Ivan Rakitić
 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
EKSKLUZIVNO ZA SN

Ivan Rakitić: ‘Čekao sam Dalićev poziv do kraja! Žao mi je, ali više nikad neću odjenuti najljepši dres‘

‘Ponudio sam se čak i HNS-ovom glasnogovorniku Pacaku, da pomognem reprezentaciji...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. svibanj 2021. 17:28

Jedan od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena ovog ljeta ima vremena za odmor više nego ikad otkako profesionalno igra nogomet. Ivan Rakitić uspješno je zaključio sezonu u Sevilli s kojom ima ugovor do 2024. godine. Zabio je osam golova i dodao pet asistencija u svim natjecanjima, a vjerujemo da bismo ga danas titulirali osvajačem Kupa kralja da je bilo više pameti trenera Julena Lopeteguija i ekipe. Zaustavljeni su u polufinalu od Barcelone, a ključni je trenutak bio kazneni udarac koji Ocampos nije zabio. Da je on izveo šut s bijele točke, a nalazio se na terenu, ništa ne bi bilo isto.

Glavni povod za razgovor bilo je prvo veliko natjecanje Vatrenih bez njega nakon trinaest godina, procjene i očekivanja, a pritom je izrazio spremnost da bude ponovno uključen u tijekove nacionalne vrste nakon lanjskog listopadskog igračkog oproštaja...

Sretan u Sevilli

No, započeli smo s osvrtom na klupske teme. Je li danas sretan što je nakon odlaska iz Barcelone odabrao upravo Sevillu?

- Naravno da sam sretan i ponosan i još bih puno toga mogao reći u tom smislu. Sve je prošlo fantastično. Ponovno sam na neki način doma jer Sevillu tako doživljavam, tu mi je obitelj, točno je kako sam želio, a ujedno igram u odličnom klubu što smo potvrdili rezultatima - kazao je Rakitić, koji je dres Seville prvi put nosio od siječnja 2011. godine do ljeta 2014. kad je prije Svjetskog prvenstva u Brazilu potpisao za Barcelonu.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Nismo ni trebali pitati ostaje li i sljedeće sezone.

- Dakako, sigurno ostajem, potpisao sam dugogodišnji ugovor i još neko vrijeme nosit ću dres ovog kluba.

Barca je mogla drukčije

Luis Suarez je osvojio La Ligu s Atleticom, vi ste sa Sevillom bili četvrti, ali isto tako u finišu u šansi da se borite za naslov, a lani ste obojice otpisani u Barceloni. Je li to bila pogreška katalonskog kluba?

- Uz poštovanje koje imam prema Barceloni, kad vidimo kako je prošla sezona za Suareza i za mene, možda su mogli nešto napraviti drugačije. Svatko ima svoje mišljenje i ide svojim putem, te bira što misli da je za njega najbolje. Ja sam sretan što sam napravio ovaj korak koji sam napravio i kako je sve prošlo što se mene tiče.

Što je bilo presudno da Atletico postane prvak Španjolske?

- Što je bilo presudno? U prvom redu kako su odigrali prvi dio sezone u kojemu su bili fenomenalni, Kasnije su se malo “stisnuli“ i više nisu imali takve rezultate, zato se stanje na vrhu zakompliciralo i ostalo otvoreno do kraja. I mi smo bili na korak do njih, nažalost, utakmicom protiv Athletica iz Bilbaa koju smo izgubili ispali smo iz konkurencije. I gol u dvoboju s Realom, kad smo vodili 2:1 i inkasirali ga u sudačkoj nadoknadi, skupo nas je stajao. Atletico je napravio najveći napredak u odnosu na proteklo prvenstvo.

Nakon španjolskih prešli smo na reprezentativne teme. Što očekuje od Hrvatske na Euru?

- Kao i svi mi da će to biti velika Hrvatska. Očekujem da se bore, da daju sve od sebe, u što ne sumnjam. Bit će spremni. Meni će biti čudno gledati prvi put reprezentaciju nakon toliko vremena na televiziji. Dakle, očekujem borbenu i veliku Hrvatsku i uvjeren sam da mogu napraviti odličan rezultat.

