EIBNER-PRESSEFOTO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
Davorin Olivari
EKSKLUZIVNO ZA SN

Ivica Olić: Bit će sigurno polemike zašto sam zvao tog igrača, ali govore da je na toj poziciji najveći talent

‘Bilo mi je užitak raditi s Dalićem od prvog do posljednjeg dana‘, kaže bivši Vatreni
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. kolovoz 2024. 10:37

S izbornikom mlade hrvatske U21 reprezentacije Ivicom Olićem družili smo se na igralištu Kustošije, bilo je to jedno zanimljivo poslijepodne. Prisjetili smo se nekih davnih vremena, kad je vaš novinar godinu dana pratio Zagreb, one sezone 2001./02. u kojem je društvo iz Kranjčevićeve pod trenerskom palicom Zlatka Cice Kranjčara i majstorskim izvedbama Olića osvojio naslov prvaka Hrvatske.

Dalić mi je puno pomogao

Dugo smo pričali o tim danima, smijali se nekim događajima iz tog vremena, ali naravno da je fokus bio na onome što slijedi za našeg proslavljenog reprezentativca i dosadašnjeg člana stožera Zlatka Dalića. Olić je postao novi izbornik mlade vrste, objavio je i popis igrača za nastavak kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2025. godine, a koje će se igrati u Slovačkoj. Protivnici protiv kojih Hrvatska igra na domaćem terenu su Farski Otoci, 5. rujna u Zagrebu (17 sati, Sportski centar Rudeš), i Portugal, 10. rujna u Karlovcu (19 sati, stadion Branko Čavlović-Čavlek).

Prvo nas je zanimalo kako se uopće odlučio postati izbornik mladih, kako je krenula ta priča?

- Od 2017. godine sam u stožeru A reprezentacije, da su iza mene dva europska i dva svjetska prvenstva, finale Lige nacija... Kad sam krenuo sa Zlatkom Dalićem imao sam čast i veliku priliku raditi s njim. Imao je za mene puno strpljenja i jako mi je pomogao. Na tome sam mu zahvalan, otvorio mi je vrata. Možda na samom startu nisam niti znao želim li se baviti tim poslom. No, nije dugo trajalo, odlučio sam se baviti tim poslom, uhvatio me trenerski adrenalin. Dalić je meni i svima nama dao priliku, slobodu na terenu kako bismo proveli neke svoje ideje. Bilo mi je užitak raditi s Dalićem od prvog do posljednjeg dana. Na kraju krajeva, ostvarili smo sjajne uspjehe, koji će zauvijek ostati zapisani zlatnim slovima. Zlatko je autor velikih rezultata, volio bih da ga netko prestigne, ali to će biti jako, jako teško...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Priča nam da je već prije posljednjeg Europskog prvenstva odlučio krenuti u samostalni trenerski posao, razmišljao je i o klupskom nogometu.

- Otvorila se opcija biti izbornik mlade selekcije, konačno i ugovor s HNS-om mi je kao članu stručnog stožera A selekcije isticao ovog ljeta. Osjetio sam da je upravo sad stiglo vrijeme da krenem. Nisam se uopće dvoumio, to želim, to hoću. To je sljedeći korak u mojoj trenerskoj karijeri. Razgovarao sam sa Zlatkom, dao mi je veliku podršku. Bilo mu je s jedne strane žao što odlazim, ali s druge strane bilo mu je drago što startam u samostalnu trenersku karijeru. Nije niti meni bilo svejedno napustiti stožer. Ono što je jako važno, suradnja sa Zlatkom bit će dobra jer iznimno je važno da izbornici U-21 i A selekcije super surađuju, budući da je naša mlada vrsta poligon i servis za najbolju vrstu.

Kako Olić gleda na kvalitetu U-21 selekcije?

- Analizirao sam sve utakmice mlade vrste, to je bio početak. Skupa sa svojim stožerom temeljito sam se pripremio, analizirali smo sve igrače koji su do sada bili u rosteru. Znao sam igrače Dinama, Rijeke, Hajduka, Osijeka, klubova koje sam uglavnom pratio zbog A reprezentacije. Jasno, znao sam i neke igrače poput Šotičeka, koji je bio u Lokomotivi. Ali, iskreno, nisam pratio sve. Sad mi je to postao primarni cilj, naravno, uz sve video materijale koje sam dobio. Imao sam sad i priliku uživo gledati igrače na startu HNL-a. Uobičajeni su i problemi na koje nailazimo jer neki igrači koji bi trebali biti u fokusu ne igraju ili igraju malo. Razgovarao sam s trenerima, ljudima iz klubova. Svjestan sam da će nakon objave popisa biti pitanja “zašto ovaj, a ne onaj?”. To morate prihvatiti kad ste izbornik. Vodio sam se idejom da sastavimo momčad s poduplanim pozicijama, da imam dvije kvalitetne momčadi. Možda sam negdje morao i napraviti neke ustupke. Negdje sam imao luksuzni problem, recimo, kao u veznoj liniji i napadu, gdje imamo prilično velik izbor i gdje sam morao gledati trenutačnu formu. No, u defenzivnom dijelu smo imali realan problem s obzirom na to da neki dečki ne igraju ili nisu u natjecateljskom ritmu. Siguran sam da su i izbornici prije mene imali sličan problem. Kad govorimo o skupini, imamo još do kraja četiri utakmice, sve četiri igramo kao domaćini i to protiv Farskih Otoka, Portugala, Andore i Grčke. Šanse za odlazak na Europsko prvenstvo su dobre.

image
GABRIEL BOUYS/AFP/PROFIMEDIA

Želim izgraditi pobjednički mentalitet

Ipak, posljednje utakmice mlade vrste pod vodstvom izbornika Dragana Skočića označile su ogroman problem. Protiv Portugala u kvalifikacijama, kao i u prijateljskim utakmicama s Ircima i Šveđanima, Hrvatska je primila čak 13 golova i, dakako, triput izgubila!?

