugim državama nedalekima Nizozemskoj, upisali s hrvatskim dokumentom jer imaju prebivalište u našoj zemlji. Dakako, i iz Hrvatske se spremaju navijačke karavane...

Staro zdanje bez komfora

Nizozemska i Hrvatska igraju prvo polufinale Finala Foura u srijedu 14. lipnja u 20.45 sati. Stadion De Kuip formalno po papirima prima 47.500 gledatelja, kad mu je limitiran kapacitet. Ovom prilikom će biti ograničen jer mnoga mjesta ostaju za medije, a UEFA se brine i za sigurnost. Za koncerte se na njega nakrca i preko pedeset tisuća. Radi se o starom zdanju iz 1937. godine koje je obnovljeno 1994. godine i ne nudi specijalan komfor ni za koga, tako ni za igrače i službene potrebe, kao novi objekti.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Nizozemci su iznimno zainteresirani za završni turnir, stadion je rasprodan, osim nešto karata koje se dijele savezima, njihova narančasta boja će dominirati dobrim dijelu, ali značajan dio bit će i u crvenim i bijelim “kockicama”. Sektor za Hrvate je iza gola na sjeveru te nešto na istoku i zapadu.

Mnogi navijači koji idu iz Hrvatske spremaju se prema Beneluxu već u ponedjeljak 12. lipnja, pojedini čak i vikend ranije, dio cestom, neki zrakoplovom, a na dan susreta “okupirat” će Rotterdam, njegov središnje trgove i sigurno napraviti sjajnu atmosferu. Kako je to radni dan, najave su Nizozemaca kako će se većina njihovih navijača okupiti tek pred susret na stadionu. Naši i tako na poslu moraju uzeti slobodno ili godišnji odmor pa će zato ranije zapjevati u Rotterdamu. Najave govore da bi se u jednom dijelu mogao ponoviti Beč lanjskog rujna. Tada su hrvatske pjesme cijeli dan dominirale Stephanplatzom. Na Prateru je bilo oko 25 tisuća naših, sada ipak brojka neće biti tako velika.

image
SRĐAN VRANČIĆ/Cropix

UEFA je organizirala fan zone zasebno za nizozemske i hrvatske navijačke. Nalazit će se kraj stadiona pa tko dođe kasnije može odmah tamo. Među Hrvatima prevladava optimizam da će Vatreni pobijediti i izboriti finale koje se igra u nedjelju, 18. lipnja, na istom mjestu. Ne bude li tako, i reprezentacija i navijači morat će u Enschede, gdje je susret za treće mjesto, također 18. lipnja, ali ranije, u 15 sati, s poraženim iz ogleda Španjolska - Italija.

Cijene hotela otišle u nebo

Što se izleta tiče, trebao bi to biti vrhunski provod jer Rotterdam nudi sve što navijači vole, a Amsterdam nije daleko. Ima onih koji su našli smještaj između ta dva grada kako bi birali koji će dan u koji. U samom Rotterdamu su cijene hotela otišle u nebo, a apartmana praktično nema.

Nakon Katara, gdje je naših bilo malo, u Nizozemskoj će Hrvatska imati jaku podršku, a savršeno bi bilo da se to okruni prvim trofejom. Ujedno će biti i najava za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Linker
20. travanj 2024 04:30