Već duže Vatreni ne igraju dobro, što je problem i kako to popraviti?

- Bilo je puno teških i neugodnih utakmica, pogotovo tijekom Lige nacija, ali Euro je nešto drugo. Znamo moć i snagu naše reprezentacije na velikim natjecanjima. Sve će biti drugačije nego u proteklih devet mjeseci. Suparnici su jaki, bit će zahtjevne bitke, međutim, uvjeren sam da će Hrvatska znati odgovoriti na sve to.

Engleska, Hrvatska, Češka i Škotska. Kojim redoslijedom će završiti skupina?

- Moramo biti realni i priznati da su Englezi favoriti. Škoti igraju doma i u Glasgowu nikome s njima nije lako. Neće ni nama jer srčani su ratnici. Moramo se dobro pripremiti i siguran sam da se Hrvatska može boriti s Englezima za prvo mjesto. Najbitnije je krenuti dobro na Wembleyju i u toj utakmici odmah pokazati po što je Hrvatska došla na Euro. Potom ćemo ići iz utakmice u utakmicu, znat ćemo što nam treba, nije pametno razmišljati predaleko unaprijed, o konačnom poretku, o tome je li bolje prvo ili drugo mjesto, takve stvari vode u krivom smjeru. Dečki moraju dati sve od sebe u svakoj utakmici.

Koliko je današnja reprezentacija daleko od srebrne iz Rusije?

- To ćemo vidjeti po rezultatu koji će napraviti na Euru. Promijenilo se dosta igrača, ali neki su i dalje nositelji igre. Još jednom kažem kako sam uvjeren da Hrvatska ima ogromnu kvalitetu i da ćemo na kontinentalnom prvenstvu vidjeti veliku Hrvatsku. To ne govorim tek tako da budem poslovični optimist...

Na liniji

S kim se čujete od igrača i ljudi iz reprezentacije?

- Jako često s Ivanom Perišićem, stalno smo na liniji, “oduvijek“ sam s njim najviše u kontaktu. Ponekad se čujem s Pašalićem, s Lukom kad je neki povod… Komunicirao sam s Mateom Kovačićem kad su igrali u Sevilli Ligu prvaka protiv Porta. Održavam kontakte.

A s izbornikom?

- Ponekad mu pošaljem poruku, sve pratim. Znao sam popričati s Ivicom Olićem, zbog kojeg sam presretan što je napravio taj veliki iskorak i postao prvi trener CSKA, a u isto doba drago mi je vidjeti najavu da će biti uz reprezentaciju koliko god bude mogao jer to je jako bitno za sve.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Igrat ću još godinama

Sad su se već slegnuli dojmovi vašeg oproštaja od Vatrenih. Jeste li se prerano oprostili, je li vam barem malo žao što nećete igrati na Euru?

- Žao mi je, sigurno. To je tako. Ne radi Eura, nego općenito što više neću odjenuti najljepši dres na svijetu. To je činjenica. Čekao sam do kraja poziv izbornika na bilo koji način. Ako ne mogu biti kao Ćorluka član stožera, ponudio sam se glasnogovorniku HNS-a Tomislavu Pacaku da budem od pomoći reprezentaciji na bilo koji način, ali nije bilo poziva na kraju - nasmijao se i dodao:

- Da, žao mi je i više od toga, i više od toga - ponovio je s tugom u glasu, zastao i nastavio:

- Ali, kad se sjetim što sam sve napravio s Hrvatskom, što sam pružio i dao, sretan sam. Reprezentacija i svi u HNS-u znaju da sam uvijek tu na raspolaganju što god bude trebalo. Bogu hvala.

Moramo zatražiti pojašnjenje. Aktivan ste igrač u jednom od vodećih klubova španjolske lige, klasa, najbolje kako možete pomoći reprezentaciji je na terenu, iako se slažemo da biste bili korisni i u drugim ulogama. Kad kažete da nije došao poziv, mislite na funkciju u stožeru kao što je angažiran Ćorluka i sličnu ili da se vratite s brojem sedam na leđima?