- Da, bili su to veliki problemi koje ćemo pokušati riješiti. Prije svega moramo stabilizirati obranu jer primiti toliko golova u tri utakmice... To će biti primarni cilj ovoga okupljanja. Uz, naravno, činjenicu da želimo uzeti što više bodova. Bez obzira na one razvojne priče koje sugeriraju da mi razvijamo igrače za A vrstu, ja ne volim gubiti. Niti kad igram belot, a kamoli u sportu kojim se bavim. Ma, da sutra igram tenis s Federerom, želio bih ga pobijediti. U ovoj mladoj vrsti želim izgraditi pobjednički mentalitet. U ovih sedam godina koliko sam radio u A selekciji shvatio sam što znači dobra atmosfera u momčadi. Ta atmosfera ti između ostaloga i donosi dobar rezultat.

image

Novinar Sportskih novosti Davorin Olivari i Ivica Olić

Kad smo već kod te hrvatske obrane, Olić je pozvao Luku Vuškovića (Westerlo), Morena Živkovića (Lokomotiva), Dominika Prpića (Hajduk), Ivana Cvijanovića (Osijek), Nou Mikića (Dinamo), Domagoja Bukvića (Osijek) i Šimuna Hrgovića (Hajduk). Dakle, osim Vuškovića, odlučio se za “domaću varijantu”.

- Bit će sigurno dosta polemike zašto sam zvao jako mladog Mikića. Ali, ono što sam vidio i čuo od trenera bilo je dovoljno. Želim ga u ovoj U21 vrsti. S obzirom na deficitarnu poziciju desnog bočnog, važno je da se na vrijeme prepozna talent i da se takvom talentu omogući razvoj, da što prije adekvatno uđe u seniorski nogomet. Svi kažu da je Mikić na toj poziciji najveći talent. Ima sjajne kapacitete, zato ne vidim razlog da se njegov razvoj ne bi ubrzao. Mene baš veseli da ću ga imati u momčadi. Jako lijepa priča mi je i Luka Vušković, koji se u Westerlou odmah nametnuo.

Sretan sam što ću raditi s Nikom

Pričali smo, naravno, i o njegovom stručnom stožeru...

- Prvi asistent mi je Niko Kranjčar. Iznimno sam sretan što ćemo skupa raditi. Pričali smo već prije godinu dana. Rekao mi je tada: “Ako budeš danas-sutra nešto samostalno radio, računaj na mene”. Odmah sam mu rekao: “Ti si mi prvi izbor”. Kad sam preuzeo mladu vrstu, već drugi dan smo krenuli raditi. Imao sam sreću s Nikom jer je ogroman broj igrača prošao kroz U-19 selekciju u kojoj je Niko radio. To mi je pomoglo u mojim nekim dilemama. Niko posjeduje ogroman talent kad se radi o trenerskom poslu, od tate Zlatka pokupio je ne samo nogometni, već i trenerski gen. Jako dobro skenira igru i igrače. Tu je još Marko Krnjić, koji je bio u Gorici, njega također dugo znam, radili smo dok sam još bio u CSKA. Kad se radi o kondiciji, tu je stara ekipa - Igor Jukić, naš dobri profesor, te Ivan Krakan, koji je već dugo tu. Trener vratara bit će Vladimir Vasilj. Vaske je prošle godine bio kratko trener vratara u Saudijskoj Arabiji, sin mu brani u St. Pauliju, družili smo se dosta u Hamburgu.

PRVI OLIĆEV POPIS

Vratari:

Nikola Čavlina (Osijek), Franko Kolić (Osijek), Borna Buljan (Hajduk)

Obrambeni:

Luka Vušković (K.V.C. Westerlo), Moreno Živković (Lokomotiva), Dominik Prpić (Hajduk), Ivan Cvijanović (Osijek), Noa Mikić (Dinamo), Domagoj Bukvić (Osijek), Šimun Hrgović (Hajduk)

Vezni:

Veldin Hodža (Rijeka), Lukas Kačavenda (Dinamo), Marin Šotiček (FC Basel 1893), Lovro Zvonarek (SK Sturm Graz), Marko Soldo (Osijek), Leon Belcar (Varaždin), Marko Capan (Hajduk)

Napadači:

Marin Ljubičić (LASK), Gabriel Vidović (Bayern München), Dion Drena Beljo (Rapid Beč), Ante Crnac (Raków Częstochowa), Franjo Ivanović (Rijeka), Anton Matković (Osijek)

Pretpozivi:

Maro Katinić (Sharjah), Mateo Lisica (Istra 1961), Ivan Mandić (Vukovar 1991), Marin Prekodravac (Šibenik), Gabriel Rukavina (Rijeka), Mirko Sušak (Lokomotiva), Fran Žilinski (Lokomotiva), Phil Noah Pesch (Borussia Mönchengladbach).

Linker
13. rujan 2024 16:01