Bongarts/Getty Images
DRAŽEN ANTOLIĆ IZ RUSIJE

IVICA OLIĆ POTVRDIO ZA SPORTSKE NOVOSTI - 'ZNAMO SASTAV!' 'Riješili smo sve dvojbe! Kramarić nam je jedan od najvažnijih aduta!'

'Ako je izbornik i imao neke dvojbe, one su nakon dva dana riješene, uglavnom, s te strane mirni dočekujemo utakmicu protiv Nigerije'
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. lipanj 2018. 10:17

Ivica Olić djeluje kao da Svjetsko prvenstvo iščekuje napetije nego kad je bio igrač, a iza njega su tri - u Japanu, Njemačkoj i Brazilu. Uoči treninga u srijedu razgovor smo počeli u ležernijem tonu, kako vidi Rusiju danas, budući da je u njoj živio prije više od deset godina.

- Ovaj ovdje dio u kojem boravimo nije se promijenio puno od onoga što sam zapamtio od Rusije, ali ovdje smo daleko od gradova u kojima se igraju utakmice, tako i Sankt Peterburga. Mislim da će sve biti na nivou. Gledao sam po internetu, čini se da su jako lijepo uredili stadione i sve ostalo.

Kamp Šumska rapsodija vas zadovoljava?

- Na takom je mjestu da, praktički, nema ništa osim hotela i šume, mislim da igrači prije svega imaju mir, a druga je važna stvar da se jako dobro spava. Malo smo se brinuli zbog bijelih noći, ali kakve bijele noći, ovo su itekako prave noći, svi spavamo i više nego što treba. Zrak je u šumi očito svjež i pun kisika. Eto, gledam nas iz stožera, Mrmić se inače budi u šest, a ovdje je jednom ustao u pola devet. Uspavalo ga.

Tom Dubravec/ CROPIX
CROPIX

Nespokojno čekate utakmicu?

- Iskreno, ne mogu biti miran. Kao igrač sam možda to na neki drugi način iščekivao, iako je sam taj početak najgori. Dok sam bio mlađi i kad sam u reprezentaciji bio kao igrač, dugo su mi se rastezali dani do prvog susreta, a sad kad gledam kao trener, volio bih da imamo još više vremena, da možemo trenirati i uigravati se, ali u četvrtak već idemo na put. Fokus svih nas, i članova stožera i igrača, od prvog je dana u Rusiji samo Nigerija.

Djeluje li vam sada opasnije ili manje opasno nego kad je izvučena u ždrijebu?

- Što više gledaš te njihove utakmice - a budući da ih odmah po ždrijebu nisam toliko poznavao, a u međuvremenu sam ih pratio i uživo i na videu - to si svjesniji svega što mogu i ne mogu. Uočio sam njihove prednosti, ali i slabije strane. Nigerija je jako slična Senegalu, ima jako puno potencijala u momčadi, pritom iskaču trojica-četvorica vrhunskih igrača. Oni igraju u velikim klubovima i jakoj ligi, motori su, najveća opasnost - kazao je Olić misleći u prvom redu na Mosesa, Iwobija, Ndidija...

- Nama je Senegal bila prijateljska utakmica, ali se i u njoj vidjelo koliko znaju biti opasni kad nisi dovoljno raspoložen u igri, kad nisi u presingu.

Kako onemogućiti Nigerijcima da bježe našoj obrani, imate li taktičko rješenje za to? Osijek se ne bi smio ponoviti.

- Naš će cilj prije svega biti da budemo kompaktni, da zajedno djelujemo u svakom segmentu igre. Baš svi. To znači da od napada počne obrana. Budemo li se toga držali, budemo li kompaktni, pa u što kraćem roku nakon izgubljene lopte ponovno dođemo do nje, da se pravodobno vraćamo u blok, siguran sam da ćemo uspjeti zaustaviti te njihove napade. I opasnost koju donose. Ako se raširimo i dopustimo im da se razmašu, nema sumnje da ćemo imati problema, to se vidjelo i protiv Senegala. Kad ih ostaviš na brisanom prostoru, ubitačni su.

Ima li Hrvatska problem napada? Nedostaje golova iz igre, kako to komentirate iz perspektive negdašnje špice?

- Ne vidim nikakav problem što se tiče napadača. Ako se vratimo na naše utakmice, otkako je Dalić tu, dva gola u Ukrajini djelo su napadača, pa s Grčkom su zabili i Perišić, i Kramarić, i Kalinić... Sve su to, praktički, zabile špice, volio bih da i obrambeni budu strijelci, da iskoriste prilike.

Jeste li iskristalizirali tko će biti u početnih 11?

- Plan je bio da u Roščinu radimo taktičku pripremu za utakmicu, stavljamo naglasak na detalje, na prekide. Ako je izbornik i imao neke dvojbe, one su nakon dva dana riješene, uglavnom, s te strane mirni dočekujemo utakmicu.

Kramarić je bio udarna tema minulih dana, je li izborio mjesto u početnoj postavi za Kalinjingrad?

- Sastav neću kazati, a za Kramarića mogu reći da ga pratim i u Njemačkoj, da je s Hoffenheimom imao jako dobru sezonu, da je tamo zabio dosta golova i imao mnogo asistencija. Igrao je u vrhunskoj formi, u reprezentaciji isto tako, u posljednje je vrijeme zabijao na svim važnim utakmicama i sigurno da nam je on jedan od bitnijih igrača.

CIJELI INTERVJU MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
02. svibanj 2024 00:43