ANDREAS SOLARO Afp
FURIJA MOŽE PASTI

Ispred mladih Vatrenih je najteži mogući ispit! Igor Bišćan ne želi otkriti sastav za sudar s Furijom

Danas se Bišćanovi dečki bore za jedan od najvećih dosega hrvatskog nogometa uopće
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. svibanj 2021. 08:50

Danas mlada hrvatska reprezentacija igra protiv najbolje vrste u povijesti europskih prvenstva u ovoj U-21 kategoriji. Španjolska je do sada pet puta osvajala europski naslov, na posljednjih pet prvenstava tri puta je bila pobjednik. Koja god generacija Furije stigne na prvenstvo, uglavnom mete pod s ostalima. Ovaj uvod uopće nije alibi reprezentaciji Igora Bišćana ako izgubi četvrtfinale.

To je jednostavno činjenica, Španjolci su kraljevi ili bogovi, kako hoćete, na turniorima U-21, tako da uopće ne treba dvojiti tko je danas favorit u Mariboru. Španjolska, samo Španjolska. Hrvatska je debeli “underdog”. Pobjeda nad mladom Furijom bila bi prvorazredno iznenađenje, jedan od najvećih hrvatskih nogometnih uspjeha uopće. Izbaciti aktualne prvake Europe i plasirati se u polufinale ovakvog prvenstva došlo bi odmah iza ruskog srebra, francuske bronce i onog nesretnog europskog četvrtfinala protiv Turske na Prateru.

Možda će netko kazati da ne treba miješati seniorska i U-21 natjecanja? Ma, puste priče, pa ovo su isto seniori, mnogi od njih krucijalni igrači u svojim klubovima, a uostalom trojac iz Bišćanove vrste, Gvardiol, Ivanušec i Bradarić, idu i na ‘pravi’ Euro. Dakle, danas se Bišćanovi dečki ne bore samo za najveći uspjeh U-21 reprezentacije Hrvatske, već i za jedan od najvećih dosega hrvatskog nogometa uopće. Konačno, ova generacija već je stigla do najvećeg, povijesnog uspjeha, prošla je skupinu na Euru što se prije nikada nije dogodilo.

U mladoj vrsti vlada nevjerojatno zajedništvo, možemo mi danas izgubiti, ali budite sigurni da će ovi dečki dati sve od sebe na travnjaku. A kad pišemo ovakve najave, kad su protivnici naših favoriti, uvijek se sjetimo one uzvratne utakmice Dinama i Tottenhama. Da, uvijek je sve moguće u nogometu...

Bišćan krije svoj sastav

U kojem sastavu će danas u Mariboru Hrvatska istrčati protiv Španjolske? Bišćan ga krije, nema običaj razgovarati o formaciji momčadi. Onako na prvu, ima možda dvije dvojbe. Prva jest koga staviti na poziciju stopera kraj Joška Gvardiola? Hoće li to biti Martin Erlić iz Spezije ili Mario Vušković iz Hajduka?

Obojica su u dobroj formi, s tim da je Erlić u posljednje dvije utakmice protiv Torina i Rome imamo malu minutažu, dok je Vušković bio krucijalni igrač obrane Hajduka u borbi koja je Splićanima donijela Europu.

Druga dvojba može biti hoće li se protiv Španjolaca, koji će sigurno imati više loptu u nogama, odlučiti za čvršću veznu liniju s Morom, Bistrovićem i Franjićem, ispred kojih bi onda igrali Majer, Musa i Ivanušec ili će se pak odlučiti za nešto ofenzivniji pristup, u kojem bi onda ispali Bistrović ili Franjić, dok bi se na desnom krilu pojavio Špikić? Vidjet ćemo... Uglavnom, za pretpostaviti jest da će Bišćan zaigrati s pet veznih igrača, a sad hoće li to biti u formaciji 4-3-3, 4-1-4-1 ili 4-5-1 neće biti presudno.

Linker
11. travanj 2024 22:24