Ivan Katalinić

 Vojko Bašić/Cropix
PET PITANJA PETKOM

Ivan Katalinić: Dalić može isprobati duo Livaja-Musa. Prodaja Vuškovića? Samo da se izbjegne slučaj Halilović

"Josip Šutalo je vrlo nadaren stoper, ali ipak igra u prilično mlakoj konkurenciji"
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 24. ožujak 2023. 12:04

Ivan Katalinić, najtrofejniji hajdukovac u povijesti, kao igrač i trener osvojio je šest prvenstava, sedam kupova, te dva Superkupa, bio je pomoćnik/trener vratara reprezentacije Hrvatske u tri navrata na Euru 1996., te mundijalima 1998. i 2002. Uoči utakmice Hrvatske i Walesa na Poljudu, 71-godišnji stručnjak komentirao je aktualnosti u reprezentaciji, ali i mogući mega-transfer Hajdukovog dragulja Luke Vuškovića.


1. Koliko povratak Torcide na Poljud može pomoći reprezentaciji?

- Ne bih o tome… Za mene nema zabranjenih tema, ali me ne pitajte zašto ne želim pričati o tome. Kad god igra naša reprezentacija, svaki put idem na stadion, gledam utakmice i ambijent je, kad se igraju susreti za bodove, uvijek izvanredan, podržavajući za našu reprezentaciju.

2. Tko treba igrati u obrani? Jesu li Gvardiol i Šutalo najbolji izbor?

- Šutalo i Gvardiol su logičan izbor, Lovren je otišao, Vida je tu isključivo u slučaju da zatreba, nadalje Stanišić i Erlić su vrlo dobre alternacije. Pritom napominjem da je Šutalo vrlo nadaren, ali ipak igra u prilično mlakoj konkurenciji, dok se Gvardiol, Stanišić i Erlić čeliče u znatno zahtjevnijim ligama.

3. Kako pokriti kritičnu poziciju desnog krila?

- To je kronično pitanje, možda da se zaigra s dva napadača, drugačije pozicionirana, na primjer Petar Musa i uz njega Marko Livaja. Mislim da ćemo sigurno proći ove kvalifikacije bez okrznuća, pa bi izbornik Dalić trebao iskoristiti priliku za potragu rješenja. Ima tu mogućnosti, Perišić možda na desnu stranu, kako bi se otvorilo mjesto za Ivanušeca, šteta da Oršić ne igra u Engleskoj.

image

Petar Musa

Nicolň Campo/Ddp Usa/Profimedia

4. Je li utakmica s Walesom prilika da Livaja zacementira status devetke?

- Logično je da Livaja povede naš napad, njegova prednost je da se izvanredno snalazi, možda čak i bolje kao polušpica. On je za Dalića prednost baš na ovoj utakmici.

5. Treba li Hajduk već ovog ljeta prodati Vuškovića, ili ga ostaviti još barem jednu sezonu i dodatno mu podići cijenu?

- O tome ne bih razglabao, ne znam stanje u mojem klubu, daleko sam. Pođem na utakmice reprezentacije, ali na Hajdukove baš rijetko ili nikako. Koje su dimenzije Vuškovića, u ovom trenutku veliki potencijal, kako će se razvijati to je ipak pitanje. Bilo bi dobro za njega da sazrijeva u matičnom klubu. Pitanje je koliko je to dobro za Hajduk i za Lukinu obitelj. Pokazalo se da se ljudi koji vode Hajduka u posljednjih desetak i više godina brzo odlučuju na prodaju. Struka bi se morala očitovati. Bilo je mnogo super talentiranih koji se nisu dokazali, najbolji primjer je Halilović.

Linker
23. travanj 2024 04:46