- Ma ne, to sam rekao onako više iz šale. Ništa drugo.

Tu smo stali, nismo htjeli dalje čačkati jer sad je gotovo što se tiče opcije da zaigra na Euru. Narodna je mudrost da u šali ima i puno istine. Izbornik nam je nedavno rekao da se od njegova oproštaja s njim nije čuo. Vidjet ćemo hoće li ga Dalić i HNS možda ipak pozvati da bude barem gost na Euru, ako je već spreman svoje vrijeme uložiti u reprezentativnu priču. Očito je da se i dalje vidi u hrvatskom nogometu.

- Kao što sam rekao, nije mi sada stigao poziv. Još nije. Pacaku sam se ponudio - ponovno se nasmijao.

- Ne znam što reći o budućnosti, to je još daleko, još ću igrati nekoliko godina. Uvjeren sam u to. Idem korak po korak, polako ću se pripremati za život nakon karijere, želim biti spreman. Zato sam preko UEFA-e upisao sportsko menadžerstvo, od jeseni ću početi studirati. No, i dalje želim uživati igrajući nogomet, dok god mogu.

Koga vidite svojim nasljednikom među Vatrenima?

- Imamo fantastičnih igrača. Kad se vidi popis, koji su veznjaci na njemu, to je sjajno, prelijepo. Želim svu sreću svijeta svima njima, da svaki izgradi vlastiti put, te potvrdi ime iz kluba i u reprezentaciji. To će sigurno biti tako.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Bit će tvrdo

Tko su glavni favoriti Eura?

- Jako ih je puno. Bit će to vrlo tvrd Euro. Malo iznad svih su ipak Francuzi. Uz povratak Benzeme napravili su još jedan iskorak, jako će zanimljivo biti vidjeti kako će se to razviti. Svakom će biti zahtjevan posao stići do finala i puno je kandidata za prvaka.
Također i “vaši“ Španjolci?

- Luis Enrique je napravio neke promjene u ekipi s kojima me iznenadio i baš me zanima kako će proći.

Hrvatska U-21 ima šanse protiv Španjolaca

Na Euru U-21 u četvrtfinalu igraju Hrvatska i Španjolska. Dvoboj je u Mariboru u ponedjeljak, a kakva je prognoza? Ima li Hrvatska šanse?

- Ima šanse, čak i velike šanse. To što su napravili naši mladi je prije svega fantastično, velika su generacija. Španjolska je moćna, neki od njezinih igrača bili su i moji klupski kolege i dobro ih poznajem. Mnogi imaju veliko iskustvo, pojedini su igrali i za A reprezentaciju, a jasno je da Hrvatskoj želim sreću.

Nema boljeg pomoćnika od Čarlija

Je li Vedran Ćorluka dobar izbor za pomoćnog trenera?

- Čarli je do jučer bio aktivan igrač, ali svi koji ga poznajemo svjesni smo koliko je inteligentan, koliko obožava nogomet i što je sve prošao. Bit će jako bitan i od velike koristi izborniku i bivšim suigračima. Čestitam prvo njemu što je dobio taj posao, jako sam sretan zbog njega. Isto tako izborniku i predsjedniku na tom koraku, što su mu pružili priliku. Uvjeren sam da su u toj priči svi pobjednici, za mene je fantastično da bivši igrači ostanu uz ekipu. Nema boljeg pomoćnika od čovjeka koji je do jučer bio unutra, koji to osjeća i razumije. Tu je Čarli fenomenalan.

Još uvijek nisam isplanirao kako ću pratiti ovaj Euro

Gdje mislite pratiti Euro, hoćete li doći što u Hrvatsku?

- Još nisam sve isplanirao gdje ću i što ću. Imam poslove u Sevilli, kako se ovdje igra Euro namjeravam otići pogledati neku utakmicu, možda se naći s pojedinim ljudima iz UEFA-e. Bit ću sigurno uz obitelj, još ne znam što i kako. Planiram doći u Hrvatsku do svoje kuće, no nisam odredio kad će to točno biti.

Linker
19. travanj 2024 05:45