LISELOTTE SABROE Afp
NIJE MOGAO SAKRITI SUZE

Iskreno priznanje: Iskusnu nizozemsku zvijezdu slomila Eriksonova borba za život, želio je napustiti Euro

Nizozemski nogometaš Daley Blind (31) priznao je kako je intezivno razmišljao o napuštanju Eura
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 14. lipanj 2021. 08:49

Dakako, taj si je film vrtio u glavi nakon scena s Parken stadiona i dramatičnog spašavanja života njegovog bliskog prijatelja i bivšeg suigrača Christiana Eriksena.

- Morao sam prevladati mentalnu prepreku da bih igrao. Ponosan sam što sam to učinio i zato su me kasnije preplavile emocije - otkrio je iskusni nizozemski branič koji se slomio dok je napuštao travnjak nakon što je zamijenjen u 64. minuti utakmice protiv Ukrajine. Nije mogao sakriti suze.

image
JOHN THYS Afp

Blind je, naime, također imao srčanih problema zbog čega mu je karijera u čak dva navrata bila dovedena u pitanje. U prosincu 2019. na utakmici Lige prvaka između Ajaxa protiv Valencije osjetio je vrtoglavicu i požalio se na bolove u prsima. Kasnijim pretragama dijagnosticirana mu je srčana mana, a pod kožu mu je ugrađen implantabilni kardioverter defibrilator (ICD) kako bi njegovo srce moglo kucati bez problema. Uređaj pritom ne može spriječiti nastanak aritmija, ali značajno povećava preživljavanje u slučaju njihovih pojava.

image
Daley Blind
PIROSCHKA VAN DE WOUW Afp

Nakon operacije i uspješnog oporavka vratio se na travnjak, ali su se i problemi sa srcem brzo vratili. U kolovozu prošle godine na prijateljskoj utakmici Ajaxa i Herthe u jednom trenutku primio se za prsa i spustio se na travnjak. Liječnici su odmah utrčali na travnjak kako bi mu pomogli, no on se ubrzo ustao i sam napustio teren. Otkriveno je kasnije kako je ICD uređaj zatajio. Činilo se kako je to i kraj njegove karijere, no Blind se opet vratio nogometu. Ali počeo se premišljati nakon što je Eriksen kolabirao na travnjaku.

- Razmišljao sam o tome da ne odigram utakmicu. Situacija s Eriksenom me pogodila, nisam mogao spavati i morao sam zaista prevladati veliku prepreku da izađem na travnjak - priznao je Blind.

izozemski izbornik Frank de Boer koji je kao trener godina vodio Eriksena u Ajaxu imao je razumijevanja za jednog od svojih najiskusnijih nogometaša. I on se, uostalom, teško nosio s borbom za život.

- Gledali smo zajedno utakmicu i bile je teško vidjeti te scene. Kasnije smo trebali imati sastanak, ali više nikom nije bilo do nogometa. Daley je bio prilično emotivan. Imao je problema sa srcem, a pritom mu je Eriksen jedan od najboljih prijatelja. S puno emocija se nosio s time- kazao je de Boer.

Linker
07. svibanj 2024 12:12